Κούβα: Ο Μπάιντεν θα επιβάλλει κυρώσεις σε αξιωματούχους για την καταστολή των διαδηλώσεων

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει κυρώσεις εναντίον πολλών Κουβανών αξιωματούχων για το ρόλο τους στην καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων νωρίτερα αυτό το μήνα, κίνηση η οποία αποτελεί πάγιο αίτημα πολλών μελών του Αμερικανικού Κογκρέσου, με πρώτο τον Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Οι κυρώσεις αναμένεται να επιβληθούν σε αξιωματούχους που κατηγορούνται ότι κατέστειλαν τα δικαιώματα ακτιβιστών οι οποίοι έλαβαν μέρος στις μεγαλύτερες διαδηλώσεις του είδους τους εδώ και δεκαετίες στο κομμουνιστικό κυβερνούμενο νησί, ανέφεραν οι δύο πηγές στο Reuters.

Η ταχύτητα με την οποία η διοίκηση Μπάιντεν προχωρά σε αυτή την ενεργεία, υποδηλώνει σύμφωνα με το Reuters ότι ο πρόεδρος είναι απίθανο να ακολουθήσει την πολιτική Ομπάμα στην Κούβα η οποία σημαδεύτηκε από άρση των κυρώσεων και επαναπροσέγγιση.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, ανώτεροι αξιωματούχοι της Ουάσινγκτον διαμηνύουν στο Reuters ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να αναζητά τρόπους για να διευκολύνει την ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα διατηρώντας παράλληλα την πίεση στην κουβανική κυβέρνηση.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε την Τρίτη ότι ο Μπάιντεν θα συγκροτήσει ομάδα εργασίας για να εξετάσει το ζήτημα των εμβασμάτων που στέλνουν οι Αμερικανοί κουβανέζικης καταγωγής στο νησί. Ο στόχος είναι να προσδιοριστεί πώς οι μετανάστες μπορούν να στείλουν χρήματα σε οικογένειες στο νησί, χωρίς τον κίνδυνο κατασχέσεων.

Νωρίτερα τον Ιούλιο, ξέσπασαν οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις στη Κούβα από τη δεκαετία του 1960, η οποία βιώνει τη χειρότερη οικονομική της κρίση τα τελευταία 30 χρόνια. Κατά τη διάρκεια τους ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, ενώ δεκάδες συνελήφθησαν.

Η πανδημία της COVID-19 έχει βυθίσει την Κούβα σε μια σοβαρή οικονομική κρίση. Καθημερινά, Κουβανοί αναγκάζονται να περιμένουν πολλές ώρες σε ουρές για να προμηθευτούν τρόφιμα και βρίσκονται επίσης αντιμέτωποι με ελλείψεις φαρμάκων, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλη κοινωνική αναταραχή.

Οι οικονομικές δυσκολίες έχουν οδηγήσει τις αρχές να διακόπτουν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για αρκετές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας σε μεγάλο τμήμα της νησιωτικής χώρας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα