Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη για τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη σχετικά με την πρόταση της G7 για αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας που είναι “παγωμένα” στη Δύση, ώστε η Ουκρανία να λάβει γρηγορότερα δάνειο ύψους περίπου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όπως δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Reuters, το ακριβές ύψος του δανείου δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί, η Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν ωστόσο είχε κάνει αναφορά για 50 δισ. δολάρια τον προηγούμενο μήνα.

Η ιδέα είναι ότι τα χρήματα για την Ουκρανία θα συγκεντρωθούν μέσω ενός ομολόγου που θα μπορούσε να υποστηριχθεί από τα ετήσια έκτακτα κέρδη που προκύπτουν από τα 300 δισ. δολάρια των περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας που έχουν “παγώσει” μετά την επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι, ενώ η κατάσχεση του κεφαλαίου των περιουσιακών στοιχείων θα ήταν νομικά πολύ επικίνδυνη, η χρήση των κερδών που παράγονται από τα δεσμευμένα κεφάλαια δεν ενέχει κινδύνους, καθώς τα κέρδη αυτά δεν ανήκουν νομικά στη Μόσχα.

“Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τις λεπτομέρειες, αλλά το βασικό ζήτημα που τίθεται επί τάπητος είναι αν η ΕΕ θα ήταν ανοικτή σε κάποιο είδος ευνοϊκού δανείου προς την Ουκρανία, με βάση τη μελλοντική ροή εσόδων από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία”, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ήδη συμφωνήσει τη μεταφορά κερδών ύψους 2,5 – 3 δισ. ευρώ που παράγονται ετησίως από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία σε ένα ειδικό ταμείο που θα χρηματοδοτήσει την αγορά όπλων αλλά και την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Οι αξιωματούχοι ανέφεραν επίσης πως ένα άλλο ανοιχτό ζήτημα είναι το ποιος θα εκδώσει τα ομόλογα για την άντληση των χρημάτων: θα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες της G7 ή θα πρέπει να είναι η ΕΕ, η οποία κατέχει μακράν το μεγαλύτερο ποσό των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας;

Για να συμφωνήσει η ΕΕ να εκδώσει τα ομόλογα, είτε μόνη της είτε ως μέρος μιας κοινοπραξίας της G7, θα ανοίξει πιθανότατα ένα δύσκολο ζήτημα κοινής ευθύνης για το χρέος, κάτι στο οποίο ορισμένοι (όπως η Γερμανία) αντιτίθενται σθεναρά.

“Δεν περιμένω κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα από την τηλεδιάσκεψη. Τη βλέπω περισσότερο σαν έναν έλεγχο των διαθέσεων πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της G7 την επόμενη εβδομάδα”, σχολίασε ο αξιωματούχος.

Οι ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά, της Ιαπωνίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας πρόκειται να συναντηθούν στην Ιταλία στις 13-15 Ιουνίου και το θέμα των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων είναι στην ατζέντα τους.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα