Μ. Ακσενέρ:Με τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ χάσαμε τη μισή «Γαλάζια Πατρίδα»

Βολές κατά του Τούρκου πρόεδρου Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε πέντε μέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία η πρόεδρος του Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ.

Σε συνέντευξή της στο δίκτυο Haberturk, η Μεράλ Ακσενέρ, που συμμετέχει στη συμμαχία των «6» της αντιπολίτευσης στοχοποίησε της εξωτερική πολιτική του Τούρκου προέδρου, και τόνισε ότι η πολιτική του Ερντογάν έφερε κοντά Ελλάδα και Αίγυπτο, που συμφώνησαν για την οριοθέτηση της ΑΟΖ Αθήνας-Καϊρου.

Η Ακρενέρ ισχυρίστηκε ότι η συμφωνία, μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αιγύπτιου προέδρου Αλ-Σίσι οδήγησε στην απώλεια της μισής Γαλάζιας Πατρίδας.

Ουσιαστικά αναφερόταν στη συμφωνία του 2020 για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, την οποία υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Σάμεχ Σούκρι, (στην οποία δεν συμμετείχε ο Έλληνας πρωθυπουργός και Αιγύπτιος πρόεδρος).

«Τσακωθήκαμε με την Αίγυπτο… ποιος είχε όφελος από αυτό; Η Ελλάδα» είπε η Ακσενέρ. «Λένε “Γαλάζια Πατρίδα” και “Γαλάζια Πατρίδα”. Αναφέρομαι σε ένα σύστημα που ως Κάλο Κόμμα είπαμε ”ναι”. Όμως χάθηκε η μισή “Γαλάζια Πατρίδα”» δήλωσε .

«Αναφέρεστε στη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου;» ρώτησε την δημοσιογράφος.

«Ναι, σε αυτήν αναφέρομαι» απάντησε η Ακσενέρ που συνέχισε με ένα ερώτημα προς τον πρόεδρο: «Μήπως o κ. Ερντογάν γνωρίζει πώς ιδρύθηκε η Στρατιά του Αιγαίου το 1975;».

Η δικαιολογία της Τουρκίας για την Στρατιά του Αιγαίου είναι ότι προστατεύει τις δυτικές ακτές της από την ελληνική απειλή.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα