

Στην επανεξέταση του προγράμματος διεθνούς βοήθειας, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, θα πραγματοποιήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, για να το ευθυγραμμίσει περισσότερο με τα συμφέροντα της εξωτερικής πολιτικής της, εν μέσω ενός γεμάτο προκλήσεις διεθνές περιβάλλον.
Η κίνηση έρχεται καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παλεύει με έναν αυξανόμενο κατάλογο προτεραιοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας, εν μέσω του πολέμου της Ουκρανίας -που διανύει τώρα τον τρίτο χρόνο- και της εχθρικής στάσης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες του στην εξουσία.
Η Κομισιόν, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, θέλει να ανανεώσει την εξωτερική βοήθεια, κάνοντάς την πιο «στοχευμένη στους εταίρους μας», σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που είδε το Bloomberg News.
Το μπλοκ στοχεύει να αναδιαρθρώσει την εξωτερική του βοήθεια για να διασφαλίσει τα στρατηγικά του συμφέροντα, συμπεριλαμβανομένης της εδραίωσης συμμαχιών, της εξασφάλισης πρόσβασης σε πρώτες ύλες και του περιορισμού της άφιξης μεταναστών.
Το προσχέδιο εγγράφου, το οποίο υπόκειται ακόμη σε αλλαγές πριν από την παρουσίασή του, σημείωσε ότι το κοινό ταμείο της ΕΕ, παραδοσιακά περίπου 1% του ΑΕΠ του μπλοκ, είναι υπερβολικό, δεδομένου του φάσματος των απαιτήσεων, από την πράσινη μετάβαση μέχρι την άμυνα. Η Επιτροπή θα περιγράψει ιδέες τις επόμενες εβδομάδες για τη βελτίωση του επόμενου επταετούς προϋπολογισμού της από το 2028 έως το 2034.
Το σχέδιο της επιτροπής έρχεται καθώς ο Τραμπ ξεκίνησε ενέργειες για να διαλύσει την Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των Ηνωμένων Πολιτειών (USAID), η οποία διανέμει βοήθεια στο εξωτερικό αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την πρώτη του μέρα πάγωμα για 90 ημέρες σχεδόν όλης της ξένης βοήθειας.
Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της είναι συλλογικά ο μεγαλύτερος χορηγός διεθνούς βοήθειας στον κόσμο, παρέχοντας σχεδόν 96 δισ. ευρώ (99 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2023, ενώ οι ΗΠΑ δαπάνησαν σχεδόν 72 δισ. δολάρια σε ξένη στήριξη.
Οι δύο μεγαλύτεροι χορηγοί ανταγωνίζονται με την Κίνα για επιρροή σε περιοχές πλούσιες σε πόρους, συμπεριλαμβανομένης της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής.
Η ΕΕ θέλει να αξιοποιήσει την αυξανόμενη αντίληψη του μπλοκ ως αξιόπιστου εταίρου σε σύγκριση με το Πεκίνο ή την κυβέρνηση Τραμπ, αποφεύγοντας την ίδια ώρα τον ρόλο του «δωρητή έσχατης ανάγκης».
«Η δυναμική είναι κατάλληλη για την ΕΕ να προσφέρει τα κατάλληλα κίνητρα στους εταίρους», δήλωσε ο Επίτροπος Διεθνών Συνεργασιών Jozef Síkela στις αρχές Φεβρουαρίου.
Σχετικά Νέα
Ιράν και ΗΠΑ σήμερα στη Ρώμη για τον β’ γύρο συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης
Αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και του Ιράν συνεχίζουν σήμερα στη Ρώμη τις συνομιλίες για το.
Το «φαινόμενο Άντριου Τέιτ» εξαπλώνεται στα σχολεία της Βρετανίας – Αγόρια αρνούνται να μιλήσουν σε γυναίκες καθηγήτριες
Οι influencers των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τροφοδοτούν την αύξηση του μισογυνισμού και του σεξισμού στις σχολικές αίθουσες του.
«Συγγνώμη λάθος», λένε τώρα αξιωματούχοι του Τραμπ για το πρωτοφανές email που απαιτεί αλλαγές στο πρόγραμμα του Χάρβαρντ
Η αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ έχει εξελιχθεί σε σημαντικό.
Ο Λευκός Οίκος αποφαίνεται πως ο κορωνοϊός «ξέφυγε από εργαστήριο»
Ο Λευκός Οίκος παρουσίασε χθες Παρασκευή αναθεωρημένη εκδοχή της ειδικής σελίδας του ιστοτόπου του.