«Κίνηση ματ» μελετά ο Ερντογάν αν οι ΗΠΑ δεν του δώσουν τα F-35

Η διαμάχη ΗΠΑ-Τουρκίας για το ζήτημα των εξοπλισμών είναι γνωστή: η απόφαση της Άγκυρας να προμηθευτεί το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400 οδήγησε την Ουάσινγκτον αρχικά να προτείνει την αγορά των Patriot σε χαμηλότερη τιμή και στη συνέχεια να απειλήσει την Τουρκία με κυρώσεις που φθάνουν μέχρι την αποβολή της χώρας από το πρόγραμμα προμήθειας των περίφημων stealth μαχητικών F-35.

Οι φόβοι των ΗΠΑ εδράζονται στο γεγονός ότι αν η Τουρκία διαθέτει και τα δύο οπλικά συστήματα, οι S-400 ενδέχεται να «εκπαιδευτούν» να αναγνωρίζουν το σήμα των F-35 στα ραντάρ και να τα καταστήσουν ευάλωτα στο πανίσχυρο ρωσικό πυραυλικό σύστημα.

Την Πέμπτη, ο εκτελών χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ με επιστολή του προς τον Τούρκο ομόλογό του, του ανακοίνωσε ότι διακόπτεται η εκπαίδευση Τούρκων πιλότων στα F-35, μια ακόμα κίνηση πίεσης της Ουάσινγκτον προς την Άγκυρα.

Ωστόσο, όπως ισχυρίζεται το National Interest, αν οι ΗΠΑ επιμείνουν σε κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, τότε ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ίσως προχωρήσει σε μια πρωτοφανή για χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ κίνηση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τουρκία θέλει να συμμετάσχει στην ανάπτυξη του οπλικού συστήματος S-500, του «παιδιού» των S-400, το οποίο αποτελεί ένα σύστημα βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου ύψους. Εκτιμάται, δε, ότι η κίνηση αυτή ίσως αποτελεί κίνηση στρατηγικής από την Τουρκία, ώστε να τη θυσιάσει αν κριθεί απαραίτητο στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ.

Σε δεύτερο επίπεδο, ωστόσο, η Τουρκία φέρεται να εξετάζει την αγορά του ρωσικού stealth μαχητικού Su-57, στην περίπτωση που καταρρεύσει η συνεργασία με τις ΗΠΑ για τα F-35. Μια τέτοια κίνηση θα προκαλέσει τεκτονικές αναταράξεις στον ΝΑΤΟ, καθώς όχι μόνο θα είναι πρωτοφανές, αλλά, ακόμα περισσότερο, ουσιαστικά θα χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη του αεροσκάφους, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα.

«Ψάχνουμε λύση», λέει η Άγκυρα

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας αποκρίθηκε σήμερα με χαμηλούς τόνους σε ένα σχέδιο των ΗΠΑ να το απομακρύνει από το πρόγραμμα κατασκευής των μαχητικών αεροσκαφών F-35, λέγοντας ότι και οι δύο πλευρές επιδιώκουν μια λύση, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA).
Ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν έστειλε επιστολή στον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ την Πέμπτη, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες Παρασκευή, όπου περιγράφει τα βήματα που θα λάβει η Ουάσινγκτον τις επτά επόμενες εβδομάδες για την απομάκρυνση της Άγκυρας από το πρόγραμμα, με σκοπό να τερματίσει τη συμμετοχή της έως τις 31 Ιουλίου.
Το υπουργείο Άμυνας στην Άγκυρα παραδέχθηκε απλώς ότι έλαβε την επιστολή για την οποία είπε ότι «καλύπτει θέματα άμυνας και ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών», χωρίς να κάνει άμεση αναφορά στο πρόγραμμα των F-35.
Αναφέρει σε μια δήλωση πως «η επιστολή εκφράζει την προσδοκία ότι θα εξευρεθεί λύση στα υπάρχοντα προβλήματα στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης και ότι θα συνεχιστεί η συνολική συνεργασία σε θέματα ασφαλείας, και τονίζει τη σημασία να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις».
Η Τουρκία παραμένει αμετακίνητη στη θέση της να προχωρήσει κανονικά με τα σχέδια για την αγορά του αμυντικού πυραυλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία, με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει ακόμη και την περασμένη Τρίτη πως «αποκλείεται» η Άγκυρα να υποχωρήσει από τη συμφωνία που προκάλεσε εντάσεις με την Ουάσινγκτον, σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ.
«Έχετε ακόμη την επιλογή να αλλάξετε πορεία για τους S-400», γράφει ο Σάναχαν στην επιστολή του. Το πρώτο βήμα των ΗΠΑ θα είναι να μην προσκληθεί η Τουρκία σε ένα στρογγυλό τραπέζι για τα F-35 την ερχόμενη εβδομάδα στο Βέλγιο. Οι Τούρκοι πιλότοι που εκπαιδεύονται στα F-35 θα πρέπει να φύγουν από τις ΗΠΑ έως τα τέλη Ιουλίου, σύμφωνα πάντα με το DPA.

Σχετικά Νέα