

Η Κίνα καταδίκασε σήμερα, παραμονή μιας επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, αυτό που χαρακτήρισε «αβάσιμες κατηγορίες» των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με τις οποίες το Πεκίνο υποστηρίζει το ρωσικό στρατό στην Ουκρανία.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψαν ένα νομοσχέδιο αρωγής μεγάλης κλίμακας προς την Ουκρανία, εξαπολύοντας ταυτόχρονα αβάσιμες κατηγορίες για το συνηθισμένο εμπόριο ανάμεσα στην Κίνα και τη Ρωσία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν.
«Η προσέγγιση αυτού του τύπου είναι εξαιρετικά υποκριτική και παντελώς ανεύθυνη και η Κίνα αντιτίθεται σ’ αυτή σθεναρά», πρόσθεσε.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε την Παρασκευή στην Ιταλία, ο Μπλίνκεν είχε κατηγορήσει το Πεκίνο ότι υποστηρίζει εμμέσως τη σύγκρουση στην Ουκρανία παρέχοντας στη Ρωσία εξαρτήματα για την αμυντική βιομηχανία της.
«Σε ό,τι αφορά τη ρωσική αμυντική βιομηχανία, αυτός που συμβάλλει περισσότερο αυτή τη στιγμή σ’ αυτό τον τομέα είναι η Κίνα», είχε δηλώσει ο Μπλίνκεν στο Κάπρι, στο τέλος μιας συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών κρατών. Αυτό «επιτρέπει στη Ρωσία να συνεχίζει την επίθεσή της εναντίον της Ουκρανίας».
«Στο ζήτημα της Ουκρανίας, η Κίνα διατηρούσε ανέκαθεν μια αντικειμενική και δίκαιη θέση, έχει ταχθεί ενεργά υπέρ των ειρηνευτικών συνομιλιών και έχει ωθήσει προς μια πολιτική λύση», δήλωσε σήμερα ο Ουάνγκ.
«Η Κίνα εφαρμόζει με συνεπή τρόπο τους κανονισμούς που σχετίζονται με την εξαγωγή αγαθών διπλής χρήσης», πρόσθεσε.
«Η Κίνα δεν ευθύνεται για την ουκρανική κρίση ούτε παίρνει μέρος σ’ αυτή και ουδέποτε έριξε λάδι στη φωτιά», δήλωσε ακόμα ο κινέζος εκπρόσωπος.
«Δεν θα δεχθούμε να μας ρίχνουν άλλοι ευθύνες», πρόσθεσε.
Σχετικά Νέα
Πρέσβης Κίνας: Οι ΗΠΑ παραβίασαν σοβαρά τα έννομα δικαιώματα και συμφέροντα όλων των χωρών
Για προστατευτισμό, μονομέρεια και οικονομική ηγεμονία στο όνομα της “αμοιβαιότητας” κάνει λόγο, σε άρθρο.
ΗΠΑ: Σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ινδία για τους δασμούς
Σημαντική πρόοδο έχουν σημειώσει οι ΗΠΑ προς την κατεύθυνση μιας διμερούς εμπορικής συμφωνίας μετά.
Γάλλος ΥΠΕΞ: Η Ευρώπη έχει διατυπώσει στις ΗΠΑ τις κόκκινες γραμμές της για την Ουκρανία
Η Ευρώπη εξέφρασε στις ΗΠΑ τις κόκκινες γραμμές της σχετικά με την Ουκρανία κατά.
Στην Ευρώπη η “σκυτάλη” της αβεβαιότητας – Πτώση στις αγορές, με το βλέμμα στα “μέτωπα” Τραμπ
Με πτωτικές διαθέσεις επιστρέφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από τις διακοπές του Πάσχα, καθώς η.