

Κλείδωσε η είσοδος της γαλλικής Total με ισχυρό ποσοστό στα τεμάχια 2, 3 και 8 με την εξαγορά μεριδίου των Eni-Kogas (2 και 3) και Eni (8) σε διαπραγματεύσεις που ολοκληρώθηκαν χθες στη Λευκωσία.
Την ίδια ώρα, με τη λήξη των διαπραγματεύσεων με τις Total-Eni, κλείδωσε και το οικονομικό, το εμπορικό, αλλά και το τεχνικό μέρος της Συμφωνίας Αναλογικού Διαμοιρασμού για την ανάθεση του τεμαχίου 7, μέρος του οποίου επίσης αμφισβητεί η Τουρκία. Όπως αναφέρει το philenews.com, παραμένουν ελάχιστες εκκρεμότητες που αφορούν νομικές διευκρινίσεις σε ελάχιστα σημεία, που αναμένεται να δώσει τις επόμενες μέρες η μια πλευρά στην άλλη, ώστε να δώσουν τα χέρια και για το εν λόγω τεμάχιο.
Στις διαπραγματεύσεις την κυβερνητική πλευρά υποστήριζε τόσο η Εταιρεία Υδρογονανθράκων όσο και οι ξένοι σύμβουλοι της BEICIP.
Πληροφορίες του “Φιλελεύθερου της Κύπρου” αναφέρουν ότι τόσο με τη συμφωνία για το τεμάχιο 7, όσο και για ένταξη της Total στα δικαιώματα των τεμαχίων 2, 3 και 8, προβλέπει και συγκεκριμένο αριθμό γεωτρήσεων σε όλα τα τεμάχια. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στο τεμάχιο 2 η γεώτρηση από πλευράς Eni παρεμποδίστηκε από την Τουρκία προ διετίας.
Ακόμα, προβλέπεται ότι, σε συγκεκριμένες περιοχές το αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνουν εξελιγμένης τεχνολογίας πρόσθετα σεισμογραφικά, αλλά και αξιολόγηση προτεραιοτήτων για γεωτρήσεις, που θα λαμβάνει υπόψη και τα πολύ σημαντικά νέα γεωλογικά δεδομένα που έδωσε η ανακάλυψη του “Γλαύκου”.
Ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, ερωτηθείς χθες από το ΚΥΠΕ μετά την ολοκλήρωση των χθεσινών διαπραγματεύσεων, ήταν λακωνικός, τονίζοντας πως, επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος επί των εμπορικών, τεχνικών και νομικών θεμάτων που άπτονται του συμβολαίου. Όπως πρόσθεσε, “εκκρεμούν κάποια νομικά σημεία τα οποία θα διευκρινιστούν το αμέσως επόμενο διάστημα, ούτως ώστε να υπάρξει οριστική κατάληξη σε συμφωνία”.
Σημαντική πρόοδος με εκκρεμότητες που αφορούν μόνο νομικά σημεία της συμφωνίας, επιτεύχθηκε και στις διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία Noble – Shell-Delek που ολοκληρώθηκαν αυτή τη βδομάδα για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη.
Σχετικά Νέα
Τράπεζα Πειραιώς: Ξανά στο προσκήνιο οι ανησυχίες για το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ
Η αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας φέρνει ξανά στο προσκήνιο τις ανησυχίες.
Vodafone Ελλάδας: Διάκριση 3 αστέρων από τον Δείκτη Οδικής Ασφάλειας της FIA
Η Vodafone Ελλάδας έλαβε τη κορυφαία διάκριση 3 αστέρων από τον Δείκτη Οδικής Ασφάλειας.
Μπρατάκος (ΕΒΕΑ): Καταλυτική η συμβολή των Επιμελητηρίων στον μετασχηματισμό της οικονομίας μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου
Τον καθοριστικό ρόλο της ενεργούς συμμετοχής των Επιμελητηρίων στη διαχείριση και υλοποίηση του νέου.
Η EY φέρνει την AI στον πυρήνα των ελεγκτικών υπηρεσιών της
Ο παγκόσμιος οργανισμός της EY ανακοίνωσε το πιο πρόσφατο ορόσημο στην τετραετή στρατηγική της.