

Από καύση γεωργικών υπολειμμάτων και κλαδιών σε ελαιώνα, στην περιοχή του Σχίνου, ξέσπασε όπως όλα δείχνουν η καταστροφική φωτιά στις 09:45 το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με όσα ανέφερε στις δηλώσεις του ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, με αποτέλεσμα έως τώρα να έχουν καταστραφεί περίπου 20.000 στρέμματα δασικής έκτασης και να έχουν υποστεί ζημιές σπίτια στην ευρύτερη περιοχή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλιμάκιο των αξιωματικών της Πυροσβεστικής και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού που διερευνούν τα αίτια της πυρκαγιάς, έχουν μαρτυρίες για τον συγκεκριμένο ελαιώνα ότι γινόταν νωρίτερα καύση γεωργικών υπολειμμάτων και φαίνεται από τον αέρα η φωτιά φούντωσε και εξαπλώθηκε σε ελάχιστο χρόνο. Η έρευνα συνεχίζεται για την ταυτοποίηση του δράστη.
Στην μάχη με τις φλόγες έχουν ριχθεί συνολικά πλέον 265 άντρες της Πυροσβεστικής με 130 οχήματα, 50 άντρες του Στρατού μοιρασμένοι σε 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ΜΕΤΠΕ, πλήθος υδροφόρων ΟΤΑ και μηχανημάτων έργου και πλήθος εθελοντών. Καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιήθηκε το σύνολο των διαθέσιμο εναέριων μέσων στην αντιμετώπιση της συγκεκριμένης φωτιάς, όμως πλέον με την ενίσχυση της εντάσεως των ανέμων της τάξης των 7-8 μποφόρ δεν μπορούν να αποδώσουν οι ρίψεις νερού από αέρος αυτό που θα επιθυμούσαν οι επικεφαλής της Πυροσβεστικής και έτσι μοιραία το βάρος έχει πέσει στις επίγειες δυνάμεις και την ανάπτυξη ζωνών με τα μηχανήματα έργου.
Από χθες το βράδυ έως τώρα έχουν εκκενωθεί συνολικά 12 οικισμοί και 2 μοναστήρια. Συγκεκριμένα, έχουν εκκενωθεί οικισμοί: Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακές, Μαυρολίμνη, Μάζι, Παρασκευά, Αλεποχώρι, Αιγειρούσες και Ντουράκο στην περιοχή του Αλεποχωρίου, Χάνι Δερβένι, Άνω και Κάτω Πευκενέα στα Γεράνια και οι Ιερές Μονές Αγίου Ιωάννη Μακρινού και Αγίας Παρασκευής.
Ειδικά σε Χάνι Δερβένι και Πευκενέα είναι τα δύο κυρίως μέτωπα της πυρκαγιάς στα οποία επικεντρώνονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής για να μην φύγει η φωτιά προς τα Μέγαρα.
Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στο «112» λέγοντας πως ενεργοποιήθηκε όπου αυτό κρίθηκε αναγκαίο, ζήτησε από τους κατοίκους της περιοχής να βρίσκονται σε εγρήγορση γιατί θα είναι ένα δύσκολο βράδυ και τόνισε ότι θα δοθεί μάχη για να προασπίσουν οι Αρχές την ανθρώπινη ζωή και να περιορίσουν την περαιτέρω εξάπλωση της καταστροφικής πυρκαγιάς.
Από την πλευρά τους οι επικεφαλής της Πυροσβεστικής σημειώνουν ότι οι κάτοικοι της περιοχής στο σύνολό τους από το χθες το βράδυ έως σήμερα παραμένουν εξαιρετικά συνεργάσιμοι στις οδηγίες των Αρχών και ακολουθούν πιστά τις οδηγίες τους.
Αναφορικά με τις διακοπές στην κυκλοφορία των οχημάτων αυτές έχουν ως εξής: Στην διασταύρωση Αλεποχωρίου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Σχίνο, στο ύψος του 21ου χλμ. της επαρχιακής οδού Μεγάρων-Αλεποχωρίου προς Αλεποχώρι, στην οδό Χρυσανθέμων στην περιοχή Δελφίνια, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάζι, στην οδού Αγίου Ηλία με κατεύθυνση προς την περιοχή Σώρα, στην επαρχιακή οδό Μεγάρων-Αλεποχωρίου, στην περιοχή Πευκευνέας, στην οδό Χανίων από το ύψος Αγίου Ιερόθεου στο ρεύμα προς Χάνι, στην περιοχή Κρύα Βρύση, στην οδό Μοράβα από το Εθνικό Στάδιο Μεγάρων προς περιοχή Καβελάρι. Επίσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Μεγάρων-Αλεποχωρίου από το ύψος της οδού Αγίου Στεφάνου στο ρεύμα προς Αλεποχώρι.
Σχετικά Νέα
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 15 Μαΐου
Σήμερα Πέμπτη, 15 Μαΐου, σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η μνήμη των Οσίου Αχιλλίου, Οσίου Παχωμίου του Μεγάλου, Οσίας Καλής. Τα ονόματα που γιορτάζουν σήμερα.
Διαβάστε τα σημερινά πρωτοσέλιδα των Εφημερίδων (15/05/2025)
Διαβάστε Στο Indicator.Gr Τα Σημερινά Πρωτοσέλιδα Και Τα Οπισθόφυλλα Των Εφημερίδων. Πατήστε ΕΔΩ
Σαντορίνη: Σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα πολιτικής προστασίας – Δημοσιεύθηκε η νέα ΚΥΑ
Σε εφαρμογή τέθηκε η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπει σειρά έκτακτων μέτρων πολιτικής.
Αναζητείται ο άνδρας που πήρε το βρέφος από τη γιαγιά στην Ομόνοια – Τι έδειξαν οι κάμερες, τι εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ.
Το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας του σούπερ μάρκετ στην οδό Αιόλου και από.