Κυριακή των Βαΐων: Γιατί τρώμε ψάρι σήμερα

Η Κυριακή των Βαΐων είναι η μια από τις δύο μέρες της μεγάλης νηστείας της Τεσσαρακοστής, που επιτρέπεται το ψάρι. Η άλλη ήταν στην εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Πριν από τη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας, η εκκλησιαστική παράδοση επιτρέπει, την Κυριακή των Βαΐων να είναι η τελευταία ημέρα κατά την οποία οι πιστοί επιτρέπεται να καταναλώσουν ψάρι.

Αναλυτικά η Νηστεία του Πάσχα (Περίοδος Μ. Τεσσαρακοστής):

Αρχίζει την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο. Την περίοδο αυτή επιτρέπεται κατάλυση οίνου και ελαίου μόνο το Σάββατο και την Κυριακή. Επίσης οίνος και έλαιο καταλύεται στις 9 Μαρτίου (Εορτή Των εν Σεβαστεία Αγίων Σαράντα Μαρτύρων) και στις 26 Μαρτίου (Εορτή Σύναξις Αρχαγγέλου Γαβριήλ) οποιαδήποτε ημέρα κι εάν συμπέσει.

Το Μεγάλο Σάββατο δεν καταλύεται οίνος και έλαιο. Κατάλυση ιχθύος επιτρέπεται στις 25 Μαρτίου (Εορτή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου) και την Κυριακή των Βαΐων.

Τι γιορτάζουμε σήμερα

Από την Κυριακή των Βαΐων αρχίζει ουσιαστικά η λεγόμενη Μεγάλη Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών. Κατά την ημέρα αυτή εορτάζεται η ανάμνηση της θριαμβευτικής εισόδου Του Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα όπου, κατά τους συγγραφείς των Ιερών Ευαγγελίων, οι Ιουδαίοι Τον υποδέχθηκαν κρατώντας βάια ή βάγια (κλάδους φοινίκων) και απλώνοντας στο έδαφος τα ρούχα τους ζητωκραύγαζαν «Ὡσαννά, εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος ἐν ὀνόματι Κυρίου».

Σήμερα, η Κυριακή αυτή τόσο στην Ανατολική όσο και στη Δυτική Εκκλησία θεωρείται ως αρχή των Αγίων Παθών. Παρά το χαρμόσυνο χαρακτήρα της, αρχικά η κατάλυση ψαριών, λαδιού και κρασιού την ημέρα αυτή θεωρήθηκαν ασυμβίβαστα προς την ιερότητα της Μεγάλης Εβδομάδας και της ακολουθούμενης νηστείας, προσαρμόζοντας αυτή ανάλογα.

Η παραπάνω ανάμνηση τιμάται ιδιαίτερα με εξέχουσα υμνολογία και μεγαλοπρεπή λειτουργία, στο τέλος της οποίας διανέμονται βάγια που έχουν προηγουμένως ευλογηθεί κατά την ακολουθία του όρθρου.
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα