Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες ζητώντας απαντήσεις

Και όσο οι αγρότες κλείνουν στρατηγικά μεγάλους δρόμους του Παρισιού και ανάβουν φωτιές στις Βρυξέλλες, κινητοποιήσεις έχουν εξαπλωθεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Από την Ολλανδία μέχρι την Ελλάδα, αγρότες ενώνουν τις δυνάμεις τους με κίνημα διαμαρτυριών, που σκοπό έχει να πιέσει τις κυβερνήσεις να χαλαρώσουν τους περιβαλλοντικούς κανόνες και να τους βοηθήσουν να ανταπεξέλθουν στα συνεχώς αυξανόμενα κόστη, τον άνισο ανταγωνισμό απέναντι στα φθηνά εισαγόμενα προϊόντα και τις φυσικές καταστροφές.

Γράφει η Έλενα Βαβαδάκη

Το ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων, φαίνεται να βρέθηκε τελευταία στιγμή, στην ατζέντα της Έκτακτης Συνόδου μιας και αποφασισμένοι να αντέξουν ακόμη και μέρες εμφανίζονται οι Ευρωπαίοι αγρότες, που απαιτούν να απαντηθούν τα αιτήματά τους με ουσιαστικές λύσεις και πράξεις από πλευρά κυβερνήσεων. Αν και το πρώτο μικρό βήμα δείχνει να έχει ήδη γίνει, με την Κομισιόν να έχει προτείνει εξαιρέσεις σε υποχρεώσεις αγροτών και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει προτείνει εξαιρέσεις σε δασμούς ουκρανικών προϊόντων, οι κινητοποιήσεις δεν σταματούν, μιας και τα αιτήματα παραμένουν αναπάντητα.

Στις Βρυξέλλες έφθασαν από νωρίς το πρωί κομβόι εκατοντάδων αγροτών, στην έδρα της Ευρωπαικής Ένωσης.  «Υπάρχουν χίλια τρακτέρ ή αγροτικά μηχανήματα», δήλωσε σε Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της αστυνομίας. Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλντ Νταρμανέν δήλωσε στο κανάλι France2 ότι περίπου 10.000 αγρότες έχουν στήσει μπλόκα σε 100 οδικές αρτηρίες της γαλλικής επικρατείας και σκοπεύουν να συνεχίσουν αν τα μέτρα που θα ανακοινωθούν δεν ικανοποιούν τα αιτήματά τους και είναι το ίδιο απογοητευτικά.

Τις μηχανές ξεκίνησαν να ζεσταίνουν και οι Έλληνες αγρότες με την σειρά τους. Συγκεκριμένα, αποφασισμένα να κλιμακώσουν αν χρειαστεί, τις κινητοποιήσεις τους, 300 τρακτέρ έδωσαν ραντεβού στην έκθεση Agrotica, στη Θεσσαλονίκη, ενώ στο πλάι τους βρίσκονται και οι αγρότες που τις τελευταίες μέρες, έχουν βγει στους δρόμους από τον Έβρο μέχρι τη Μακεδονία και από την Θεσσαλία μέχρι την Αχαία για να διαμαρτυρηθούν για το αβάσταχτο κόστος παραγωγής και την αδιαφορία της κυβέρνησης. Ζητούν, πλήρη αναθεώρηση της ΚΑΠ, ανασύσταση και ορθολογική τεκμηριωμένη χρέωση ΕΛΓΑ ανά καλλιέργεια, ζωικό είδος και συχνότητα καταβολής αποζημιώσεων, αναπλήρωση του εισοδήματος εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής από καταστροφές και ασθένειες, κατασκευή έργων υποδομής για την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, μείωση του κόστους παραγωγής, δημοπρατήριο εμπορευμάτων σε επίπεδο περιφέρειας, έλεγχος στο περιθώριο κέρδους σε εταιρείες σποροπαραγωγικού υλικού, μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, εξονυχιστικός έλεγχος σε κάθε εισαγωγή φορτίου, ένταξη των καλλιεργήσιμων εκτάσεων με αραβόσιτο στο πρόγραμμα απονιτροποίησης, αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία, και τέλος διευκόλυνση μέσω δηλώσεων ΟΣΔΕ ανταλλαγής αγροτεμαχίων μεταξύ παραγωγών, με σκοπό την αύξηση μεγέθους αυτών και την επίτευξη μείωσης κόστους παραγωγής

Η πολιορκία του Παρισιού με κίνδυνο να παραλύσει η χώρα και ο φόβος επιστροφής των κίτρινων γιλέκων στην Γαλλία έχουν καταφέρει να ταρακουνήσουν αρκετά τον Πρόεδρο Μακρόν και την κυβέρνηση Ατάλ, που ας μην ξεχνάμε χάνουν συνεχώς έδαφος στις δημοσκοπήσεις. Η Ευρώπη πρέπει να είναι λιγότερο απαιτητική για αυτούς που δουλεύουν σκληρά κάθε μέρα,δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος υποδηλώνοντας φυσικά την στήριξη του προς τους αγρότες. Ακόμα, αναφορά έκανε και στον αθέμιτο ανταγωνισμό και την συμφωνία φθηνών εισαγωγών από χώρες της Λατινικής Αμερικής , ενώ σε αντίθεση με τα όσα είχαν προβλέψει πολλοί, μίλησε για κατάργηση των δασμών και σε ουκρανικά προϊόντα (κοτόπουλα και δημητριακά) που ανταγωνίζονται ευθέως τα γαλλικά.

Στις δηλώσεις του στις Βρυξέλλες ο Κ.Μηστοτάκης, δείχνει  και εκείνος να ακολουθεί το κύμα συμπαράστασης στους αγρότες, δηλώνοντας ότι ότι «η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή είχε ταχθεί ώστε να υπάρξει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια παύση στο καθεστώς αγρανάπαυσης για εκτάσεις οι οποίες καλλιεργούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Ήδη από εχθές ο πρωθυπουργός είχε εκφράσει την στήριξη του προς τους αγρότες ακόμη κι’ από κοντά, ενώ τόνισε σε συνέντευξη του ότι «Ο αγρότης της Θεσσαλίας έχει δίκιο να παραπονιέται για τη σχετική καθυστέρηση στην κατάθεση αυτής της τροπολογίας. Και θέλω να τονίσω ότι εδώ υπάρχουν δύο προβλήματα: έχουμε τα γενικότερα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, και έχουμε και τα σημειακά προβλήματα της Θεσσαλίας η οποία υπέστη μία πρωτοφανή φυσική καταστροφή».  Στην συνέχεια όμως ανέφερε και ότι το ποσό που έχει δοθεί στους αγρότες – πέντε μήνες μετά – για την κακοκαιρία Ντάνιελ, η οποία υπενθυμίζεται ότι προκάλεσε τεράστιες ζημιές στον πρωτογενή τομέα και έφερε στο χείλος της ολικής καταστροφής πολλούς αγρότες, είναι τα 2.000 ευρώ. Πρόσθεσε βέβαια, ότι θα έρθει άμεσα αύξηση αυτής της πρώτης αρωγής, φτάνοντας ακόμα και τα 10.000 ευρώ, τα οποία και πάλι όμως δεν μπορούν να θεωρηθούν ικανοποιητικό ποσό για τις καταστροφές που έχουν προηγηθεί.

Μένει σίγουρα να δούμε τι θα ακολουθήσει μιας και οι υποσχέσεις είναι πολλές και από πλευράς Ευρώπης αλλά και ελληνικής κυβέρνησης. Τα ζητήματα των αγροτών σε Ελλάδα και Ευρώπη μπορεί να μην είναι όλα κοινά αλλά έχουν κοινό χαρακτηριστικό, την αδιαφορία των κυβερνήσεων και τα ανυπέρβλητα βάρη του συνεχώς αυξανόμενου κόστους παραγωγής και γης, που πνίγουν τον πρωτογενή τομέα, σε συνδυασμό με τις φυσικές καταστροφές που έχουν ζημιώσει ανεπανόρθωτα τους πληττόμενους.

.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα