Κορωνοϊός: Στις αρχές Οκτωβρίου το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο – Ποιες παραλλαγές θα καλύπτει

Στις αρχές Οκτωβρίου θα κυκλοφορήσει το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του κορονοϊού, το οποίο αναμένεται να πραγματοποιείται στις ευπαθείς ομάδες. Τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων στη χώρα μας, με την παραλλαγή Έρις να αντιπροσωπεύει το 11% των κρουσμάτων, ενώ τα συμπτώματα που προκαλεί συγκριτικά με τις άλλες παραλλαγές είναι ηπιότερα.

Tο νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον ουρολόγο, θα καλύπτει τις παραλλαγές Κράκεν, Αρκτουρος και Έρις, οι οποίες κυκλοφορούν περισσότερο στον κόσμο σε σχέση με άλλες. Πρόκειται για εμβόλιο MRNA, το οποίο θα κυκλοφορήσει από τις εταιρείες Pfizer και Moderna και αργότερα αναμένεται το πρωτεϊνικό της εταιρείας Novavax.

Το νέο εμβόλιο είναι στη λογική των εκείνων της γρίπης, δηλαδή δίνονται σε ευάλωτους και ηλικιωμένους με σκοπό να αυξηθεί η ανοσία τους έναντι του κορονοϊού. Δεν πρόκειται για αναμνηστική δόση των προηγουμένων. Είναι ένα καινούργιο εμβόλιο το οποίο θα περιέχει τα στελέχη που κυκλοφορούν.

Σημειώνεται πως οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία έχουν υπερδιπλασιαστεί από τις αρχές του Ιουλίου κάτι που οφείλεται στην έλευση της νέας παραλλαγής, η οποία φαίνεται ότι σχετίζεται με μεγαλύτερη μεταδοτικότητα του ιού και με μια σχετική διαφυγή από το ανοσοποιητικό σύστημα. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΠΥΥ, η Έρις αντιπροσωπεύει το 11% των κρουσμάτων. Το συνολικό ποσοστό ωστόσο, εκτιμάται ότι είναι μεγαλύτερο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα