Κορωνοϊός: Η ΕΜΑ διαβεβαιώνει ότι τα εμβόλια προστατεύουν από τις παραλλαγές του ιού που κυριαρχούν στην ΕΕ

Προστασία από τα στελέχη του κορωνοϊού που κυριαρχούν στην ΕΕ παρέχουν τα εγκεκριμένα εμβόλια στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον αρμόδιο οργανισμό.

Ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), Νοέλ Γουατιόν, δήλωσε ότι το ζήτημα των παραλλαγών του ιού είναι κάτι το οποίο παρακολουθεί στενά ο οργανισμός. «Προς το παρόν φαίνεται ότι τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί προστατεύουν από όλα τα στελέχη τα οποία κυριαρχούν στην ΕΕ, αλλά χρειάζεται να είμαστε σε επαγρύπνηση», υπογράμμισε ο κ. Γουατιόν.

Παράλληλα, ο Γουατιόν ανέφερε ότι τέσσερα εμβόλια βρίσκονται στη διαδικασία της κυλιόμενη αξιολόγησης. Πρόκειται για τα: Curevac, Novavax, Sinovac και Sputnik, ενώ δεν έχουν κατατεθεί αιτήσεις για έγκριση.

«Γνωρίζουμε την πιθανότητα της χρήσης δύο διαφορετικών εμβολίων στα κράτη-μέλη» επισήμανε ο Mάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής της Στρατηγικής εμβολιασμού, ο οποίος σημείωσε ότι αυτή η προσέγγιση έχει αποδειχτεί επιτυχημένη στο παρελθόν.

«Έχουμε ωστόσο περιορισμένες αποδείξεις όσον αφορά στα εμβόλια του κορονοϊού , αλλά κάποιες αρχικές μελέτες έδειξαν ότι πράγματι ότι η απάντηση μοιάζει να είναι ικανοποιητική» προσέθεσε.

Τέλος ανακινώθηκε ότι ο ΕΜΑ έχει ξεκινήσει την αξιολόγηση της αίτησης για επέκταση της χρήσης του εμβολίου για την COVID19, της Moderna, στους νέους ηλικίας από 12 μέχρι 17 ετών. Ο Νοέλ Γουατιόν σημείωσε ότι τα αποτελέσματα αναμένονται τον Ιούλιο. Παράλληλα, προσέθεσε ότι το εμβόλιο έχει ήδη λάβει έγκριση για τις ηλικίες 18 ετών και άνω, τον περασμένο Ιανουάριο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα