Λοβέρδος: Η ώρα της απολύτρωσης είναι πια, πολύ κοντά

Καταπέλτης είναι στη συνέντευξή του στη «Δημοκρατική» ο Τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. και υποψήφιος βουλευτής του Βορείου Τομέα της Β΄Αθηνών κ. Ανδρέας Λοβέρδος, εναντίον του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, για τους χειρισμούς του στα ελληνοτουρκικά ζητήματα. Ο κ. Α. Λοβέρδος κάνει λόγο για «θλιβερή απόπειρα του πρωθυπουργού» να εκμεταλλευθεί πολιτικά το ζήτημα με «αδίστακτες θεατρικές κινήσεις»

Δηλώνει πως ο ίδιος έχει υπάρξει ο πιο στοχοποιημένος πολιτικός της μεταπολίτευσης μετά το βρώμικο ’89 αναφερόμενος στην «εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης με τρόπο που απάδει σε δημοκρατικό κόμμα και έστησε πολιτική σκευωρία για να εξοντώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους».
Υποστηρίζει πως το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει αποδείξει την αναγκαιότητά του για την σταθερότητα της χώρας και την ευημερία του λαού.

«Διαχρονικά το πατριωτικό συμφέρον ήταν για μας, και μόνο για μας, πάνω από το κομματικό», λέει χαρακτηριστικά και ξεκαθαρίζει πως «όλοι οι παράγοντες του Κινήματος Αλλαγής, συμπεριλαμβανομένου και εμού, έχουμε ξεκαθαρίσει προς όλους τους τόνους και προς πάσα κατεύθυνση ότι αποκλείεται να συμπορευτούμε με αυτούς που αποτέλεσαν την χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης».

Όπως δηλώνει στη συνέντευξή του, «ο ΣΥΡΙΖΑ μετρά μέρες στην κυβέρνηση. Ό,τι και να κάνει ο κ.Τσίπρας και οι συνωμότες του Μαξίμου δεν μπορούν να ανατρέψουν την τρομερή γι’ αυτούς ετυμηγορία του ελληνικού λαού, η ώρα της απολύτρωσης είναι πολύ κοντά» και «χρεώνει» στην κυβέρνηση την «ασφυκτικά ζοφερή κατάσταση» που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας του λαϊκισμού, της επίθεσης στους θεσμούς, του χειρισμού μειζόνων εθνικών ζητημάτων με άγνοια, αλαζονεία και μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Ολόκληρη η συνέντευξη: 

• Κύριε υπουργέ, θα ήθελα να ξεκινήσουμε την συνέντευξη, με το πρόσφατο αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών. Αισθάνεστε ότι απειλείται το κόμμα σας; Φοβάστε ότι η πόλωση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας θα συνθλίψει την δική σας παρουσία;
Σε καμία περίπτωση! Δεν εκτιμώ ότι απειλούμαστε ως αυτόνομος και αυτοδύναμος πολιτικός πόλος ούτε από τη Νέα Δημοκρατία ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το σαφές πολιτικό και ιδεολογικό μας στίγμα στο κέντρο και τον κεντροαριστερό χώρο, η ιστορία της παράταξής μας, η ποιότητα των στελεχών μας, χωρίς βεβαίως να αναφέρομαι στον εαυτό μου για λόγους δεοντολογίας, και οι ρεαλιστικές και συγχρόνως προοδευτικές πολιτικές μας εξασφαλίζουν την αυτοδύναμη και κεντρική θέση μας στο πολιτικό σκηνικό.
Ο καταστροφικός ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ τεσσεράμισι χρόνια είναι καταγεγραμμένος. Αλλά επίσης καταγεγραμμένη είναι η στάση της Νέας Δημοκρατίας ως αντιπολίτευση μέσα στη Βουλή. Τις περισσότερες φορές ήταν απλώς βοηθητική.
Δικαιούμαστε ως παράταξη να υποστηρίξουμε ότι κάναμε την πιο σκληρή, αποτελεσματική, υπεύθυνη αλλά και δίκαιη αντιπολίτευση.

• Οι πολίτες όμως δεν μπορούν να μεταφράσουν τη συμπεριφορά των ίσων αποστάσεων. Ζητούν ξεκάθαρο μήνυμα από σας.
Όλοι οι παράγοντες του Κινήματος Αλλαγής, συμπεριλαμβανομένου και εμού, έχουμε ξεκαθαρίσει προς όλους τους τόνους και προς πάσα κατεύθυνση ότι αποκλείεται να συμπορευτούμε με αυτούς που αποτέλεσαν την χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης.
Εκτός από τις βαθιές ιδεολογικές διαφορές που μας χωρίζουν, γιατί εμείς είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στο πολίτευμα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, οι βαθιά αρνητικές ιδιότητες του ΣΥΡΙΖΑ, δημαγωγία, λαϊκισμός, μισαλλοδοξία, κλπ καθιστούν αδύνατο τον συγχρωτισμό μας με τον χώρο αυτό.
Και κανείς δεν δικαιούται να ξεχνά, πως ο ΣΥΡΙΖΑ χτύπησε αλύπητα τα μεσαία κοινωνικά στρώματα, εργαλειοποίησε τη Δικαιοσύνη με τρόπο που απάδει σε δημοκρατικό κόμμα και έστησε πολιτική σκευωρία για να εξοντώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους.
Προσωπικά έχω υπάρξει ο πιο στοχοποιημένος πολιτικός της μεταπολίτευσης μετά το βρώμικο ’89. Όλα όσα ανέφερα επιγραμματικά εκτιμώ ότι είναι απολύτως σαφή.Υπογραμμίζω όμως και το εξής: δεν έχουμε υπάρξει δεκανίκι κανενός και ούτε σκοπεύουμε να γίνουμε. Όλα τα υπόλοιπα δεν ανήκουν ούτε στη βούληση ούτε στις προθέσεις μας. Ανήκουν στη λαϊκή ετυμηγορία.

• Πώς θα συμπυκνώνατε την τετραετία της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ;
Στη φράση «Ποτέ ξανά». Ο λαϊκισμός, η επίθεση στους θεσμούς, ο χειρισμός μειζόνων εθνικών ζητημάτων με άγνοια, αλαζονεία και μικροπολιτικές σκοπιμότητες έχουν δημιουργήσει μια ασφυκτικά ζοφερή κατάσταση.
Ευτυχώς όμως η ώρα της απολύτρωσης είναι πολύ κοντά. Μετράνε μέρες. Ό,τι και να κάνει ο κ.Τσίπρας και οι συνωμότες του Μαξίμου δεν μπορούν να ανατρέψουν την τρομερή γι΄αυτούς ετυμηγορία του ελληνικού λαού.
Το σλόγκαν «όλοι το ίδιο είναι», που ανήκει αποκλειστικά στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία απολύτως πέραση.
Ο κόσμος μετά τη διακυβέρνηση της τελευταίας τετραετίας έχει καταλάβει πολύ καλά ότι σε καμία περίπτωση δεν είμαστε όλοι το ίδιο.
Και οι διαφορές στις ιδεολογίες, στην ηθική, στην αισθητική που ασφαλώς υπάρχουν, μας χωρίζουν και τελικά μας ξεχωρίζουν, έγιναν ακόμη πιο διακριτές. Και με αυτή την έννοια θα μπορούσα να πω ότι αυτή η διάκριση που έγινε κρυστάλλινη αποτελεί τη μοναδική θετική συνεισφορά του ΣΥΡΙΖΑ στη δημόσια ζωή του τόπου. Έγινε απολύτως αντιληπτό, αν και με πολύ επώδυνο τρόπο, ποιοι είναι λαϊκιστές, δημαγωγοί, ψεύτες και ποιοι ασκούν σοβαρή και υπεύθυνη εσωτερική και εξωτερική πολιτική.

• Είστε Τομεάρχης στα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας και διαπιστώνουμε ότι αναφέρεστε ακόμη και σ΄αυτή εδώ τη συνέντευξη σε αυτά. Πώς αξιολογείτε με τη γνώση και την εμπειρία σας τις πρόσφατες εξελίξεις με την Τουρκία;
Δύο είναι τα θέματα που ανακύπτουν. Πρώτον η απόπειρα της Τουρκίας όχι μόνο να γκριζάρει αλλά να εισβάλει στην κυρία κυπριακή ΑΟΖ (εισβολή ήταν ο χαρακτηρισμός του κυβερνητικού εκπροσώπου της κυπριακής κυβέρνησης, Πρόδρομος Προδρόμου), για την οποία πραγματικά περιμένω με αγωνία και ανυπομονησία τις σχετικές αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη 20 Ιουλίου.
Η δεύτερη παράμετρος συνδέεται με την απόπειρα, την θλιβερή απόπειρα, του πρωθυπουργού να εκμεταλλευτεί πολιτικά ένα τέτοιο ζήτημα. Αφού χρεοκόπησε στις ευρωεκλογές και βλέπει μπροστά του τον όλεθρο που τους περιμένει στις εθνικές εκλογές, με την παράσταση νίκης για το κόμμα του να είναι σχεδόν μηδενική, επέλεξε να χειριστεί ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής με θεατρικές κινήσεις, όπως για παράδειγμα την σύγκληση του ΚΥΣΕΑ. Δεν θα μιλήσω με περιφράσεις. Αυτές οι θεατρικές κινήσεις είναι αδίστακτες, όπως γενικά αδίστακτες ήταν οι κινήσεις τους όλα αυτά τα χρόνια, αφού έγιναν ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωνε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.

• Ποιο είναι το προσωπικό σας προεκλογικό σύνθημα και γιατί ως παράταξη ζητάτε ενδυνάμωση του Κινήματος Αλλαγής στις κάλπες της 7ης Ιουλίου;
Το εγχείρημα της παράταξής μου είναι συγκεκριμένο και απευθύνεται στους προοδευτικούς πολίτες. Τα πρόσωπα ασφαλώς και έχουν τη σημασία τους αλλά ο συνεκτικός ιστός όλων όσων συμμετέχουμε στο Κίνημα Αλλαγής είναι οι ιδέες της Κεντροαριστεράς και του Κέντρου. Την ιδεολογία αυτού του πολιτικού χώρου την εκφράζει αυθεντικά και μονοπωλιακά η δική μου παράταξη. Σε ό,τι με αφορά το μήνυμά μου είναι «Ισχυρή επιλογή-Σταθερότητα για τη χώρα». Διεκδικώ την ψήφο των συμπολιτών μου για ισχυρή παρουσία στο Κοινοβούλιο, σταθερότητα για τη χώρα, κοινωνική αλληλεγγύη και επάξια εκπροσώπηση των δεκατεσσάρων δήμων της περιοχής του Βορείου Τομέα της Β΄Αθηνών, όπου είμαι υποψήφιος. Και αυτό ακριβώς θέλω να καταλάβουν οι πολίτες.
Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει αποδείξει την αναγκαιότητά του για την σταθερότητα της χώρας και την ευημερία του λαού. Διαχρονικά το πατριωτικό συμφέρον ήταν για μας, και μόνο για μας, πάνω από το κομματικό.

Πηγή: dimokratiki.gr

Σχετικά Νέα