Λαβρόφ: Η Τουρκία δεν έχει δικαίωμα να είναι παρών στην Συρία

Μόνο οι ένοπλες δυνάμεις που προσκλήθηκαν από τη νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας, έχουν το δικαίωμα να είναι παρούσες στη χώρα αυτή, σύμφωνα με το ψήφισμα του Σ.Α του ΟΗΕ υπογράμμισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών πέντε ημέρες μετά τη συνάντηση Ερντογάν – Πούτιν σημειώνοντας ότι η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά της αραβικής χώρας.

Μετά τις συνομιλίες που έχει ο Σεργκέι Λαβρόφ με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, υπενθύμισε ότι ο ο Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε δημόσια πολλές φορές ότι η Συρία είναι ανεξάρτητο κράτος και ότι η Τουρκία θα σεβαστεί πλήρως την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass «Όσον αφορά τη δήλωση του κ. [Εκπροσώπου Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ] Καλίν, θα προτιμούσα να αναφέρω τη δήλωση του Προέδρου [της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ] Ερντογάν, ο οποίος έχει δηλώσει δημόσια πολλές φορές ότι η Συρία είναι ανεξάρτητο κράτος, και ότι η Τουρκία θα σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά της».

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, στο πλαίσιο της τελικής διευθέτησης, θα προχωρήσουμε από το γεγονός ότι η Τουρκία θα παραμείνει σε αυτήν ακριβώς τη θέση», είπε ο κ. Λαβρόφ, σχολιάζοντας τη δήλωση του Καλίν ότι η Τουρκία έχει το ίδιο δικαίωμα να είναι παρούσα στη Συρία όπως η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες και ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ πρέπει να φύγει από την εξουσία.

«Σύμφωνα με αυτό το ψήφισμα, μόνο εκείνες οι ένοπλες δυνάμεις που προσκλήθηκαν από τη νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας, μέλος των Ηνωμένων Εθνών, έχουν το δικαίωμα να είναι παρούσες στη χώρα αυτή. Φυσικά, ισχύει για τις αμερικανικές μονάδες. Παρεμπιπτόντως, μαζί με τον τακτικό στρατό, υπάρχουν πολυάριθμες λεγόμενες ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες. Αυτό πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη», σημείωσε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα