Κίνα: Ο υπ. Άμυνας έχει απαλλαχθεί από τα καθήκοντά του, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους

Οι κινεζικές αρχές κάλεσαν για ανάκριση την προηγούμενη εβδομάδα τον υπουργό Άμυνας της χώρας, Λι Σανγκφού, σύμφωνα με πηγές της Wall Street Journal.

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν επίσης ότι πλέον έχει απομακρυνθεί από την θέση του. Πάντως, όπως σημειώνει η WSJ, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι επικαλούνται απροσδιόριστες πληροφορίες ως βάση για την εκτίμησή τους ότι έχει απαλλαγεί από τα καθήκοντά του.

Το σίγουρο είναι ότι ο Λι δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από τα τέλη Αυγούστου, ενώ το υπουργείο Άμυνας της Κίνας δεν έχει σχολιάσει σχετικά.

Αμερικανός αξιωματούχος εκτιμά ότι το πρόβλημα γύρω από τον Λι υποδεικνύει μεγάλα ζητήματα που το Πεκίνο συνεχίζει να αντιμετωπίζει χρόνια μετά την προσπάθεια του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ να αλλάξει τον κινεζικό στρατό, γνωστό ως Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό (PLA), με εκκαθαρίσεις κατά της διαφθοράς και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Μερικά από τα διαρκή προβλήματα του PLA μπορεί να είναι πολύ μεγάλα για να τα λύσει ο Σι και έχουν πραγματικό αντίκτυπο στην ικανότητά του να πετύχει αυτό που θέλει», είπε χαρακτηριστικά. «Γνωρίζουμε ότι η διαφθορά στην PLA είναι αρκετά βαθιά ώστε να είναι ένας παράγοντας. Και ξέρουμε ότι είχε μια βαθιά επίδραση στο τι μπορούν να κάνουν και στο πώς το κάνουν».

Η ανεξήγητη απουσία του 65χρονου Λι δεν είναι η μοναδική περίπτωση στην Κίνα καθώς έχουμε δει και άλλες εξαφανίσεις ανώτερων αξιωματούχων. Τον Ιούλιο, το Πεκίνο απομάκρυνε ξαφνικά τον Κιν Γκανγκ από την θέση του υπουργού Εξωτερικών, αφού εξαφανίστηκε χωρίς εξηγήσεις έναν μήνα νωρίτερα. Μέρες αργότερα, ο Σι όρισε έναν νέο διοικητή για τη στρατηγική πυραυλική δύναμη της Κίνας, απομακρύνοντας έναν στρατηγό που δεν είχε εμφανιστεί δημόσια για μήνες.

Ως υπουργός Άμυνας, ο Λι ασχολείται σε μεγάλο βαθμό με τη στρατιωτική διπλωματία και δεν έχει ευθύνες διοίκησης σε πολεμικές επιχειρήσεις.

Το μυστήριο γύρω από τον Λι και άλλους εξαφανισμένους αξιωματούχους έχει προκαλέσει νέα ερωτήματα σχετικά με τη διακυβέρνηση της Κίνας υπό τον Σι, με έντονη τη μυστικότητα και το μπλόκο στις προσπάθειες των ξένων να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Η απουσία του Λι έχει τραβήξει έτσι την προσοχή ξένων διπλωματών και εμπειρογνωμόνων της Κίνας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα