Λ. Μενδώνη: Κλεμμένα τα Γλυπτά του Παρθενώνα, δεν αναγνωρίζουμε κυριότητα

Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει σε καμία περίπτωση κυριότητα, νομή και κατοχή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο, δήλωσε κατηγορηματικά η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Η υπουργός σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ χαρακτήρισε «απολύτως ψευδές και λάθος» το επιχείρημα ότι σε περίπτωση δανεισμού των Γλυπτών, η Ελλάδα αναγνωρίζει κυριότητα στους Βρετανούς. Θύμισε ότι η Ελλάδα, από τότε που η Μελίνα Μερκούρη κατέθεσε αίτημα για επιστροφή και επανένωση, αναφέρει ότι η αφαίρεσή τους συνιστά κλοπή και συνεπώς δεν μπορεί να δημιουργηθεί κανένα δικαίωμα επί των Γλυπτών.

Η κ. Μενδώνη πρόσθεσε ότι στη συνέντευξή του στον Observer, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης καθιστά σαφές και κατηγορηματικό ότι ποτέ και με κανέναν τρόπο δεν τίθεται θέμα κυριότητας.

«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την κλοπή. Ο δανεισμός ή αν θέλετε η πρόταση να εκτεθούν τα Γλυπτά στην Αθήνα από τον πρωθυπουργό δεν έχει καμιά σχέση και δεν αλλάζει το πάγιο αίτημα».

Η υπουργός Πολιτισμού, τόνισε επίσης, ότι το αίτημα απευθύνεται προς την βρετανική κυβέρνηση και όχι προς το Μουσείο, αν και το ίδιο δηλώνει πως θα λάβει μόνο του τις όποιες αποφάσεις.

Η δήλωση της εκπροσώπου του Βρετανικού Μουσείου

Το Βρετανικό Μουσείο πάντως, επιχείρησε να συνδέσει με τις αξιώσεις του, το αίτημα του πρωθυπουργού προς τη βρετανική κυβέρνηση.

«Προϋπόθεση για να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση περί δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι να αναγνωρίσετε ότι νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι η Βρετανία και όχι η Ελλάδα» δηλώνει στην εφημερίδα «Τα Νέα» η εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου.

Σχετικά Νέα