

Η σεξουαλική βία εις βάρος παιδιών στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό δεν ήταν ποτέ τόσο εκτεταμένη όσο τους τελευταίους μήνες, κατήγγειλε σήμερα η Unicef κάνοντας λόγο για μια πραγματική «συστημική κρίση».
Με βάση τα πρώτα στοιχεία, «χιλιάδες παιδιά έπεσαν θύματα βιασμού και σεξουαλικής βίας μόλις μέσα σε δύο μήνες» από την αρχή του έτους, δήλωσε ο Τζέιμς Έλντερ εκπρόσωπος της Unicef στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επισημαίνοντας ότι πρόκειται «μάλλον για την κορυφή του παγόβουνου».
Στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό, πλούσιο σε φυσικούς πόρους, μαίνονται συγκρούσεις εδώ και 30 χρόνια, όμως η κρίση έχει οξυνθεί τους τελευταίους μήνες μετά την κατάληψη τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο των μεγάλων πόλεων Γκόμα και Μπουκάβου από την ένοπλη ομάδα Μ23, την οποία στηρίζει η Ρουάντα και ο στρατός της.
«Το ποσοστό σεξουαλικής βίας εις βάρος των παιδιών δεν ήταν ποτέ τόσο υψηλό», επεσήμανε ο Έλντερ από τη Γκόμα.
Ο εκπρόσωπος της Unicef δήλωσε ότι τα παιδιά «αποτελούν το 35% με 40% των σχεδόν 10.000 περιπτώσεων βιασμού και σεξουαλικής βίας που καταγράφηκαν (…) μόνο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο φέτος».
«Δεν μιλάμε για μεμονωμένα περιστατικά, αλλά για μια συστημική κρίση», υπογράμμισε ο ίδιος, λέγοντας ότι μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν «πολύ μικρά» παιδιά.
«Είναι ένα όπλο πολέμου και μια σκόπιμη τακτική επικράτησης του τρόμου. Καταστρέφει οικογένειες και κοινότητες», τόνισε ο Έλντερ.
Ο εκπρόσωπος της Unicef διηγήθηκε την ιστορία ενός 13χρονου κοριτσιού που έπεσε θύμα βιασμού και δεν μπορούσε να καταλάβει πώς έμεινε έγκυος. Αναγκάστηκε να υποβληθεί σε καισαρική «διότι το σώμα της ήταν πολύ μικρό» για να μπορέσει να γεννήσει φυσιολογικά.
Η Unicef ζήτησε «να ληφθούν έκτακτα και συλλογικά μέτρα», κυρίως σε ό,τι αφορά την πρόληψη και την υποστήριξη των θυμάτων, ώστε να μπορέσουν να λάβουν βοήθεια αλλά και να καταγγείλουν τη βία που έχουν υποστεί χωρίς να φοβούνται. «Και οι δράστες πρέπει να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη», υπογράμμισε ο Έλντερ.
Όμως η έλλειψη διεθνούς χρηματοδότησης δυσχεραίνει το έργο των ανθρωπιστικών οργανώσεων, μια κρίση που επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο μετά τη δραστική περικοπή της αμερικανικής διεθνούς βοήθειας έπειτα από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.
«Όπως για όλες τις προσπάθειες πρόληψης, η χρηματοδότηση είναι ζωτικής σημασίας, και τα παιδιά στη ΛΔ Κονγκό δεν έχουν γλιτώσει από τις επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης χρηματοδότησης», επεσήμανε ο Έλντερ.
«Μόνο σε ένα νοσοκομείο που επισκέφθηκα αυτή την εβδομάδα, 127 επιζήσασες βιασμού δεν είχαν πρόσβαση σε κιτ βιασμού. Αυτό είναι άμεση επίπτωση των δραστικών περικοπών στη χρηματοδότηση», εξήγησε, καταγγέλλοντας ότι «αυτά τα κορίτσια και οι γυναίκες υφίστανται τις πιο απίστευτες ωμότητες και δεν λαμβάνουν καν τις βασικές ιατρικές υπηρεσίες που έχουν ανάγκη».
Σχετικά Νέα
ΕΕ: Ο Τραμπ και η φον ντερ Λάιεν συμφώνησαν να συναντηθούν
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ.
Ιταλία: Συνάντηση Μελόνι με Ζελένσκι – Επανέλαβαν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες Τραμπ για την επίτευξη ειρήνης
Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, συναντήθηκε σήμερα στο Palazzo Chigi με τον πρόεδρο της Ουκρανίας,.
Ο πρόεδρος Μακρόν λέει ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη για μια άνευ όρων εκεχειρία
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι είχε μια “πολύ θετική” συζήτηση με.
Βιρτζίνια Τζούφρι: Η φωνή των θυμάτων trafficking που τα έβαλε με τους ισχυρούς και το θλιβερό τέλος της
Η Βιρτζίνια Τζούφρι, η γυναίκα που έγινε μία από τις πρώτες φωνές που μίλησαν.