Μ. Τσαβούσογλου: “Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος για την επίλυση των προβλημάτων” με την Ελλάδα

Αφού πρώτα έβαλε φρένο στο πομπώδες “θα στείλουμε πίσω όλους τους Σύρους πρόσφυγες”, που αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος στην προεκλογική εκστρατεία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δίνοντας συνέντευξη χτες στο Habertürk είπε ότι θα χρειαστεί μία συμφωνία με τον Μπασάρ αλ-Άσαντ για τους πρόσφυγες και ότι “δεν μπορείς απλά να τους στείλεις πίσω”, ενώ στη συνέχεια ασχολήθηκε και με τα ελληνοτουρκικά.

“Τα ελληνοτουρκικά προβλήματα είναι πολύ περίπλοκα. Σήμερα γίνονται εκλογές στην Ελλάδα, ελπίζω για το καλύτερο. Εξάλλου, οι εκλογές είναι μια νέα αρχή. Αλλά τα προβλήματά μας δεν έχουν λυθεί εδώ και χρόνια. Προσωπικά δεν είμαι πολύ αισιόδοξος για την επίλυση αυτών των προβλημάτων. Σε μια ρεαλιστική προσέγγιση… Οι περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας, οι νησίδες και οι βραχονησίδες που δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιον ανήκουν με τις συμφωνίες και που η Τουρκία ονομάζει δικές της και η Ελλάδα δικές της… Τα παρακολουθείτε και εσείς, είναι εύκολο να λυθούν; Απαιτούν 10 μίλια αντί για 6 μίλια. Και πάλι… είναι και το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών”, είπε ο Τσαβούσογλου.

Στη συνέχεια προσέθεσε: “Η απαίτηση για 10 μίλια εναέριου χώρου πάνω από 6 μίλια χωρικά ύδατα, όλοι το βρίσκουν λίγο αστείο, είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο, ας πούμε το πιο απλό. Αλλά αυτό που έχει σημασία είναι αν η άλλη πλευρά, η Ελλάδα, θα κάνει βήματα σε αυτά τα θέματα. Ο Μητσοτάκης έλεγε προεκλογικά ‘δεν θα διαπραγματευτούμε παρά μόνο για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες’. Στην πραγματικότητα, αυτό δεν είναι μια λέξη που ειπώθηκε για τις εκλογές, η ελληνική πλευρά το λέει και στις διερευνητικές επαφές. Η ελληνική πλευρά λέει ας συζητήσουμε μόνο ένα θέμα. Εμείς λέμε ότι όσο συνεχίζονται τα άλλα προβλήματα, θα συνεχίσουμε να είμαστε σε ένταση”.

Εν συνεχεία μίλησε αόριστα για διαδικασία εξομάλυνσης σχέσεων με άλλες χώρες, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα: “Εκτός αυτού, υπάρχει και μία διαδικασία εξομάλυνσης. Την ξεκινήσαμε με την Αίγυπτο και βάλαμε τα θεμέλια με τη Συρία. Υπάρχουν πάντα πολλά να κάνουμε στην εξωτερική πολιτική”

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα