Λιβύη: Πληροφορίες για τουλάχιστον 3.000 νεκρούς και 10.000 αγνοούμενους από την κακοκαιρία Daniel

Μετά το καταστροφικό της πέρασμα από την Ελλάδα, η κακοκαιρία Ντάνιελ χτύπησε τη Λιβύη, ενώ νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 3.000 νεκρούς και 10.000 αγνοούμενους.

Φράγματα και γέφυρες κατέρρευσαν, δρόμοι καταστράφηκαν και ολόκληρες συνοικίες αφανίστηκαν στις παράκτιες ανατολικές περιοχές. Δύο φράγματα κατέρρευσαν προσθέτοντας περισσότερη πίεση νερού, δυσχεραίνοντας περαιτέρω την κατάσταση. Κόσμος εγκλωβίστηκε μέσα στα αυτοκίνητα.

Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκε το λιμάνι της Ντέρνα, όπου το νερό σε ορισμένα φθάνει τα τρία μέτρα. Η πόλη της Ντέρνα κηρύχθηκε ζώνη καταστροφής και ορισμένοι τοπικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου.

Oι νεκροί ξεπερνούν τους 2.000 μόνο στην πόλη Ντέρνα. Υπάρχουν επίσης χιλιάδες αγνοούμενοι5.000 με 6.000. Ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί, καθώς πολλοί δρόμοι έχουν καταστραφεί και τα συνεργεία διάσωσης δεν μπορούν να φθάσουν στις πληγείσες περιοχές.

Εκτιμάται ότι μέσα σε μία μέρα έπεσε βροχή που αντιστοιχεί σε έναν μήνα. Βίντεο που αναρτούν οι κάτοικοι δείχνουν πολυώροφα κτίρια να καταρρέουν και να βυθίζονται στη λάσπη.

Ο πρωθυπουργός της Κυβέρνησης της ανατολικής Λιβύης Οσάμα Χαμάντ έκανε λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή.

Πολίτες καταγγέλλουν ότι οι Αρχές δεν τους είχαν προειδοποιήσει για την έλευση της σφοδρής κακοκαιρίας ώστε να μετακινηθούν σε περιοχές με υψηλότερο υψόμετρο. Όπως αναφέρουν αναλυτές, οι υποδομές στις πληγείσες περιοχές αποδείχθηκαν ανεπαρκείς ύστερα από μία δεκαετία χάους στη Λιβύη, η οποία παραμένει διαιρεμένη ανάμεσα σε δύο κυβερνήσεις στα ανατολικά και τα δυτικά.