Λεπέν: Δεν θα επιδιώξω να ρίξω τον Μακρόν, σέβομαι τους θεσμούς

Η Μαρίν Λεπέν, ηγέτης της γαλλικής ακροδεξιάς, δήλωσε ότι δεν θα προσπαθήσει να ρίξει τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν εάν κερδίσει τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές.

«Σέβομαι τους θεσμούς και δεν επιδιώξω θεσμικό χάος», είπε η Λεπέν στην εφημερίδα Le Figaro. «Απλώς θα υπάρξει συγκατοίκηση».

Η Λεπέν επιδιώκει να απευθύνει έκκληση στους mainstream ψηφοφόρους καθώς στοχεύει να εδραιώσει την πλειοψηφία στο επόμενο κοινοβούλιο. Η ομάδα της, το National Rally, βρίσκεται ήδη σε τροχιά να γίνει το μεγαλύτερο κόμμα, μια προοπτική που έχει προκαλέσει ανησυχία στους επενδυτές και τους διεθνείς εταίρους της Γαλλίας, θυμίζει το Bloomberg.

Η Λεπέν είπε ότι εάν καταφέρει να σχηματίσει πλειοψηφία -είτε μόνο με τους βουλευτές του National Rally είτε με συμμάχους- θα ηγηθεί της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός της και ο 28χρονος ηγέτης του κόμματος Τζόρνταν Μπαρντέλα θα γίνει πρωθυπουργός. Οι εκλογές σε δύο γύρους ολοκληρώνονται στις 7 Ιουλίου.

Η Γαλλία έχει βυθιστεί σε πολιτικό χάος από τότε που ο Μακρόν διέλυσε την Εθνοσυνέλευση πριν από μια εβδομάδα, αφού υπέστη βαριά ήττα από τη Λεπέν στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο ίδιος ο Μακρόν επέμεινε ότι θα παραμείνει πρόεδρος ό,τι κι αν συμβεί στην κοινοβουλευτική ψηφοφορία και χαρακτήρισε την ιδέα ότι θα παραιτηθεί «παράλογη».

Το κόμμα της Λεπέν πρόκειται να κερδίσει έως και 270 από τις 577 έδρες στην Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Elabe. Απαιτούνται 289 για την απόλυτη πλειοψηφία. Ο Μακρόν και οι σύμμαχοί του αναμένεται να κερδίσουν μεταξύ 90 και 130.

Η συνταγματική δομή της Γαλλίας σημαίνει ότι μερικές φορές η προεδρία και το νομοθετικό σώμα μπορούν να ελέγχονται από διαφορετικά κόμματα. Η τελευταία φορά ήταν το 1997 αφού ο πρόεδρος της κεντροδεξιάς Ζακ Σιράκ προκήρυξε πρόωρες εκλογές και κατέληξε να χάσει την πλειοψηφία του. Ως αποτέλεσμα, αναγκάστηκε να ονομάσει πρωθυπουργό τον επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Σε αυτήν την κατάσταση, ο πρόεδρος ελέγχει την εξωτερική πολιτική και την άμυνα, ενώ ο πρωθυπουργός είναι υπεύθυνος για τομείς εσωτερικής πολιτικής όπως η υγεία και η εκπαίδευση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα