Πρόταση δυσπιστίας: Σφοδρή σύγκρουση των κομμάτων για την τραγωδία στα Τέμπη

Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας με το σύνολο των βουλετών να έχει ζητήσει να συμμετάσχει.

Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ανακοινώνοντας την οργάνωση της συζήτησης ανάφερε πως σήμερα, πρώτη ημέρα συζήτησης της πρότασης, θα υπάρξουν τοποθετήσεις βουλευτών μέχρι τις τρεις τα μεσάνυχτα καθώς το σύνολο των βουλευτών του σώματος έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να εγγραφούν και να λάβουν τον λόγο.

Αύριο, Τετάρτη η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί και θα συνεχίσει χωρίς διακοπή μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Την Πέμπτη η συζήτηση θα επαναληφθεί από τις 9 το πρωί με στόχο η ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία να ξεκινήσεις περί τις 8 με 9 το βράδυ.

Η τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην Ολομέλεια, θα ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών (κατ’ αντίστροφη σειρά της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων) και θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δείτε LIVE τη συζήτηση:

Τι προβλέπει το άρθρο 84 του Συντάγματος

Την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, την πρόταση δυσπιστίας (μομφής) ανέλυσε στην ΕΡΤ η Ιφιγένεια Καμτσίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής.

Η κ. Καμτσίδου ανέφερε ότι η πρόταση δυσπιστίας κατά το Σύνταγμα είναι “μια κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία”, βάσει της οποίας η αντιπολίτευση καλεί σε λογοδοσία την κυβέρνηση.

Η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται πάντοτε με βάση συγκεκριμένα θέματα. Δεν είναι κάτι αόριστο δηλαδή και καλείται η κυβέρνηση να απαντήσει για τους χειρισμούς που έχει κάνει και τα μέτρα που προτίθεται να λάβει”

Για το τι μορφή θα πάρει η συγκεκριμένη πρόταση και εάν μπορούν να εισαχθούν και διαφορετικά ζητήματα η αναπληρώτια καθηγήτρια σημείωσε: “Πρέπει τα ζητήματα που θα τεθουν να είναι συγκεκριμένα τα οποία θα πρέπει να απαριθμούνται, να αναφέρονται. Εν τω μεταξύ για να γίνει δεκτή η πρόταση μομφής πρέπει να συγκεντρωθεί ο μαγικός αριθμός των 151, δηλαδή της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών”.

Η κ. Καμτσίδου μίλησε και για το πολιτικό περιεχόμενο της πρότασης μομφής όπου και επεσήμανε: “Το πολιτικό περιεχόμενο είναι ότι αναγκάζονται οι κυβερνώντες να δώσουν λόγο και να παρουσιάσουν στη λαϊκή αντιπροσωπεία και δι αυτής στον ελληνικό λαό τα στοιχεία των υποθέσεων που ερευνώνται έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα στην αντιπολίτευση να απευθύνει μομφή”.

Υψηλοί τόνοι από τον Μ. Βορίδη

“Καλοδεχούμενη” χαρακτήρισε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, την πρόταση δυσπιστίας που υποβλήθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, τον οποίο και κατηγόρησε ως “εντολοδόχο συγκεκριμένων εκδοτικών συμφερόντων”.

Ο κ. Βορίδης εμφανίστηκε βέβαιος ως προς την έκβαση της συζήτησης, λέγοντας πως “δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα, να ξεκινήσει άμεσα. Η Βουλή θα δώσει απάντηση το επόμενο τριήμερο και ο ελληνικός λαός στις ευρωεκλογές”.

Συμπλήρωσε πως “η πρωτοβουλία αυτή δημιουργεί μια εντύπωση, καθώς αυτά τα ζητήματα έχουν απασχολήσει την Ολομέλεια πλείστες όσες φορές” υπενθυμίζοντας ότι “το ζήτημα των Τεμπών συζητήθηκε όταν αποφασίσαμε τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής και εκεί υπήρξε και η συζήτηση Προκαταρτικής Επιτροπής. Εν συνεχεία, η Ολομέλεια συζήτησε και επί του πορίσματος της Εξεταστικής”. Όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, είπε ο υπουργός, που θέσατε έχουν απασχολήσει τον δημόσιο διάλογο και είναι υπαρκτά -ο καθένας προφανώς εδώ έχει τις προσεγγίσεις του- αλλά όλο αυτό το χρονικό διάστημα έχουν απασχολήσει τη δημόσια συζήτηση”.

Θ. Πλεύρης (εισηγητής ΝΔ): Συμπεριφέρεστε ως συνήγοροι υπεράσπισης του σταθμάρχη και όχι των θυμάτων για μικροπολιτικό όφελος

“Εργαλειοποιείτε τον ανθρώπινο πόνο αποσκοπώντας σε μικροκομματικό όφελος” ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης κατά την συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας.

Ο κ. Πλεύρης, τόνισε ότι με την πρόταση αυτή “αποδείχθηκαν οι προθέσεις του κάθε κόμματος σε ότι αφορά την διαλεύκανση του δυστυχήματος των Τεμπών” προσθέτοντας ότι “αυτό που σας ενδιαφέρει είναι μόνο το μικροκομματικό όφελος”

Καταλόγισε σε όσους την συνυπογράφουν την πρόταση δυσπιστίας ότι “έχουν προσχωρήσει σε όσα έχει υποστηρίξει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος”.

Με την πρόταση δυσπιστίας σας, τόνισε ο κ. Πλεύρης “συμπεριφέρεστε ως συνήγοροι υπεράσπισης του σταθμάρχη και όχι των θυμάτων για μικροπολιτικό όφελος. Έχετε αποσύρει πλήρως τις ευθύνες του ανθρώπου που έβαλε δύο τραίνα στην ίδια γραμμή και συγκρούσθηκαν μεταξύ τους για να έχετε μικροκομματικό όφελος”. Πρόκειται είπε ο εισηγητής της πλειοψηφίας “για την πρώτη πρόταση δυσπιστίας που έχει κατατεθεί και η οποία δεν συνδέεται με κυβερνητική πολιτική!” σημειώνοντας πως ακόμα και η αρμοδιότητα άσκησης του Νόμου περί ευθύνης Υπουργών δεν είναι της κυβέρνησης αλλά της Βουλής.

Οι πραγματικοί αρχηγοί του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο βουλευτής “είναι ο κ. Παύλος Πολάκης και ο κ. Νίκος Παππάς” και απέδωσε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι “θέλει να δημιουργήσει ένα τοξικό κλίμα”. Ο ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε “έχει ποινικό μητρώο που έχει αποτυπωθεί με δύο καταδικαστικές αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου που έγινε μετά από πόρισμα Προανακριτικών Επιτροπών για παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου. Για παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη από τον αρμόδιο υπουργό (εν. τον κ. Παπαγγελόπουλο) και για παρεμβάσεις στα ΜΜΕ από τον αρμόδιο υπουργό (εν. τον κ. Νίκο Παππά) Και όσο εσείς θα επικαλείστε ψηφίσματα του ΕΚ εμείς θα επικαλούμαστε τις αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου για παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου”.

Μ. Βορίδης: Θέλετε να εκμεταλλευτείτε τον ανθρώπινο πόνο

“Η πρόταση δυσπιστίας που καταθέσατε δεν είναι κατά της Κυβέρνησης, αλλά κατά της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Κατά του Κοινοβουλίου γιατί δεν σας άρεσαν οι αποφάσεις του όπως ελήφθησαν στην υπόθεση των Τεμπών, αλλά και στα υπόλοιπα ζητήματα που θέτετε” ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης παρεμβαίνοντας και σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις των εισηγητών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας.

Ο υπουργός καταλόγισε στην Αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να εδραιώσει την πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνηση με “παραλογισμούς, ψέματα, χαλκεύσεις, συκοφαντίες, άσχετες συνδέσεις, υποψίες, υπαινιγμοί. Αυτή είναι η πολιτική σας”. “Θέλετε”, είπε, “να εκμεταλλευτείτε τον ανθρώπινο πόνο. Αλλά την ανθρώπινη ευαισθησία δεν σας την χαρίζουμε”

Αναρωτήθηκε “από που προκύπτει η εμπλοκή του Πρωθυπουργού; Από πουθενά από την ανάγκη του πραγματικού σας κινήτρου να δημιουργήσετε συνθήκες πολιτικής εκμεταλλεύσεως μιας ανθρώπινης τραγωδίας. Και σήμερα έχουμε την κορωνίδα και την επίρρωση αυτού του πολιτικούς σκοπού. Και σήμερα φάνηκε η μεθόδευσή σας”.

Ο κ. Βορίδης, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι “βλέπω να έχει επιλέξει ως εισηγητή του για τα θέματα που αφορούν το Κράτος Δικαίου και της χειραγώγησης των Μέσων Ενημέρωσης, τον κ. Παππά! Κρίμα που δεν έχει επιλεγεί και ο κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος για να είναι η δεύτερη επιλογή σας, ώστε να είναι συμπληρωμένο το σετ του Κράτους Δικαίου”

Ο υπουργός, υποστήριξε ότι “από ένα κόμμα (εν. τον ΣΥΡΙΖΑ) που έχει δει Υπουργούς του να είναι καταδικασμένοι για θέματα λειτουργίας του Κράτους Δικαίου και ο αρχηγός του (εν. τον κ. Τσίπρα) έχει ομολογήσει την απόπειρα στησίματος δικαστηρίων και δημιουργίας ενόχων, θα περίμενε κανείς χαμηλότερους τόνους περί του Κράτους Δικαίου. Γιατί όλοι έχουμε μια ιστορία και μια διαδρομή”.

Ο κ. Βορίδης, είπε πως με τις θέσεις που ανέπτυξαν οι εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ “αισθάνθηκα deja vu, καθώς ακούω σε επανάληψη την συζήτηση που έγινε πριν μια εβδομάδα κατά την συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής. Τα ίδια επιχειρήματα ακριβώς” και “θέλετε να πέσει η Κυβέρνηση γιατί δεν σας αρέσει η άποψη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας”!

Ο υπουργός, επισήμανε ότι τα θέματα των υποκλοπών, των Τεμπών, του ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου έχουν συζητηθεί την αίθουσα κατ΄επανάληψη και αναρωτήθηκε “τι συνέβη την Κυριακή που ο κ. Ανδρουλάκης έκανε την πρόταση για πρόταση δυσπιστίας;” προσθέτοντας ότι “το μόνο που υπήρξε ήταν το δημοσίευμα του ΒΗΜΑΤΟΣ, όπου όμως το άρθρο αυτό επαναλαμβάνει ζητήματα λελυμένα εδώ και ένα χρόνο. Λελυμένα και απαντηθέντα, εδώ και ένα χρόνο”!

Ο κ. Βορίδης απέκρουσε τα περί “μονταζιέρας για να καταλογιστεί ο ανθρώπινος παράγοντας ως η αιτία της τραγωδίας στα Τέμπη” αναρωτώμενος “κακώς, δηλαδή, κρατείται ο σταθμάρχης της Λάρισας;” και σημείωσε ότι “είναι διαφορετικό να λέτε πως συνέτρεξε ο ανθρώπινος παράγοντας και να δούμε εάν υπάρχουν περαιτέρω ζητήματα”

Ο υπουργός, απευθυνόμενος στην Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε πως “εσείς προσωπικά, είστε ο ορισμός της συκοφαντίας, του συστηματικού ψεύδους, της κατασπίλωσης, όχι εμείς”.

Ο κ. Βορίδης, αναρωτήθηκε εάν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης προσέρχονται σε αυτή την διαδικασία με “στόχο να λύσουν τις απορίες που έχουν; Και εάν ζητάτε να πέσει η Κυβέρνηση γιατί θέλετε διευκρινήσεις από τον Πρωθυπουργό;”

Ο υπουργός Επικρατείας, υπογράμμισε πως “πάει πολύ ο ΣΥΡΙΖΑ να μας κάνει μαθήματα για το Κράτος Δικαίου όταν επί των ημερών της διακυβέρνησή του η χώρα κατρακύλησε 13 θέσεις, είναι υπερβολικά, δεν έχετε αυτή τη νομιμοποίηση” και μάλιστα “με ένα ψήφισμα του ΕΚ που παρουσιάζει την Ελλάδα όπου περίπου οι δημοσιογράφοι υφίστανται διωγμούς! ”

Νίκος Παππάς (ΣΥΡΙΖΑ): Οι παραβιάσεις του κράτους δικαίου δεν έχουν προηγούμενο

“Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης και τη δρομολόγηση εθνικών εκλογών, διότι οι παραβιάσεις του κράτους δικαίου σε αριθμό και σε κλίμακα δεν έχουν προηγούμενο. Η κοινή γνώμη έχει καταλήξει σε ένα συμπέρασμα: Ότι στα Τέμπη έγινε προσπάθεια συγκάλυψης. Και αυτές οι τρεις μέρες, θα είναι οι μέρες που τελειώνει το κρυφτό. Και για τον κ. Μητσοτάκη και για τον κ. Καραμανλή” τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, κατά την εισήγησή του επί της πρότασης δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης.

Απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα ανέφερε πως “εσείς κυβερνούσατε όταν γίνονταν οι υποκλοπές, όταν διαρρέονταν τα προσωπικά δεδομένα, όταν έγιναν τα Τέμπη. Και εσείς θα παραιτηθείτε. Για να ανασάνει η Δημοκρατία και να μιλήσει ο λαός”.

“Εκλογές είναι η λύση” είπε ο κ. Παππάς και υποστηρίζοντας την πρόταση του προέδρου του κόμματός του προσέθεσε “Και φυσικά με παρατηρητές, οι οποίοι και θα ενημερωθούν εκ των προτέρων ότι έχει γίνει εξαγωγή στοιχείων των εκλογέων και χρήση τους από το κόμμα που ήταν στην κυβέρνηση”.

“Είστε σε μία κατάσταση κατά την οποία, σε αντίθεση με αυτό που έλεγε ο ιδρυτής σας ότι “έξω πάμε καλά”, εσείς δεν πάτε καλά ούτε έξω ούτε μέσα” σημείωσε και υποστήριξε ότι Ευρωκοινοβούλιο, η Κομισιόν, η Ευρωπαία εισαγγελέας, αλλά και η κοινή γνώμη που κατά 90% πιστεύει ότι η κυβέρνηση επιχειρεί συγκάλυψη στα Τέμπη .

Σχετικώς με την υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών, ο κ. Παππάς υπογράμμισε, επίσης, ότι κάθε ώρα που περνά ενδέχεται να έχουμε νέες αποκαλύψεις. “Έχουν ανοίξει τα στόματα. Είχατε έναν στόχο. Την  ιδιωτικοποίηση της υποδομής του σιδηροδρόμου. Λίγες μέρες πριν από το δυστύχημα ο κ. Καραμανλής είχε διακηρύξει ότι ετοιμάζατε τρία ΣΔΙΤ για την συντήρηση της γραμμής. Σας κατηγορούμε για συνειδητή εγκατάλειψη του σιδηροδρόμου. Και όταν έγινε το δυστύχημα βάλατε μπροστά μία διπλή στρατηγική: μπάζωμα-ξεμπάζωμα και μονταζιέρα”, είπε.

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Έχει ευθύνη ο πρωθυπουργός

“Η Πλεύση Ελευθερίας υπογράφει και στηρίζει την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης ζητώντας δικαιοσύνη, λογοδοσία και τέλος στην ατιμωρησία. Αυτό φωνάζουν οι οικογένειες των 57 θυμάτων, οι τραυματίες και η κοινωνία, ζητώντας να διερευνηθεί το έγκλημα των Τεμπών για το οποίο η κυβέρνηση έχει ευθύνη”.

Αυτό τόνισε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου σε παρέμβαση της στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για την υπόθεση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Η κ. Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι δεν μιλά “κομματικά αλλά βάσει του αισθήματος δικαίου των πολιτών που απαιτούν δημοκρατία”, τονίζοντας ότι “πρώτος ο πρωθυπουργός πρέπει να έρθει εδώ για να απολογηθεί και να δώσει όλα τα στοιχεία που ο ίδιος γνωρίζει και να ξεκινήσει η δικαστική διαδικασία σε βάρος της κυβέρνησης για το έγκλημα των Τεμπών”.

“Πρέπει να έρθει στη Βουλή και να δώσει εξηγήσεις, και στοιχεία ο πρωθυπουργός. Να δώσει απαντήσεις ο κ. Μητσοτάκης για την προκλητική απουσία του αλλά και την προκλητική δήλωση του ότι κανείς δεν περιμένει να βγει τίποτα από την Εξεταστική Επιτροπή. Να δώσει εξηγήσεις για τις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη και στα αποδεικτικά στοιχεία σε σχέση με την παραποίηση του αποδεικτικού υλικού και την οργιώδη προσπάθεια να κουκουλωθεί η υπόθεση”, ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας. Και συνέχισε:

“Διερωτάται ο πρωθυπουργός που είναι η συγκάλυψη. Η συγκάλυψη βρίσκεται στην ενεργοποίηση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό από το πρώτο λεπτό μετά την σύγκρουση των τρένων παρεμβαίνοντας στο ίδιο το υλικό.

Η συγκάλυψη βρίσκεται στις περίεργες διαδρομές της δικογραφίας, στο μπάζωμα και στην αλλοίωση του τόπου του εγκλήματος τις πρώτες μέρες με πρωθυπουργική εντολή και με ανάμειξη του πρώην περιφερειάρχη κ. Αγοραστού και του Υφυπουργού του κ. Τριαντόπουλου”.

“Ο κ. Μητσοτάκης καλείται να έρθει εδώ όχι από τα κόμματα, αλλά από τις οικογένειες των θυμάτων και από το ενάμιση εκατομμύριο των πολιτών που υπέγραψαν το δημοψήφισμα για άρση ασυλίας των βουλευτών σας και για να δοθούν απαντήσεις και εξηγήσεις για τις παρεμβάσεις της κυβέρνηση στη δικαιοσύνη”, τόνισε η κ. Κωνσταντοπούλου, ενώ ζήτησε την σύσταση προανακριτικής επιτροπής, ώστε να κληθούν όλοι οι υπεύθυνοι του εγκλήματος με πρώτο τον πρωθυπουργό και τον Κώστα Καραμανλή”, συμπλήρωσε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Τέλος, υποστήριξε ότι “δηλωτικό της στάσης της κυβέρνησης είναι οι δηλώσεις βουλευτών της που μιλούσαν για μπαγιάτικο υλικό ή ότι δεν θα πάρουμε μαντήλια να κλάψουμε”.

“Υπογράφουμε την πρόταση δυσπιστίας, πιστεύοντας ότι τα θύματα των Τεμπών και οι συγγενείς τους δικαιούνται να ελπίζουν ότι σε αυτή τη χώρα θα λειτουργήσει η δικαιοσύνη ανεξάρτητα”, κατέληξε.

Αναλυτικά όλο το κείμενο της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης

Προταση_δυσπιστιας__-__Τεμπη.pdf

 

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα