Οι τέσσερις στους πέντε ασθενείς που πέρασαν κορωνοϊός (ποσοστό 80%) ανακτούν τη χαμένη όσφρηση και γεύση τους μέσα σε ένα εξάμηνο, αλλά το υπόλοιπο 20%, δηλαδή ο ένας στους πέντε, συνεχίζει να εμφανίζει μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα με αυτές τις δύο αισθήσεις του, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη. Επιπλέον, οι άνθρωποι έως 40 ετών είναι πιθανότερο να επανέλθουν σε φυσιολογική γεύση και όσφρηση, από ό,τι οι ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ωτορινολαρυγγολογίας Ίβαν Ράιτερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό «American Journal of Otolaryngology», ανέλυσαν στοιχεία για 798 άτομα άνω των 18 ετών που είχαν διαγνωστεί θετικοί για κορονοϊό και είχαν αναφέρει διαταραχές όσφρησης και γεύσης.
«Βρήκαμε ένα ποσοστό ανάκτησης περίπου 80% των δύο αισθήσεων σε περίοδο έξι μηνών ή κάπως περισσότερο. Παρόλα αυτά, το υπόλοιπο 20% είναι πολλοί άνθρωποι, με δεδομένο πόσα εκατομμύρια έχουν αρρωστήσει με Covid-19», ανέφερε ο δρ Ράιτερ. Λαμβανομένου υπόψη ότι τα διαγνωσμένα κρούσματα της πανδημίας πλησιάζουν τα 237 εκατομμύρια παγκοσμίως, περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να μην έχουν ανακτήσει πλήρως την όσφρηση και τη γεύση τους μέσα σε ένα εξάμηνο, κάτι που ελαττώνει την ποιότητα ζωής τους, π.χ. μειώνοντας την απόλαυση του φαγητού και οδηγώντας σε απώλεια όρεξης.
Η απώλεια γεύσης ή/και όσφρησης θεωρείται χαρακτηριστικό σύμπτωμα της μόλυνσης από κορωνοϊό. Οι ασθενείς που έχουν τέτοια συμπτώματα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μπορεί να αντιμετωπίζουν επίσης αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή Covid-19.
Η νέα μελέτη βρήκε ότι όσοι ασθενείς είχαν δύσπνοια όταν αρρώστησαν με Covid-19, όπως και εκείνοι με προηγούμενο τραύμα στο κεφάλι, είχαν μεγαλύτερη δυσκολία ανάκτησης της όσφρησης. Επίσης κανένα από τα συνήθως χρησιμοποιούμενα φάρμακα κατά της Covid-19 δεν φάνηκε να βελτιώνει την ανάκτηση της όσφρησης. Από την άλλη, όσοι είχαν συχνά βουλωμένη μύτη πριν μολυνθούν από τον κορονοϊό, τείνουν να ανακτήσουν ταχύτερα την – ούτως ή άλλως μέτρια – όσφρησή τους.
Σχετικά Νέα
-
Χ. Δημοσθενόπουλος: Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου 50% και με κάποιες μορφές καρκίνου
Η υπερκατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων από όλες τις ηλικιακές ομάδες μπορεί σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.
-
Μαγιορκίνης για AstraZeneca: Κίνδυνος αντίστοιχος με του πνιγμού από φαγητό – Τι λέει για την απόσυρση του εμβολίου
«Εδώ και χρόνια δεν χρησιμοποιείται» δήλωσε για την παύση της παραγωγής του εμβολίου της.
-
Η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιο Covid, μετά την παραδοχή σπάνιας παρενέργειας
Το εμβόλιο Covid της AstraZeneca αποσύρεται παγκοσμίως, μήνες αφότου ο φαρμακευτικός κολοσσός παραδέχθηκε για.
-
ΕΦΕΤ: Τι να προσέξουν οι καταναλωτές στα Πασχαλινά γεύματα – Η προμήθεια των τροφίμων
Ιδιαίτερα χρήσιμες είναι οι συμβουλές που δίνει στους καταναλωτές ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.