Κίνητρα για στροφή στο ευρώ ετοιμάζει η Ρωσία

Στην παροχή οικονομικών κινήτρων θα στηριχθεί η Ρωσία προκειμένου να ενθαρρύνει τη μετάβαση από το δολάριο στο ευρώ και να μειώσει την έκθεση στις αμερικανικές κυρώσεις. Βέβαια, δεν εξετάζει περιορισμούς στη χρήση δολαρίου από εταιρείες.

«Το ρωσικό Υπουργείο Οικονομικών στηρίζει αυτή τη μετάβαση, μεταξύ άλλων και μέσω της ανάληψης των κατάλληλων ρυθμιστικών πρωτοβουλιών. Φυσικά, αυτές οι πρωτοβουλίες δεν μπορούν να περιλαμβάνουν καμία απαγόρευση, μόνο οικονομικές μεθόδους» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Ρωσία έχει απομακρυνθεί από το δολάριο στο διεθνές εμπόριο έπειτα από την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ το 2014, στον απόηχο της προσάρτησης της Κριμαίας. Το 2019, ο ρωσικός πετρελαϊκός κολοσσός Rosneft ξεκίνησε να χρησιμοποιεί το ευρώ για τα συμβόλαια πώλησης αργού στο εξωτερικό.

«Ο στόχος είναι, ίσως, να γίνει η Ρωσία μια χώρα όπου θα έχει την πρωτοκαθεδρία το ευρώ, ώστε το δολάριο να αντικατασταθεί από το ευρώ» ανέφερε Ρώσος αξιωματούχος. «Αλλά για να το κάνεις αυτό χρειάζεσαι κίνητρα» συμπλήρωσε. «Τα κίνητρα μας μπορεί να είναι θετικά ή μπορεί να είναι αρνητικά. Θεωρητικά, είναι εφικτό να χρησιμοποιηθούν οδηγίες για κάποιες κρατικές εταιρείες» τόνισε.

H στροφή της Ρωσίας μακριά από το δολάριο έφτασε σε ένα σημαντικό ορόσημο καθώς το μερίδιο των εξαγωγών που πραγματοποιήθηκαν στο αμερικανικό νόμισμα υποχώρησαν κάτω από το 50% για πρώτη φορά το τέταρτο τρίμηνο του 2020.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα