Κορωνοϊός: Έρχεται και το εμβόλιο της Sanofi στην Ελλάδα – Ηλικιωμένοι ανεμβολίαστοι η πλειοψηφία των θανόντων

Αισιόδοξα μηνύματα αλλά και προειδοποιήσεις των επιστημόνων ότι η πανδημία δεν τελείωσε ακόμη περιλάμβανε η καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας.

Η αναπληρωτής υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα αναφέρθηκε στα νέα εμβόλια που θα μπουν στη φαρέτρα των επιστημόνων υγείας: «Τo εμβόλιο της NOVAVAX έρχεται μέσα στο μήνα και τον Απρίλιο φθάνει στην χώρα μας το εμβόλιο της SANOFI» ανέφερε η κ. Γκάγκα εκφράζοντας την ελπίδα να αλλάξουν στάση για τους εμβολιασμούς οι πολίτες που δεν επιθυμούν να κάνουν τα MRNA εμβόλια. Η κ. Γκάγκα πρόσθεσε ότι στη μάχη κατά του κορωνοϊού μπήκαν και τα αντιικά χάπια. «Ξεκίνησε η αποστολή τους σε σπίτια ασθενών. Εχουν εγκριθεί πάνω από 300 αιτήσεις για αντιικά φάρμακα» σημείωσε.

Παπαευαγγέλου: 100 παιδιά νοσηλεύονται με κορωνοϊό
Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, τα παιδιά που νοσηλεύονται είναι περίπου 100. Όσον αφορά την ηλικία τους η πλειοψηφία είναι κάτω των 11 ετών. «Ο αριθμός αυτός είναι σταθερός και αποτελεί το 2% με 2,5% του συνόλου των νοσηλευόμενων». Το 30% των νέων κρουσμάτων είναι στα παιδιά, σημείωσε.

Παράλληλα, η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε ότι το 88% των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι με την μετάλλαξη Όμικρον και υπογράμμισε επίσης ότι τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα είναι περίπου 140.000.

Ο εμβολιασμός των εφήβων συμβάλλει σημαντικά στη νοσηρότητα της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, είπε επίσης, κάνοντας λόγο για σταδιακή σταθεροποίηση στην διάδοση των κρουσμάτων. Η συντριπτική πλειοψηφία όσων χάνουν την ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.

Η κα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε και στην νέα μελέτη Λύτρα -Τσιόδρα σύμφωνα με την οποία ο εμβολιασμός απέτρεψε 20.000 θανάτους στην χώρα μας.

Η κ. Παπευαγγέλου σημείωσε μάλιστα ότι σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα του κ. Τσιόδρα στα τέλη Φεβρουαρίου οι διασωληνωμένοι ασθενείς θα είναι περίπου 500.

Τις επόμενες εβδομάδες οι σκληροί δείκτες θα πέσουν αλλά η διασπορά είναι ακόμα πολύ μεγάλη και η όποια χαλάρωση όταν αποφασισθεί θα αφορά αρχικά τους εμβολιασμένους σημείωσε.

«Έχουμε καιρό ακόμα για να φτάσουμε σε μαγικά νούμερα και η απόφαση για την χαλάρωση των μέτρων θέλει μεγάλη σκέψη» κατέληξε η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας.

Μαγιορκίνης: Καμία παραλλαγή δεν είναι αθώα για τους εμβολιασμένους
Όπως τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης «η κύρια πηγή, δηλαδή περισσότερο του 70% των θανάτων, αφορά ανεμβολίαστους συμπολίτες μας άνω των 70 ετών. Και δυστυχώς για αρκετό καιρό, και όσο ανθίστανται του συστηματικού και αναμνηστικού εμβολιασμού αυτή η ηλικιακή ομάδα, δεν προβλέπεται η μείωση της θνητότητας -όχι μόνο σε εμάς, αλλά και σε άλλες χώρες»

«Το πιο πιθανό είναι η αποκλιμάκωση στο ΕΣΥ να γίνει τις επόμενες εβδομάδες» ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης, και τόνισε με έμφαση ότι καμία παραλλαγή του ιού δεν είναι αθώα για τους ηλικιωμένους.

Σε παγκόσμια κλίμακα, σύμφωνα με τον καθηγητή, συνολικά καταγράφηκαν 385 εκατ. μολύνσεις και 5,7 εκατ. θάνατοι από τη νόσο. Μειώθηκαν οι νέες διαγνώσεις κατά 10% την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς καταγράφηκαν 3,3 εκατομμύρια ανά ημέρα μεσοσταθμικά.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται μείωση από τότε που ξεκίνησε η «Όμικρον».

Οι ασθενείς που καταλήγουν με τη νόσο, όμως, αυξήθηκαν κατά 14%, καθώς καταγράφηκαν περίπου 9.900 θάνατοι ανά ημέρα.

Στην Ευρώπη η επιδημία δείχνει σημεία σταθεροποίησης όσον αφορά τη διασπορά, καθώς καταγράφηκε μόλις 2% αύξηση στις διαγνώσεις. Ωστόσο, οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 4%. Πιο συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 10,4 εκατομμύρια διαγνώσεις και 21.000 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα