Κλιμακώνεται η ένταση ΗΠΑ-Κίνας: Ο Τραμπ απαγόρευσε TikTok και WeChat

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε διατάγματα σύμφωνα με τα οποία απαγορεύονται οι συναλλαγές με τις κινεζικά ελεγχόμενες TikTok και WeChat στις ΗΠΑ σε 45 ημέρες. Ο Ντ.Τραμπ επικαλέστηκε «εθνική έκτακτη ανάγκη» κάνοντας λόγο για κινεζική κατασκοπία

Διάταγμα που απαγορεύει, σε 45 ημέρες, κάθε συναλλαγή «προσώπων που τελούν υπό αμερικανική δικαιοδοσία» με την ByteDance -την κινεζική μητρική εταιρία του TikTok- υπέγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ, κλιμακώνοντας ακόμη περισσότερο την πίεση προς την TikTok, την ένταση με την Κίνα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επικαλέστηκε «εθνική έκτακτη ανάγκη» κάνοντας λόγο για κινεζική κατασκοπία Αμερικανών χρηστών. «Το TikTok συλλέγει αυτόματα πολλά προσωπικά δεδομένα των χρηστών… επιτρέποντας πιθανόν στην Κίνα να εντοπίζει κρατικούς υπαλλήλους, να συγκεντρώνει προσωπικά στοιχεία με στόχο τον εκβιασμό και τη βιομηχανική κατασκοπεία», αναφέρεται στο διάταγμα.

Ο Ντ.Τραμπ υπέγραψε αντίστοιχο διάταγμα για την πλατφόρμα WeChat, που ανήκει στον κινεζικό κολοσσό Tencent.

Μετά την ανακοίνωση της υπογραφής του διατάγματος, η μετοχή της Tencent στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ σημείωνε βουτιά άνω του 6%.

Οι εφαρμογές κινητών τηλεφώνων εταιρειών της Κίνας «απειλούν την εθνική ασφάλεια, την εξωτερική πολιτική και την οικονομία των ΗΠΑ», σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Ωστόσο, τα δίδυμα διατάγματα δεν διευκρινίζουν ποιες είναι οι πρακτικές επιπτώσεις, αλλά η απαγόρευση κάθε συναλλαγής με τις δύο εταιρίες ίσως αναγκάσει την Google και την Apple να αφαιρέσουν τα δύο δίκτυα από τις υπηρεσίες τους για αγορά εφαρμογών (app stores) εμποδίζοντας ουσιαστικά τη χρήση τους στις ΗΠΑ.

Τη Δευτέρα, ο Ντ.Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι θα άλλαζε στάση σε περιπτωση αγοράς της TikTok από αμερικανικό όμιλο, αλλά πριν από τη 15η Σεπτεμβρίου, όταν η πλατφόρμα κινδυνεύει να τεθεί υπό απαγόρευση στις ΗΠΑ. Ζήτησε επίσης «σημαντικό μερίδιο» του τιμήματος της συναλλαγής να καταβληθεί στο Κράτος, με πρόσχημα ότι η κυβέρνηση καθιστά δυνατή την εξαγορά.

Η Microsoft, που φάνηκε να δέχεται τους όρους του προέδρου, βρίσκεται σε συνομιλίες με την ByteDance για την εξαγορά. Ωστόσο αυτό δεν ικανοποίησε τον Ντ.Τραμπ και τους συμμάχους του. Η αμερικανική Γερουσία υιοθέτησε χθες ομόφωνα νομοσχέδιο που απαγορεύει το κατέβασμα και τη χρήση του TikTok σε κάθε συσκευή που παρέχεται από την κυβέρνηση στους υπαλλήλους της ή μέλη του Κογκρέσου.

Η Κίνα αντέδρασε κατηγορώντας τις ΗΠΑ για «πολιτική χειραγώγηση» και «εκφοβισμό», δι’ εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών. Η ByteDance και το TikTok, από την πλευρά τους, κινητοποιούνται από τότε που ξεκίνησαν οι απειλές του Ντόναλντ Τραμπ περί απαγόρευσής τους.

Η TikTok έχει 1 δισ. χρήστες, ανακοίνωσε χθες ότι πρόκειται να ανοίξει στην Ιρλανδία το πρώτο της κέντρο δεδομένων στην Ευρώπη για τους χρήστες της ευρωπαϊκής ηπείρου. Ως σήμερα, όλα τα δεδομένα χρηστών αποθηκεύονται στις ΗΠΑ και τη Σιγκαπούρη.

Το Πεκίνο είναι κατηγορηματικά αντίθετο στα αμερικανικά διατάγματα για το TikTok και το WeChat

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετο στα εκτελεστικά διατάγματα που ανακοινώθηκαν από τον Αμερικανό πρόεδρο χθες.

Η Κίνα θα υπερασπιστεί τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντα των κινεζικών επιχειρήσεων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπίν.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν τις πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν για να μην επηρεαστούν οι διμερείς σχέσεις. Οι αμερικανικές πωλήσεις όπλων παραβιάζουν την αρχή της «μίας Κίνας», δήλωσε ο Γουάνγκ, αναφερόμενος στην αρχή βάσει της οποίας η Ταϊβάν είναι μέρος της Κίνας.