Λίβανος: Igor Grechushkin, αυτός είναι ο Ρώσος επιχειρηματίας πίσω από το πλοίο με το φονικό φορτίο

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον Λίβανο μετά τις εκρήξεις που συγκλόνισαν την πρωτεύουσα της χώρας και είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 113 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 4.000. Στην Κύπρο αναζητούν τον Ρώσο ιδιοκτήτη του πλοίου με το νιτρικό αμμώνιο οι Αρχές του Λιβάνου.

Οι Αρχές της χώρας διερευνούν τις συνθήκες υπό τις οποίες βρέθηκαν, κατασχέθηκαν και αποθηκεύτηκαν για έξι χρόνια στο λιμάνι της Βηρυτού χιλιάδες τόνοι νιτρικού αμμωνίου. Την ίδια στιγμή, ολοένα και περισσότερες πληροφορίες έρχονται στη δημοσιότητα για τον Ρώσο ιδιοκτήτη του εμπορικού πλοίου «Rhosus» που κατασχέθηκε στη Βηρυτό το 2014 και στο οποίο υπήρχαν 2.750 τόνοι λιπάσματος νιτρικού αμμωνίου, φορτίο που ο καπετάνιος είχε τότε χαρακτηρίσει ως «πλωτή βόμβα».

Όπως αναφέρει ο Guardian και η Daily Mail, πρώην μέλη του πληρώματος αναφέρουν πως ιδιοκτήτης του πλοίου ήταν ο Igor Grechushkin, Ρώσος υπήκοος που φέρεται να ζει στην Κύπρο.

Σημειώνεται ότι ο Grechushkin, σύμφωνα με τα ξένα δημοσιεύματα ήταν ο τελευταίος γνωστός διευθυντής της Teto Shipping στην Κύπρο, ωστόσο σε αναζήτηση στο διαδίκτυο δεν βρέθηκε εταιρεία γραμμένη με όνομα Teto Shipping στην Μεγαλόνησο. Ωστόσο ο Igor Grechushkin εμφανίζεται ως Manager σε μια εταιρεία με όνομα Unimar Service.

H διαδρομή του πλοίου μέχρι το λιμάνι της Βηρυτού
Το πλοίο, σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα, έφερε σημαία της Μολδαβίας και μετέφερε τη νιτρική αμμωνία από της Γεωργία στη Μοζαμβίκη. Λόγω βλάβης, έπιασε λιμάνι στη Βηρυτό, το 2013, και κατόπιν έρευνας, απαγορεύτηκε να συνεχίσει την πορεία του. Ο απόπλους του από το λιμάνι της πρωτεύουσας του Λιβάνου απαγορεύτηκε όμως, είτε επειδή το πλοίο δεν κρίθηκε αξιόπλοο, είτε επειδή ο ιδιοκτήτης δεν είχε καταβάλει τα απαραίτητα τέλη.

Έναν χρόνο μετά, το 2014 και αφού το πλοίο είχε κατασχεθεί, ο Grechushkin εξαφανίστηκε και εγκατέλειψε το πλοίο. Το πλήρωμα, κυρίως αποτελούμενο από Ουκρανούς ναυτικούς, κρατήθηκε στο πλοίο για σχεδόν ένα χρόνο, πριν αυτοί απελευθερωθούν. Το νιτρικό αμμώνιο κατασχέθηκε και κρατήθηκε σε αποθήκη στο λιμάνι.

Το φορτίου του μοιραίου πλοίου έμελλε να σκοτώσει δεκάδες ανθρώπους, χρόνια μετά την κατάσχεσή του
Ηξεραν για το επικίνδυνο φορτίο εδώ και 6 χρόνια

Στη συνέχεια, το επικίνδυνο φορτίο του πλοίου εκφορτώθηκε και τοποθετήθηκε στο υπόστεγο 12 του λιμανιού της Βηρυτού, μια μεγάλη γκρίζα κατασκευή που βλέπει στον κύριο αυτοκινητόδρομο Βορρά-Νότου της χώρας στην κύρια είσοδο της πρωτεύουσας.

Μήνες αργότερα, στις 27 Ιουνίου 2014, ο τότε διευθυντής του Τελωνείου του Λιβάνου Shafik Merhi έστειλε μια επιστολή που απευθύνεται σε έναν ανώνυμο «δικαστή επειγόντων ζητημάτων», ζητώντας λύση στο επικίνδυνο φορτίο, σύμφωνα με έγγραφα που κοινοποιήθηκαν στο διαδίκτυο.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/libanos-rosos-epiheirimatias-ploio-foniko-fortio

 

Σχετικά Νέα