Λαβρόφ: Εάν η Δύση θέλει να πολεμήσει υπέρ της Ουκρανίας, είμαστε έτοιμοι

«Εάν η Δύση θέλει να πολεμήσει για την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης, η Ρωσία είναι έτοιμη γι’ αυτό», δήλωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο RIA τη Δευτέρα.

Το Κρεμλίνο δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η αποστολή στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία θα μπορούσε να καταστεί εξαιρετικά επικίνδυνη και ότι η Μόσχα παρακολουθεί στενά ένα ουκρανικό αίτημα που ζητά μια τέτοια επέμβαση.

Αντρέι Μπελούσοφ: Ο νέος «εκλεκτός» του Πούτιν για την Άμυνα
Την ίδια στιγμή, με μία αιφνιδιαστική κίνηση ο Βλαντιμίρ Πούτιν «καρατόμησε» τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού με τον 65χρονο Αντρέι Μπελούσοφ να τον διαδέχεται στο υπουργείο εν μέσω του πολέμου με την Ουκρανία.

Ο Μπελούσοφ ήταν πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός με ειδίκευση στα οικονομικά.

Αποφοίτησε από τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας το 1981 με διάκριση και η επιστημονική του διατριβή του ήταν με θέμα «Μια μιμητική προσέγγιση στη μοντελοποίηση αλληλένδετων διαδικασιών για το σχηματισμό και τη χρήση του κεφαλαίου κίνησης».

Το 2000 διορίστηκε μη υπηρεσιακός σύμβουλος του Ρώσου πρωθυπουργού και έξι χρόνια αργότερα εντάχθηκε στο υπουργείο Οικονομίας ως αναπληρωτής υπουργός. Από το 2008-2012, ήταν διευθυντής του τμήματος οικονομικών και χρηματοοικονομικών του κυβερνητικού μηχανισμού, τα ίδια χρόνια που ο Πούτιν ήταν πρωθυπουργός.

Το 2012, έγινε υπουργός Οικονομίας, ενώ από το 2013 έως το 2020, ο Μπελούσοφ διετέλεσε σύμβουλος του Ρώσου προέδρου. Από το 2020, εργάστηκε ως πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός. Όταν ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν αρρώστησε με κορονοϊό το 2020, ο Μπελούσοφ ανέλαβε για λίγο τα καθήκοντα του πρωθυπουργού.

Το 2017, το ρωσικό μέσο ενημέρωσης RBC έγραψε ότι ο Μπελούσοφ ήταν ένας από τους αξιωματούχους που έπεισαν τον Πούτιν ότι η ψηφιακή οικονομία και το blockchain ήταν ζωτικής σημασίας για το μέλλον.

«Μπορώ να πω ότι αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να έχει μια κυρίαρχη χώρα είναι η κατοχή των δικών της νοημάτων. Ποιοι είμαστε, από πού προερχόμαστε, πού πηγαίνουμε … Δεν έχουμε άλλη επιλογή για τη χώρα μας από το να αποκτήσουμε ή να αναπαράγουμε αυτή την ταυτότητα», δήλωσε σε συνέντευξή του στο RBC το 2023.

Σύμφωνα με το RBC, στα νιάτα του ασκούσε σάμπο και καράτε και δεν υπηρέτησε στις ένοπλες δυνάμεις, ενώ θεωρείται ότι βρίσκεται κοντά στον Πούτιν.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα