Λαγκαρντ: Οι επιπτώσεις του πολέμου είναι πολύ διαφορετικές σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Οι δύο μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες στον κόσμο, θα αποσυνδεθούν στο προσεχές μέλλον καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πολύ διαφορετικές επιπτώσεις στις οικονομίες τους, δήλωσε τη Δευτέρα η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια την προηγούμενη βοήθεια, λίγες ημέρες αφότου η ΕΚΤ δήλωσε ότι δεν βιάζεται να αυξήσει το χαμηλό επιτόκιο καταθέσεων, ενώ παράλληλα συνεχίζει να χαλαρώνει τα έκτακτα μέτρα στήριξης.

“Οι δύο οικονομίες είναι σε διαφορετική θέση στον οικονομικό κύκλο, ακόμη και πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία”, ανέφερε η Λαγκάρντ σε οικονομικό συνέδριο.

“Για γεωγραφικούς λόγους, η Ευρώπη είναι πολύ πιο εκτεθειμένη (στον πόλεμο) από ό,τι οι ΗΠΑ”.

Η αύξηση του ενεργειακού κόστους έχει ήδη οδηγήσει τον πληθωρισμό της ευρωζώνης στο υψηλό του 5,9% τον προηγούμενο μήνα και θα μπορούσε να φτάσει και το 7% στους επόμενους μήνες, πολύ υψηλότερα από το 2% της ΕΚΤ.

Με τις τιμές των τροφίμων επίσης να αυξάνονται, η άνοδος του πληθωρισμού θα μειώσει περαιτέρω την αγοραστική ισχύ των νοικοκυριών και η ΕΚΤ έχει περικόψει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, με κάποιους φορείς χάραξης πολιτικής να υποστηρίζουν ότι μια ακόμη χειρότερη έκβαση είναι ήδη πιο πιθανή.

Η Λαγκάρντ τόνισε πως η αμερικανική οικονομία είναι λιγότερο εξαρτημένη από την ευρωπαϊκή αναφορικά με τις εισαγγωγές εμπορευμάτων, και το εμπόριο της επίσης θα επηρεαστεί λιγότερο, έτσι που οι δύο κεντρικές τράπεζες θα χρειαστεί να κάνουν αυτόνομες κινήσεις.

“Οι νομισματικές μας πολιτικές δεν θα κινούνται με τον ίδιο ακριβώς ρυθμό”, τόνισε.

Ως συνέπεια του πολέμου, η Ευρώπη θα χρειαστεί να επισπεύσει τις διαδικασίες να γίνει “πράσινη” η οικονομία της για να μειώσει την εξάρτηση της στην ενέργεια από τη Ρωσία.

Η μετάβαση αυτή θα είναι πληθωριστική βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα, προειδοποίησε η Λαγκάρντ, αν και ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος της μετάβασης θα είναι να επιβαρύνει τις τιμές.

‘Βραχυ-μεσοπρόθεσμα, θα είναι πληθωριστικού χαρακτήρα. Ενώ μακροπρόθεσμα, οι δυνάμεις στις τιμές θα είναι μάλλον αποπληθωριστικές”, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα