Κίτρινη κάρτα ΔΝΤ για αυξήσεις μισθών – Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα

Μετά την κατάργηση των μέτρων στήριξης κατά της ενεργειακής κρίσης, οι αυξήσεις μισθών εντός της Ευρωζώνης θα είναι το επόμενο θέμα συζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην κατεύθυνση αρχικά της μείωσης και στη συνέχεια της σταθεροποίησης του πληθωρισμού κοντά στον στόχο του 2%.

Τη συζήτηση αναμένεται να ανοίξει στο Eurogroup της Δευτέρας, η παρουσίαση από το ΔΝΤ, των πρώτων συμπερασμάτων της έκθεσης του Ταμείου για την Ευρωζώνη, η οποία θα δημοσιευτεί ολοκληρωμένη στα μέσα του χρόνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μια από τις παρατηρήσεις στην κατεύθυνση της σταθεροποίησης του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα, θα είναι η προσοχή που θα πρέπει να δίνουν τα κράτη μέλη, στις μισθολογικές αυξήσεις. Στην επιχειρηματολογία του το ΔΝΤ αναφέρει ότι παρά την αύξηση του πληθωρισμού και την ενεργειακή κρίση, η αγορά εργασίας στη ζώνη του Ευρώ, διατηρεί την ομαλή λειτουργία της. Η ανεργία βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα ενώ η απασχόληση αναμένεται να επιβραδυνθεί το 2024. Με τέτοιες συνθήκες, οι αυξήσεις των μισθών πάνω από την παραγωγικότητα της εργασίας, θα διατηρήσουν τις πληθωριστικές πιέσεις και αυτές με τη σειρά τους, την περιοριστική νομισματικά πολιτική και τα υψηλά επιτόκια από την ΕΚΤ.

Στην ίδια συνεδρίαση θα συζητηθούν και οι παρατηρήσεις της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2024, η οποία επίσης αναφέρει ότι θα πρέπει να δοθεί προσοχή ώστε οι αυξήσεις των μισθών να μην δημιουργήσουν σπιράλ ζήτησης- πληθωρισμού.

Γιατί η συζήτηση δεν αφορά την Ελλάδα

Κοινοτικοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει σχετικές ανησυχίες για τις αυξήσεις που έχουν προγραμματιστεί σε κάποιες από τις χώρες της Ένωσης, οι οποίες μπορεί να διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα.

Απέναντι σε αυτές τις ανησυχίες, η Ελλάδα αισθάνεται μάλλον άνετα. Παρότι έχει προαναγγείλει για φέτος αυξήσεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα άνω των 1,6 δισ. ευρώ αφού στα μέτρα του προϋπολογισμού δεν κοστολογείται και η αύξηση του κατώτερου μισθού που θα ισχύσει από τον Απρίλιο. Η “άνεση” της Ελλάδας βασίζεται στο ότι όλα τα μέτρα αύξησης των εισοδημάτων ήταν σε γνώση της Επιτροπής.

Επί της ουσίας όμως, στις Βρυξέλλες αναγνωρίζουν ότι σε επίπεδο εισοδημάτων η Ελλάδα αποτελεί ακόμη ειδική περίπτωση εντός της ΕΕ. Η ανεργία, παρά την πτώση της κατά 7% από το 2018, παραμένει η δεύτερη υψηλότερη της Ε.Ε. Συνεπώς, οι αυξήσεις των εισοδημάτων έχουν σχετικά περιορισμένη επίδραση στην τελική ζήτηση της οικονομίας.

Σε επίπεδο εισοδημάτων, λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα εντός της ΕΕ η οποία είχε μείωση των ονομαστικών μισθών, έναντι των μικρών ή μεγάλων αυξήσεων που είχαν όλες οι άλλες χώρες. Επιπλέον, οι αυξήσεις που έχουν αποφασιστεί για το δημόσιο και οι ελαφρύνσεις για τον ιδιωτικό τομέα, είναι δημοσιονομικά συμβατές και με το “πλαφόν” της αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών κατά 2,6% που έθεσε η Κομισιόν για την Ελλάδα το 2024.

 

ΠΗΓΗ: Capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα