Λευκός Οίκος: «Η υπομονή του Τραμπ εξαντλείται»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι πολύ ενοχλημένος με τον ρυθμό που εκτυλίσσονται οι συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, υποστηρίζοντας πως ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάνει βήματα προς τη λάθος κατεύθυνση.

«Ο πρόεδρος (των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ) είναι ενοχλημένος. Η υπομονή του εξαντλείται. Θέλει να κάνει αυτό που είναι σωστό για τον κόσμο. Θέλει να δει ειρήνη. Θέλει να σταματήσουν οι σκοτωμοί, αλλά πρέπει και οι αντιμαχόμενες πλευρές να το θέλουν», είπε η Κάρολαϊν Λέβιτ σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. «Δυστυχώς, ο πρόεδρος (της Ουκρανίας) Ζελένσκι φαίνεται να κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση», συμπλήρωσε.

Νωρίτερα σήμερα, ο Αμερικανός πρόεδρος επέκρινε σήμερα τον Ουκρανό ομόλογό του για την «εμπρηστική» δήλωσή του σχετικά με την Κριμαία, κατηγορώντας τον Ζελένσκι πως δυσχεραίνει τον διάλογο με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου.

«Η Κριμαία χάθηκε πριν από χρόνια υπό την προεδρία Ομπάμα»

«Η Κριμαία χάθηκε πριν από χρόνια», υπογραμμίζει ο Τραμπ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, σχολιάζοντας τη θέση που διατύπωσε ο Ζελένσκι ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την προσάρτηση της χερσονήσου στη Ρωσική Ομοσπονδία.

«Κανείς δεν ζητά από τον Ζελένσκι να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος αλλά, αν θέλει την Κριμαία, γιατί δεν πολέμησαν για αυτήν πριν από 11 χρόνια όταν (η χερσόνησος) παραδόθηκε στη Ρωσία χωρίς να πέσει ούτε σφαίρα;», έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε ότι είμαστε «πολύ κοντά σε συμφωνία», αλλά «εμπρηστικές δηλώσεις όπως του Ζελένσκι καθιστούν τόσο δύσκολη τη διευθέτηση αυτού του πολέμου», προειδοποιώντας τον ουκρανό πρόεδρο πως πρέπει να επιλέξει μεταξύ της ειρήνευσης και της συνέχισης του πολέμου για άλλα τρία χρόνια «μέχρι να χάσει ολόκληρη τη χώρα».

Τελεσίγραφο από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, προχώρησε σε αυστηρό τελεσίγραφο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ουάσινγκτον από τις συνομιλίες, εάν δεν επιτευχθεί σύντομα συμφωνία. Τόνισε, μάλιστα, ότι τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία πρέπει να είναι διατεθειμένες να κάνουν εδαφικές παραχωρήσεις για την επίτευξη ειρήνης. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος είπε στους δημοσιογράφους: «Είναι καιρός είτε να πουν ναι οι Ουκρανοί, είτε οι ΗΠΑ να αποχωρήσουν από αυτή τη διαδικασία, προσθέτοντας ότι μια συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας πιθανότατα θα απαιτούσε και από τις δύο χώρες «να εγκαταλείψουν μέρος της επικράτειας που κατέχουν αυτή τη στιγμή».

Βασικό μέρος της πρότασης των ΗΠΑ για τον τερματισμό της σύγκρουσης, σύμφωνα με διαρροές των τελευταίων ημερών, περιλαμβάνει την αναγνώριση της Κριμαίας –η οποία προσαρτήθηκε παράνομα από τη Ρωσία το 2014, όταν και ανατράπηκε ο φιλορώσος πρόεδρος της Ουκρανίας.

Δημοσίευμα των Financial Times  αναφέρει ότι η Ρωσία μπορεί να είναι έτοιμη να σταματήσει την εισβολή της κατά μήκος των υφιστάμενων γραμμών του μετώπου και να παραιτηθεί από εδαφικές διεκδικήσεις σε περιοχές που δεν κατέχει επί του παρόντος, με αντάλλαγμα την αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας από τις ΗΠΑ στην Κριμαία.

Ο Ζελένσκι κάνει λόγο για συναισθηματικά φορτισμένες συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό του πολέμου

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραδέχθηκε σήμερα πως οι συνομιλίες στο Λονδίνο διεξήχθησαν σε συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα, εκφράζοντας την ελπίδα πως οι διπλωματικές προσπάθειες θα συνεχιστούν και θα φέρουν την ειρήνη στη χώρα του.

«Η συναισθηματική φόρτιση ήταν στα ύψη σήμερα. Αλλά είναι καλό που (αντιπροσωπείες από) πέντε χώρες συναντήθηκαν για να φέρουν πιο κοντά την ειρήνη», έγραψε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter). «Η αμερικανική πλευρά μοιράστηκε το όραμά της. Η Ουκρανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες παρουσίασαν τις απόψεις τους», συμπλήρωσε.

Δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας θα συμμορφώνεται πάντα με το Σύνταγμα της χώρας και εξέφρασε την πεποίθηση πως οι σύμμαχοι του Κιέβου στη Δύση, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, θα ενεργήσουν σεβόμενοι τις θέσεις της. Αυτή ήταν μια έμμεση αναφορά στις έντονες επικρίσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη δήλωση Ζελένσκι ότι τυχόν αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στη χερσόνησο της Κριμαίας θα ήταν αντίθετη με το Σύνταγμα της Ουκρανίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα