

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε την “χαλάρωση ή αναστολή” των διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν και άλλων χωρών, όπως η Βενεζουέλα, η Κούβα και η Βόρεια Κορέα, κατά την διάρκεια “αυτής της κρίσιμης περιόδου της πανδημίας”.
“Είναι αναγκαίο να εφαρμοσθούν εκτεταμένες και ρεαλιστικές εξαιρέσεις στις κυρώσεις για ανθρωπιστικούς λόγους και να χορηγηθούν ταχείες και ευέλικτες άδειες” για την τροφοδοσία και την προμήθεια αναγκαίου ιατρικού εξοπλισμού, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ύπατη αρμοστής Μισέλ Μπατσελέτ. “Σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, τόσο για λόγους παγκόσμιας δημόσιας υγείας όσο και για την υποστήριξη των δικαιωμάτων και της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων στις χώρες αυτές, οι επιμέρους κυρώσεις πρέπει να χαλαρώσουν ή να ανασταλούν. Στο πλαίσιο της παγκόσμιας πανδημίας, η παρεμπόδιση των ιατρικών υπηρεσιών σε μία χώρα αυξάνει τους κινδύνους για όλους”.
Η ύπατη αρμοστής επιμένει ιδιαιτέρως για την κατάσταση στο Ιράν, μία από τις πλέον πληγείσες χώρες από την επιδημία του κορονοϊού μαζί με την Κίνα, την Ιταλία και την Ισπανία, τονίζοντας ότι εκθέσεις έχουν επανειλημμένως τονίσει τις επιπτώσεις των κυρώσεων αυτών στην πρόσβαση σε φάρμακα και αναγκαίο ιατρικό εξοπλισμό, όπως αναπνευστήρες και στολές προστασίας για το υγειονομικό προσωπικό.
Ηδη, περισσότερα από 50 γιατροί και νοσηλευτές έχουν χάσει την ζωή τους στο Ιράν από την εμφάνιση της επιδημίας στην χώρα εδώ και πέντε εβδομάδες, επισημαίνει η Μισέλ Μπατσελέτ, που ανησυχεί επίσης και για την εξάπλωση της επιδημίας στις γειτονικές χώρες του Ιράν, “πράγμα που θα θέσει σε δοκιμασία τα συστήματα υγείας χωρών όπως το Αφγανιστάν και το Πακιστάν”.
Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία, όπως ,μεταδίδει το ΑΜΠΕ, οι κυρώσεις απειλούν το ιατρικό έργο στην Κούβα, την Βόρεια Κορέα, την Βενεζουέλα και την Ζιμπάμπουε.
“Οι πλειονότητα των χωρών αυτών διαθέτει εύθραυστα ή ασταθή συστήματα υγείας. Είναι υψίστης σημασίας να γίνει πρόοδος στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να βελτιωθούν τα συστήματα αυτά — αλλά τα εμπόδια στην εισαγωγή αναγκαίων ιατρικών προμηθειών, κυρίως η υπερβολική τήρηση των κυρώσεων από τις τράπεζες, θα προκαλέσουν μακροπρόθεσμη βλάβη στις ευπαθείς κοινότητες”.
“Οι πληθυσμοί των χωρών αυτών δεν είναι σε καμία περίπτωση υπεύθυνοι για τις πολιτικές κατά των οποίων στρέφονται οι κυρώσεις αυτές και ήδη ζουν, σε διαφορετικούς βαθμούς, σε επισφαλή κατάσταση εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα”, αναφέρεται στην ανακοίνωση-έκκληση.
Σχετικά Νέα
Μέλος του ιρλανδικού συγκροτήματος Kneecap κατηγορείται για τρομοκρατικό αδίκημα
Μέλος του ιρλανδικού χιπ χοπ συγκροτήματος Kneecap κατηγορείται για τρομοκρατικό αδίκημα, επειδή στη διάρκεια.
Το Ισραήλ ανακοίνωσε την είσοδο στη Γάζα 100 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια
Το Ισραήλ ανακοίνωσε την είσοδο σήμερα στη Γάζα 100 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια του.
Ρούμπιο: Πολλές αραβικές χώρες έτοιμες να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο εμφανίστηκε βέβαιος σήμερα ότι πολλές αραβικές χώρες.
Γάζα: Το Ισραήλ ανακοινώνει ότι 100 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ εισήλθαν στον παλαιστινιακό θύλακα
Το Ισραήλ ανακοίνωσε την είσοδο σήμερα στη Γάζα 100 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια του.