Κορωνοϊός: Η Δύση χωλαίνει στους εμβολιασμούς – Oι φόβοι για νέο καταστροφικό κύμα αυξάνονται

H αρχική ικανοποίηση για την πρόοδο των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού στις μεγάλες χώρες της Δύσης έχει δώσει τη θέση της στο σκεπτικισμό.

Και αυτό γιατί η διαδικασία, ακόμα και σε χώρες που είχαν παρουσιάσει πολύ καλές επιδόσεις, τα σχετικά ποσοστά πέφτουν για μία σειρά από λόγους που έχουν να κάνουν από την απροθυμία, κυρίως των νέων, μέχρι το θρησκευτικό φανατισμό και τη λαθεμένη πληροφόρηση.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει το CNN, τα παραπάνω φαινόμενα αναμένεται να αποτελέσουν την αιτία για μία νέα έξαρση της πανδημίας σ’ όλον τον κόσμο.
Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ελάχιστες θα είναι οι χώρες που θα φτάσουν να εμβολιάσουν το 90 ή έστω το 80% του πληθυσμού τους, κάτι που σημαίνει ότι θα είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας για να μην επανέλθουν ξανά οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και στην εν γένει κανονικότητα.

Η εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα είναι επίσης πολύ σοβαρός λόγος και συνιστά απειλή για το σύνολο του πλανήτη. Καθιστά την πανδημία δυνατή, άρα και τον κίνδυνο να εξαπλωθεί εκ νέου ακόμα σε χώρες οι οποίες για μία σειρά από λόγους έχουν ακόμη πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.

“Εμβόλιο; Συνωμοσία”
Εκτός αυτού, οι φτωχές χώρες, που περιμένουν εμβόλια κυρίως από το πρόγραμμα Covax καθώς δεν διαθέτουν τα απαραίτητα χρήματα για την αγορά, διαπιστώνουν ότι η ενίσχυση αυτή δεν είναι προς το παρόν αρκετή για να εμβολιάσουν μεγάλα ποσοστά των πολιτών τους.

Αν όμως το οικονομικό και οι χαμηλού επιπέδου αποτελούν αιτίες για τις χώρες του τρίτου κόσμου να προωθήσουν τους εμβολιασμούς, τι ακριβώς συμβαίνει στην πλούσια Δύση;

Οπως σημειώνεται στο σχετικό ρεπορτάζ του CNN σε χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία έχει παρατηρτηθεί ένας υπερβολικός συγκεντρωτισμός του συστήματος εμβολιασμού. Με τις τοπικές κοινότητες να μην έχουν ουσιαστικά ρόλο και να μην μπορούν να προσφέρουν βοήθεια, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν άριστα τις τοπικές ανάγκες, είναι φυσικό η πρόοδος να μην είναι αυτή που έπρεπε.

Σε άλλες χώρες όπως ο Ισραήλ υφίσταται ζήτημα με τους συντηρητικούς, ιδιαίτερα θρησκευόμενους πολίτες. Σ’ αυτές τις ομάδες πολιτών, οι θεωρίες συνωμοσίας συνήθως ανθούν και αποτρέπουν τους ανθρώπους από το να προχωρήσουν στην επιλογή του εμβολίου.

Τα ίδια, περίπου, φαινόμενα παρατηρούνται και στις ΗΠΑ: Υπερσυντηρητικοί πιστεύουν την κάθε ανυπόστατη φήμη που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ή αλλού. “Ασθενής μου που υποφέρει από διαβήτη μου είπε ότι δεν θα κάνει το εμβόλιο γιατί πιστεύει ότι πίσω από αυτό κρύβεται μία παγκόσμια συνωμοσία. Ασθενείς που κουράρω εδώ και 25 χρόνια και γενικά με εμπιστεύονται, δεν εμπιστεύονται το εμβόλιο” τόνισε ο Αμερικανός γιατρός Μαρκ Χορν.

Γενικά μιλώντας τέλος, το επίπεδο εμπιστοσύνης στις κατά τόπους κυβερνήσεις είναι χαμηλό και αυτό δημιουργεί επιπλέον προσκόμματα. Αρα το κλειδί βρίσκεται στο να εντοπιστεί ο τρόπος να πειστούν οι μέχρι στιγμής δύσπιστοι και να ανέβουν τα σχετικά ποσοστά.

Σε δεύτερη φάση όμως η δουλειά θα μείνει μισή αν οι φτωχές χώρες δεν εξοπλιστούν με ικανό αριθμό εμβολίων καθώς η πανδημία είναι πραγματικά παγκόσμια και δεν αφορά μόνο τα κράτη της Δύσης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα