Κινέζοι αναλυτές: Κινδυνεύουμε να γίνουμε «παρίες» λόγω κορωνοϊου

Τους φόβους τους για το ενδεχόμενο η διεθνής θέση της Κίνας να επηρεαστεί αρνητικά λόγω του κορωνοϊού εκφράζουν διπλωμάτες και αναλυτές της χώρας στην εφημερίδα South China Morning Post, καθώς ακόμα και χώρες φιλικά προσκείμενες προς το Πεκίνο εκφράζουν αμφιβολίες για τους χειρισμούς της κινεζικής ηγεσίας.

O Σάι Ζαν καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο China Foreign Affairs University προειδοποιεί ότι η χώρα θα αντιμετωπίζεται με δυσπιστία από την διεθνή κοινότητα, μετά την πανδημία του κορωνοϊου. Ο Κινέζος ειδικός σχολίασε μάλιστα μια πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με προβληματικές μάσκες λέγοντας “Στον υπόλοιπο κόσμο φαίνεται ότι χρησιμοποιείται το ιατρικό υλικό ως απειλή ή μέσο πίεσης.”

Ο Τσενγκ Ταο, πρώην διπλωματικός ακόλουθος της χώρας στο Μάλι και το Μαρόκο εκτιμά ότι παρά τις “καλές προθέσεις” της Κίνας, η κριτική απέναντι στο ΚΚ θα ενταθεί ακόμα και από Αφρικανικές χώρες. Ο Τσενγκ προσθέτει ότι η κρίση του κορωνοϊου θα πρέπει να χρησιμεύσει ως “καμπανάκι” για το Πεκίνο εν μέσω της έντασης με τις ΗΠΑ.

Τα σχόλια τους έρχονται την ώρα η διεθνής έκδοση του ΚΚ, Global Times υπερασπίζεται την στρατηγική που ακολουθείται χαρακτηρίζοντας την “Φυσική αντίδραση απέναντι στη στάση της Δύσης”.

Παρόλα αυτά, κριτική απέναντι στο Πεκίνο ασκούν ακόμα και χώρες με στενές σχέσεις όπως το Ιράν, του οποίου ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας Κιανους Τζαχανπουρ αποκάλεσε μέσω Twitter τα στατιστικά στοιχεία που ανακοινώνει η Κίνα “Αστείο”. Ώρες αργότερα, ύστερα από διαμαρτυρία του Τσανγκ Χούα πρεσβευτή της Κίνας στο Ιράν, το tweet, διαγράφηκε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα