Κουτσούμπας: Δεν πρέπει να θεωρήσουμε τις πλημμύρες ως μια κανονικότητα

Πρώτος σταθμός της περιοδείας του Δημήτρη Κουτσούμπα στις πληγείσες περιοχές από τις πλημμύρες ήταν το Νέο Μοναστήρι Φθιώτιδας. Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συνομίλησε με τους πλημμυροπαθείς κατοίκους και αγρότες του χωριού, λέγοντας πως το νόημα της επίσκεψης του ΚΚΕ στις περιοχές που έχουν καταστραφεί από τις πλημμύρες είναι ότι πρέπει να κρατήσουμε ζωντανή τη διεκδίκηση, γιατί πολλές υποσχέσεις ακούμε, όπως πριν με τις καταστροφές από τον “Ιανό”, πιο πριν από τις πυρκαγιές, τους σεισμούς.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε πως δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με τη θεωρία που αναπτύσσεται, ότι “όλα αυτά είναι μία κανονικότητα”, λόγω της κλιματικής αλλαγής γιατί σήμερα δεν είμαστε πριν έναν αιώνα, σήμερα υπάρχει η επιστήμη, η τεχνολογία, η γνώση, υπάρχουν και οι επιστήμονες και οι ειδικοί που μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση, γι’ αυτό λέμε επίσης ότι χρειάζεται κεντρικό σχέδιο, ένα συνολικό σχέδιο στις υποδομές.

Σχετικά με την συνάντηση Μητσοτάκη – Φον ντερ Λάιεν
Αναφερόμενος και στη χτεσινή συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με την Φον ντερ Λάιεν, τόνισε πως για την ΕΕ σε ό,τι αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα υπάρχει το ζήτημα του κόστους – οφέλους, γι’ αυτό και η ΕΕ δεν θεωρεί επιλέξιμα αυτά τα έργα, ενώ όσον αφορά τα κονδύλια από την ΕΕ ο Δημήτρης Κουτσούμπας επεσήμανε πως πρέπει να τα διεκδικήσουμε.

«Είτε τα λεφτά από το Ταμείο Ανάκαμψης, είτε τα λεφτά από το ΕΣΠΑ θα πρέπει να δοθούν αμέσως με συνοπτικές διαδικασίες, γρήγορα και χωρίς όρους και προϋποθέσεις που βάζει η ΕΕ, η κυβέρνηση, τα υπουργεία. Και βεβαίως χωρίς τους “κόφτες”, που τελικά για τη λαϊκή κατοικία, για το χωράφι του αγρότη, για τα μηχανήματα, για τα μέσα για την παραγωγή δίνονται κάποια ψίχουλα.»

Προτάσεις ΚΚΕ για τους πληγέντες

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας μίλησε αναλυτικά για τις προτάσεις του ΚΚΕ, οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούν την άμεση καταγραφή των ζημιών, τις αποζημιώσεις στο 100% που πρέπει να δοθούν γρήγορα και με συνοπτικές διαδικασίες, αλλά και στα μέτρα που πρέπει να παρθούν, για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα υγειονομικά προβλήματα που έχουν έχουν προκαλέσει οι πλημμύρες.

Το ΚΚΕ, κατέληξε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, θα είναι μπροστά στους αγώνες γι αυτές τις διεκδικήσεις, ενάντια σ’ αυτή την εγκληματική πολιτική που σκοτώνει τον άνθρωπο, δεν υπολογίζει τις ζωές μας, δεν υπολογίζει τις περιουσίες των συνανθρώπων μας, δεν υπολογίζει τίποτα, γιατί το μόνο που υπολογίζει είναι τα κέρδη των λίγων, τις μίζες των μεγαλοεργολάβων. Γι’ αυτό και λέμε ότι δεν φτάνει μόνο ο αγώνας τώρα να διεκδικήσουμε κάτι, να πάρουμε μία ανάσα, να σταθούμε ξανά στα πόδια μας, χρειάζεται να πάμε και για ριζικές αλλαγές, χρειάζεται να αλλάξουμε πολλά πράγματα. Πρέπει να αλλάξει ριζικά η κατάσταση. Γι’ αυτό χρειάζεται κεντρικό επιστημονικό σχέδιο, χρειάζεται το κράτος να αλλάξει, κι αυτό μπορεί να το κάνει μόνο ο λαός με τις επιλογές του”.