Κορωνοϊός: Γιατί είναι πιο ασφαλές να τρέχεις δίπλα και όχι πίσω από κάποιον

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι ειδικοί σχετικά με τις κοινωνικές αποστάσεις, αν είμαστε ο καθένας δύο μέτρα μακριά από τον άλλο είμαστε ασφαλείς όσον αφορά στον κίνδυνο μεταδοτικότητας του νέου κορωνοϊού, που μέχρι στιγμής είναι υπεύθυνος για το θάνατο σχεδόν 90.000 ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη.

Ωστόσο, η συνθήκη αυτή ίσως και να μην είναι απόλυτα ακριβής, με την εταιρία Ansys που διαθέτει τεχνολογία προσομοίωσης να δημιουργεί ένα βίντεo και να δείχνει μέσα από αυτό πως τα σταγονίδια του ιού μπορούν να εξαπλωθούν σε απόσταση πάνώ από δύο μέτρα όταν περπατάς, τρέχεις ή κάνεις ποδήλατο

Με βάση τα όσα γνωρίζουμε ως τώρα, όταν ένα άτομο, που έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό, βήξει ή φταρνιστεί, τα σταγονίδια δεν ταξιδεύουν για πάνω από δύο μέτρα πριν η βαρύτητα τα τραβήξει στο έδαφος. Σε αυτό το βίντεο όμως που είδε το φως της δημοσιότητας, τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Ουσιαστικά μας παρουσιάζονται δύο διαφορετικά σενάρια: στο πρώτο δύο άνθρωποι τρέχουν δίπλα-δίπλα και στο δεύτερο ο ένας πίσω από τον άλλο. Τι μας δείχνει αυτό το βίντεο;

Ότι τα περισσότερα σταγονίδια ταξιδεύουν -όταν κάποιος βήχει η φταρνιστεί- πίσω από αυτόν που τρέχει και όχι δίπλα του, με τον Μαρκ Χόρνερ που είναι υπεύθυνος για την υγειονομική περίθαλψη στη συγκεκριμένη εταιρία να είναι σαφής:

“Εάν κάποιος βήξει, τα σταγονίδια αιωρούνται στον αέρα, και αν είσα δύο μέτρα πίσω του θα τρέξεις κατευθείαν πάνω τους καθώς δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για να πέσουν στο έδαφος.

Θα πρέπει να είσαι τουλάχιστον τρία μέτρα πίσω του. Εάν όμως είσαι δίπλα σε αυτό το άτομο, δεν θα σε χτυπήσουν. Εάν δεν νιώθεις ασφάλεια να τρέξεις δίπλα σε κάποιον, τουλάχιστον να μην είσαι ακριβώς πίσω από κάποιον”.

 

 

Πηγή: DAILY MAIL

Σχετικά Νέα