Κορωνοϊός – Τέταρτη δόση: Τη Δευτέρα ανοίγει η πλατφόρμα για τους 30-59

Με τον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας να καταγράφει αυξητική τάση, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγήθηκε χθες ότι 30-59 ετών να έχουν τη δυνατότητα εμβολιασμού – αν το επιθυμούν – με την 4η δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Τη Δευτέρα, 27 Ιουνίου, ανοίγει η πλατφόρμα και μπορούν οι πολίτες αυτής της ηλικιακής κατηγορίας να προγραμματίσουν τα ραντεβού τους.

Σημειώνεται πως η 4η δόση του εμβολίου άνοιξε για όσους είναι άνω των 60 ετών στις 15 Απριλίου, αφού πρώτα πήραν σειρά οι ηλικιακές ομάδες άνω των 80 και άνω των 70 ετών.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας: «Στο πλαίσιο της εφαρμογής της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών όσον αφορά τη χορήγηση της 2ης αναμνηστικής δόσης (4η δόση), παραμένει η ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60.

Αναφορικά με τα άτομα του γενικού πληθυσμού ηλικίας κάτω των 60 ετών η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια. Ωστόσο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται να δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού με δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών εφόσον το επιλέξουν. Η πλατφόρμα θα ανοίξει για όλους όσους το επιθυμούν την Δευτερα 27-06-22».

Μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, η Μίνα Γκάγκα, αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, σημείωσε: «Η Επιτροπή λέει ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60 που υπάρχουν δεδομένα. Δεν έχει σύσταση για τους μικρότερους σε ηλικία, αλλά επειδή πολλοί νιώθουν πιο προστατευμένοι, η Επιτροπή είπε ότι μπορούν να το κάνουν».

Η ίδια, ως γιατρός, δε θα συνέστηνε τον εμβολιασμό σε κάποιον που η ηλικία του δεν το απαιτεί, εκτός και αν ένιωθε φοβισμένος.

«Αν που πείτε ότι φοβάστε πολύ, θα σας πω πηγαίντε κάντε το».

Σχετικά με τη μάσκα, υπάρχει η σύσταση για την χρήση της όπου υπάρχει συγχρωτισμός, ενώ αναφορικά με την ευλογιά των πιθήκων, που στη χώρα έχουμε δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα, δεν υπάρχει ανησυχία. «Δεν είναι κάτι που είναι πολύ μεταδοτικό, δεν έχουμε πολλά κρούσματα στην κοινότητα αλλά έχουμε το νου μας και προσέχουμε τις επαφές μας».

Μόσιαλος: Δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη η εισήγηση της Επιτροπής για την 4η δόση στους άνω των 30
Τη διαφωνία του σχετικά με την εισήγηση των ειδικών περί προαιρετικής χορήγησης της 4ης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού στην ηλικιακή ομάδα 30-59 ετών μέσω ανάρτησής του στο Facebook εξέφρασε ο Ηλίας Μόσιαλος. Όπως αναφέρει ο καθηγητής του LSE, η σύσταση αυτή δεν συνοδεύεται από την αναγκαία επιστημονική τεκμηρίωση.

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει επιτελέσει σημαντικό έργο στη διάρκεια της πανδημίας. Όμως η σημερινή της εισήγηση για την χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης σε άτομα ηλικίας 30-59 ετών που δεν ανήκουν στις ευάλωτες κατηγορίες δεν συνοδεύεται από την αναγκαία τεκμηρίωση.

Συγκεκριμένα, η ίδια η επιτροπή επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσφέρει μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια.

Εφόσον δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα τότε δεν θα έπρεπε να γίνει και η σχετική εισήγηση αυτή τη χρονική περίοδο.

Ορισμένοι επισήμαναν ότι θα μπορούν να κάνουν την τέταρτη δόση όσοι φοβούνται. Αυτός βέβαια δεν είναι επαρκής λόγος για να δικαιολογηθεί μια πολιτική, ειδικά όταν δεν υπάρχει επαρκής τεκμηρίωση.

Οι αποφάσεις δημόσιας υγείας και οι ιατρικές αποφάσεις πρέπει να βασίζονται στην τεκμηρίωση και στη συστηματική ανάλυση των δεδομένων. Στη χώρα μας χρειάζεται να έχουμε επαρκή στοιχεία για το ποσοστό των συμπατριωτών μας που έχουν επαρκή ανοσοπροστασία. Αυτό μπορεί να γίνει με τυχαίες δειγματοληψίες στο γενικό πληθυσμό. Έτσι θα μπορούμε να βγάλουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα για τις πιθανές επιπτώσεις της πανδημίας τους επόμενους μήνες αλλά και για την αναγκαιότητα των αναμνηστικών δόσεων.

Τέλος να επισημάνω ότι τα υπάρχοντα εμβόλια εξακολουθούν να είναι πολύ αποτελεσματικά όσον αφορά στην αποτροπή της σοβαρής νόσησης. Δεν είναι πολύ αποτελεσματικά πλέον όσον αφορά στην αποτροπή της ήπιας λοίμωξης και των επαναλοιμώξεων. Και αυτό ισχύει κυρίως για τις υποπαραλλαγές Β4 και Β5 της Όμικρον».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα