Κορωνοϊός: Ευθύνες στην ΕΕ επιρρίπτει ο πρόεδρος του Ιατρικού Επιμελητηρίου Αυστρίας σχετικά με το ζήτημα των εμβολίων

Ευθύνες και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, “η οποία θα μπορούσε να είχε παραγγείλει περισσότερα εμβόλια από την αρχή, αλλά αυτό δεν συνέβη”, επιρρίπτει σε σχέση με το τρέχον πρόβλημα των καθυστερήσεων στην παράδοση εμβολίων στην Ευρώπη, ο πρόεδρος του Ιατρικού Επιμελητηρίου Αυστρίας Τόμας Σέκερες σε σημερινή συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση.

Προειδοποιεί ταυτόχρονα, ότι αυτό θα ήταν φυσικά ένα περαιτέρω πλήγμα, σε περίπτωση που, όπως αναφέρθηκε τις τελευταίες ημέρες –μετά τις Biontech και Pfizer– επίσης η AstraZeneca από την πλευρά της, θα μπορεί να παραδώσει λιγότερα εμβόλια από τα προκαθορισμένα.

Το ίδιο ισχύει επίσης για τη φημολογούμενη πιθανότητα ότι το εμβόλιο AstraZeneca δεν θα εγκριθεί για τους ηλικιωμένους, επειδή πολύ λίγα άτομα άνω των 65 ετών έχουν συμμετάσχει στις έρευνες που απαιτούνται για έγκριση, αλλά, κατά την άποψη του, δεν μπορεί κανείς να κάνει τίποτε από το να περιμένει την έγκριση, που αναμένεται για την Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), στον οποίο ο ίδιος έχει “πλήρη εμπιστοσύνη”.

Ο επικεφαλής των Αυστριακών γιατρών επιβεβαίωσε, ωστόσο, ότι μια τέτοια περιορισμένη έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca, θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στο τρέχον σχέδιο εμβολιασμού στην Αυστρία, καθώς, αυτό το σχέδιο βασίζεται σε ορισμένες ποσότητες παράδοσης και προβλέπει ότι το εμβόλιο AstraZeneca έχει εγκριθεί για ηλικιωμένους και ότι θα μπορούν να εμβολιαστούν από γιατρούς στα ιατρεία τους.

Το εμβόλιο θεωρήθηκε ιδιαίτερα κατάλληλο για εμβολιασμούς σε ιατρεία, επειδή είναι ευκολότερο στη χρήση από το εμβόλιο των Biontech και Pfizer, το οποίο χρειάζεται ειδική ψύξη και είναι πιο ευαίσθητο κατά τη μεταφορά.

Στη συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, ο πρόεδρος του Ιατρικού Επιμελητηρίου ζήτησε να υπάρξει εμβολιασμός κατά του κορονοϊού “όσον το δυνατόν περισσότερων και όσο το δυνατόν γρηγορότερα” όλων των γιατρών της χώρας, ανεξάρτητα από την ειδικότητα τους και ανεξάρτητα από τα ασφαλιστικά ταμεία με τα οποία είναι συμβεβλημένοι.

Μόνο με αυτήν την υψηλή συμμετοχή μπορεί να επιτευχθεί επαρκής ταχύτητα στους εμβολιασμούς, τόνισε ο Τόμας Σέκερες, αναφέροντας για άλλη μια φορά ως πρότυπο εμβολιασμού το Ισραήλ, το οποίο έχει ήδη αρχίσει να ανοσοποιεί τους νέους.

Με μεγάλο αριθμό γιατρών, μπορεί κάποιος τουλάχιστον να καλύψει την ταχύτητα, και “αυτό μπορούμε να το κάνουμε”, σημείωσε, παραπέμποντας στο υψηλό επίπεδο προθυμίας εμβολιασμού μεταξύ του ιατρικού κόσμου.

Ο Τόμας Σέκερες υποστήριξε επίσης τον γρήγορο εμβολιασμό κορυφαίων πολιτικών, αναφέροντας ότι, μετά τον εμβολιασμό ασθενών και ατόμων άνω των 80 ετών, θα πρέπει να εμβολιαστούν μέλη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, των τοπικών κυβερνήσεων των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων, όπως βέβαια και ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της χώρας.

Αυτό, κατά την άποψή του, είναι σκόπιμο τόσο διότι επιδρά ως πρότυπο όσο και εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των επαφών τους αλλά και της ευθύνης που φέρουν οι πολιτικοί, ενώ ο ίδιος θεωρεί δικαιολογημένους τους πρώιμους εμβολιασμούς κάποιων δημάρχων, εφόσον αυτοί έχουν να κάνουν με τακτικές επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας και σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Επιμελητηρίου Αυστρίας υποστηρίζοντας στη συνέντευξή του, ότι κατ΄αρχήν, ο εμβολιασμός, αλλά και η συνεχής εξέλιξη και ανακάλυψη αποτελεσματικών φαρμάκων, είναι η έξοδος από την πανδημία, προειδοποίησε να μην υπάρξει τώρα λιγότερη προσοχή και πως οι μεταλλάξεις που προέκυψαν πρόσφατα δικαιολογούν τα αυστηρότερα μέτρα, που προβλέπονται από αύριο, Δευτέρα, στην Αυστρία.

Ως προς την κατάσταση στις χιονοδρομικές περιοχές, ο ίδιος ζήτησε να υπάρξει κλείσιμό τους, σε περίπτωση που οι αριθμοί των κρουσμάτων συνεχίζουν να αυξάνονται, ενώ παρατήρησε ότι, παρά τις προκλήσεις που προκύπτουν για γονείς και παιδιά, πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην κατάσταση στα σχολεία, και εδώ, ένας καλός τρόπος είναι η διενέργεια τακτικών τεστ σε ευρεία κλίμακα, καθώς, “όσο περισσότερα τεστ τόσο περισσότερος εντοπισμός μολύνσεων”.

Για τον Τόμας Σέκερες, στόχος πρέπει να είναι η μείωση του αριθμού νέων μολύνσεων στη χώρα κάτω από 1.000 μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, και “μπορεί κανένας να μην είναι είναι ενθουσιασμένος με το lockdown, ωστόσο η εναλλακτική είναι ανεξέλεγκτες εκρήξεις νέων μολύνσεων, όπως μπορούσε κανείς να παρατηρήσει τελευταία, για παράδειγμα, στη Βρετανία”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα