

Στην επανεξέταση του προγράμματος διεθνούς βοήθειας, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, θα πραγματοποιήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, για να το ευθυγραμμίσει περισσότερο με τα συμφέροντα της εξωτερικής πολιτικής της, εν μέσω ενός γεμάτο προκλήσεις διεθνές περιβάλλον.
Η κίνηση έρχεται καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παλεύει με έναν αυξανόμενο κατάλογο προτεραιοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας, εν μέσω του πολέμου της Ουκρανίας -που διανύει τώρα τον τρίτο χρόνο- και της εχθρικής στάσης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες του στην εξουσία.
Η Κομισιόν, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, θέλει να ανανεώσει την εξωτερική βοήθεια, κάνοντάς την πιο «στοχευμένη στους εταίρους μας», σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που είδε το Bloomberg News.
Το μπλοκ στοχεύει να αναδιαρθρώσει την εξωτερική του βοήθεια για να διασφαλίσει τα στρατηγικά του συμφέροντα, συμπεριλαμβανομένης της εδραίωσης συμμαχιών, της εξασφάλισης πρόσβασης σε πρώτες ύλες και του περιορισμού της άφιξης μεταναστών.
Το προσχέδιο εγγράφου, το οποίο υπόκειται ακόμη σε αλλαγές πριν από την παρουσίασή του, σημείωσε ότι το κοινό ταμείο της ΕΕ, παραδοσιακά περίπου 1% του ΑΕΠ του μπλοκ, είναι υπερβολικό, δεδομένου του φάσματος των απαιτήσεων, από την πράσινη μετάβαση μέχρι την άμυνα. Η Επιτροπή θα περιγράψει ιδέες τις επόμενες εβδομάδες για τη βελτίωση του επόμενου επταετούς προϋπολογισμού της από το 2028 έως το 2034.
Το σχέδιο της επιτροπής έρχεται καθώς ο Τραμπ ξεκίνησε ενέργειες για να διαλύσει την Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των Ηνωμένων Πολιτειών (USAID), η οποία διανέμει βοήθεια στο εξωτερικό αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την πρώτη του μέρα πάγωμα για 90 ημέρες σχεδόν όλης της ξένης βοήθειας.
Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της είναι συλλογικά ο μεγαλύτερος χορηγός διεθνούς βοήθειας στον κόσμο, παρέχοντας σχεδόν 96 δισ. ευρώ (99 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2023, ενώ οι ΗΠΑ δαπάνησαν σχεδόν 72 δισ. δολάρια σε ξένη στήριξη.
Οι δύο μεγαλύτεροι χορηγοί ανταγωνίζονται με την Κίνα για επιρροή σε περιοχές πλούσιες σε πόρους, συμπεριλαμβανομένης της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής.
Η ΕΕ θέλει να αξιοποιήσει την αυξανόμενη αντίληψη του μπλοκ ως αξιόπιστου εταίρου σε σύγκριση με το Πεκίνο ή την κυβέρνηση Τραμπ, αποφεύγοντας την ίδια ώρα τον ρόλο του «δωρητή έσχατης ανάγκης».
«Η δυναμική είναι κατάλληλη για την ΕΕ να προσφέρει τα κατάλληλα κίνητρα στους εταίρους», δήλωσε ο Επίτροπος Διεθνών Συνεργασιών Jozef Síkela στις αρχές Φεβρουαρίου.
Σχετικά Νέα
Πρέσβης Κίνας: Οι ΗΠΑ παραβίασαν σοβαρά τα έννομα δικαιώματα και συμφέροντα όλων των χωρών
Για προστατευτισμό, μονομέρεια και οικονομική ηγεμονία στο όνομα της “αμοιβαιότητας” κάνει λόγο, σε άρθρο.
ΗΠΑ: Σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ινδία για τους δασμούς
Σημαντική πρόοδο έχουν σημειώσει οι ΗΠΑ προς την κατεύθυνση μιας διμερούς εμπορικής συμφωνίας μετά.
Γάλλος ΥΠΕΞ: Η Ευρώπη έχει διατυπώσει στις ΗΠΑ τις κόκκινες γραμμές της για την Ουκρανία
Η Ευρώπη εξέφρασε στις ΗΠΑ τις κόκκινες γραμμές της σχετικά με την Ουκρανία κατά.
Στην Ευρώπη η “σκυτάλη” της αβεβαιότητας – Πτώση στις αγορές, με το βλέμμα στα “μέτωπα” Τραμπ
Με πτωτικές διαθέσεις επιστρέφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από τις διακοπές του Πάσχα, καθώς η.