Κίνα: Προσφέρει συνδρομή στο Καζακστάν εναντίoν «εξωτερικών δυνάμεων»

Η Κίνα είναι διατεθειμένη να αυξήσει τη συνεργασία με το γειτονικό Καζακστάν για την “επιβολή του νόμου και την ασφάλεια” και να συνδράμει εναντίον της ανάμιξης από “εξωτερικές δυνάμεις”, ανέφερε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά τις βίαιες διαδηλώσεις στη χώρα αυτή της Κεντρικής Ασίας.

Ο Ουάνγκ Γι, που είναι επίσης κρατικός σύμβουλος, έκανε τα σχόλια αυτά σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν Μουχτάρ Τιλεουμπερντί, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

“Η πρόσφατη αναταραχή στο Καζακστάν δείχνει πως η κατάσταση στην Κεντρική Ασία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις και αποδεικνύει γι΄άλλη μια φορά πως ορισμένες εξωτερικές δυνάμεις δεν θέλουν την ειρήνη και την ηρεμία στην περιοχή μας”, είπε ο Ουάνγκ στον Τιλεουμπερντί, σύμφωνα με το υπουργείο.

Κυβερνητικά κτήρια στο Καζακστάν κατελήφθησαν για λίγο ή πυρπολήθηκαν σε αρκετές πόλεις την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι αρχικά ειρηνικές διαδηλώσεις κατά της αύξησης της τιμής των καυσίμων έγιναν βίαιες Οι στρατιώτες διατάχθηκαν να πυροβολούν μέχρι θανάτου ώστε να καταστείλουν μια εξέγερση που σημειωνόταν σε όλη τη χώρα.

Οι αρχές επέρριψαν την ευθύνη για τη βία στους “εξτρεμιστές”, περιλαμβανομένων ισλαμιστών μαχητών που εκπαιδεύτηκαν στο εξωτερικό.

Οι αρχές ζήτησαν επίσης από έναν συνασπισμό υπό την ηγεσία της Ρωσίας να στείλει στρατεύματα, τα οποία όπως ανέφερε η κυβέρνηση αναπτύχθηκαν για την προστασία στρατηγικών τοποθεσιών, μια κίνηση που αμφισβητήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Κίνα είναι διατεθειμένη να “εναντιωθεί στην επέμβαση και παρείσφρηση οιωνδήποτε εξωτερικών δυνάμεων”, είπε ο Ουάνγκ.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ είπε την Παρασκευή στον πρόεδρο του Καζακστάν Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγεφ πως η Κίνα εναντιώνεται αποφασιστικά σε οιαδήποτε εξωτερική δύναμη αποσταθεροποιεί το Καζακστάν και σχεδιάζει μια “πορτοκαλί επανάσταση”, σύμφωνα με την κινεζική κρατική τηλεόραση.

Η Κίνα και η Ρωσία πιστεύουν πως οι “πορτοκαλί επαναστάσεις” είναι εξεγέρσεις που προκαλούνται από τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές δυνάμεις προκειμένου να επιτύχουν αλλαγή καθεστώτος.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα