Κορονοϊός: Η Κίνα ανακοίνωσε 60.000 νέους θανάτους και ο ΠΟΥ ζητά περισσότερα στοιχεία

Περισσότερη διαφάνεια και στοιχεία για την εξέλιξη του νέου κύματος του κορονοϊού ζήτησε σήμερα (21.1.2023) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) από την Κίνα, αφού το Πεκίνο ανακοίνωσε 60.000 νέους θανάτους που σχετίζονται με την επιδημία της COVID-19 στη χώρα.

Η άρση των περιοριστικών μέτρων στην Κίνα έχει οδηγήσει σε μια νέα μεγάλη έξαρση του κορονοϊού, με τον ΠΟΥ να ζητά περισσότερα στοιχεία αλλά και διαφάνεια για την κατανόηση της προέλευσης της πανδημίας που έπληξε όλο τον κόσμο.

«Νωρίτερα σήμερα, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους συνομίλησε με τον υπουργό Μα Σιαογουέι, διευθυντή της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας, με θέμα την κατάσταση της Covid-19 στην χώρα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΟΥ.

Η απροθυμία της Κίνας

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ και άλλοι αξιωματούχοι του οργανισμού έχουν επικρίνει τις τελευταίες εβδομάδες την απροθυμία της Κίνας να κοινοποιήσει αξιόπιστα στοιχεία για το κύμα της COVID-19 που σαρώνει την χώρα, καθώς και τον «πολύ στενό» προσδιορισμό των θανάτων που αποδίδονται στην COVID-19.

Ο ΠΟΥ δηλώνει ότι «αναλύει τις πληροφορίες, που καλύπτουν την περίοδο από τις αρχές του Δεκεμβρίου 2022 μέχρι τις 12 Ιανουαρίου 2023 και επιτρέπουν καλύτερη κατανόηση της επιδημιολογικής κατάστασης και των επιπτώσεων του κύματος αυτού στην Κίνα» και ζητεί από το Πεκίνο «αυτού του είδους οι λεπτομερείς πληροφορίες να συνεχίσουν να κοινοποιούνται» στον οργανισμό και το κοινό.

Ο ΠΟΥ ζητεί από τις κινεζικές επιστημονικές αρχές να κοινοποιήσουν περισσότερα στοιχεία σχετικά με γενετική αλληλουχία ώστε να βελτιωθεί η παρακολούθηση της εξέλιξης του ιού ενώ διαβεβαιώνει το Πεκίνο ότι θα συνεχιστεί η συνεργασία τους, προσφέροντας συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη.

Κατά την διάρκεια της συνομιλίας του με τον Κινέζο αξιωματούχο, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ επανέλαβε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «την σημασία της ενισχυμένης συνεργασίας και διαφάνειας εκ μέρους της Κίνας για την κατανόηση της προέλευσης της πανδημίας της Covid-19».

Από την αρχή της πανδημίας διεξάγεται έντονη συζήτηση μεταξύ των ειδικών που επιδιώκουν να διαλευκάνουν το μυστήριο της προέλευσης του ιού. Μελέτες έχουν συμπεράνει πιθανή ζωική προέλευση του ιού που πρωτοεμφανίσθηκε στην κινεζική πόλη Γουχάν τον Δεκέμβριο 2019. Όμως το σενάριο αυτό αμφισβητείται από τους υποστηρικτές της θεωρίας που θέλει τον ιό να διέφυγε από εργαστήριο της Γουχάν.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα