

Η Κίνα κάλεσε σήμερα να αποφευχθεί η “πολιτική χειραγώγηση” και ο “υπερβολικός θόρυβος από τα μέσα ενημέρωσης” στην υπόθεση των δύο Κινέζων που αιχμαλωτίστηκαν στην Ουκρανία αφού πολέμησαν, σύμφωνα με το Κίεβο, στο πλευρό της Ρωσίας.
Οι δύο φερόμενοι ως μαχητές εμφανίστηκαν χθες, Δευτέρα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην ουκρανική πρωτεύουσα, λέγοντας ότι θέλουν να ανταλλαγούν και καλώντας τους ομοεθνείς τους να μην ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.
“Καλούμε τα ενδιαφερόμενα μέρη να έχουν μια δίκαιη θέαση της αντικειμενικής και αμερόληπτης θέσης της Κίνας και να απέχουν από κάθε πολιτική χειραγώγηση και τον υπερβολικό θόρυβο των μέσων ενημέρωσης”, δήλωσε σήμερα ο Λιν Ζιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
“Οι κινεζικές αρχές επιβεβαιώνουν αυτή την ώρα τις πληροφορίες και τις περιστάσεις” γύρω από αυτούς τους δύο υπηκόους, διευκρίνισε στην τακτική συνέντευξη Τύπου.
Η Ουκρανία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα τη σύλληψη των δύο Κινέζων πολιτών.
Το Πεκίνο αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη στη στρατολόγησή τους στις δυνάμεις της Μόσχας.
Φορώντας χειροπέδες και στρατιωτική περιβολή, οι δύο Κινέζοι είπαν στα μανδαρινικά ότι αιχμαλωτίστηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων στην περιφέρεια Ντονέτσκ, αφού εντάχθηκαν στις τάξεις του ρωσικού στρατού έπειτα από ανακοινώσεις στο διαδίκτυο.
“Ελπίζω ότι η Κίνα θα μπορέσει να με ανταλλάξει” στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τη Ρωσία και την Ουκρανία “και να με φέρει πίσω στην Κίνα”, είπε ο ένας από αυτούς, ο 26χρονος Ζιανγκ Ρενμπό.
Ο άλλος, ο 33χρονος Γουάνγκ Γκουανγκτζούν, κάλεσε “ομοεθνείς που θέλουν να συμμετάσχουν στον πόλεμο στην Ουκρανία”, να μην το κάνουν.
Έκαναν τις δηλώσεις αυτές πλάι σε ένοπλους και με καλυμμένα τα πρόσωπα Ουκρανούς στρατιωτικούς, με τρόπο που δεν επιτρέπει να γνωρίζουμε αν μιλούσαν χωρίς καταναγκασμό.
“Η θέση της κινεζικής κυβέρνησης είναι σαφής και χωρίς αμφισημίες”, δήλωσε σήμερα ο Λιν Ζιάν, ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας.
“Έχουμε εκδώσει προειδοποιήσεις ασφαλείας επανειλημμένα, ζητώντας από τους Κινέζους πολίτες να αποφεύγουν ζώνες σύγκρουσης (…) και ιδιαίτερα να αποφύγουν να συμμετάσχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις οιασδήποτε πλευράς”, υπογράμμισε.
Η Κίνα καλεί συχνά σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και στον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών, της Ουκρανίας συμπεριλαμβανομένης.
Όμως δεν καταδίκασε ποτέ τη Ρωσία και ενίσχυσε τις οικονομικές, διπλωματικές και στρατιωτικές σχέσεις με τη Μόσχα αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικά Νέα
Ρωσία για πυρηνικά Ιράν: Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για διπλωματική λύση
Η Ρωσία είναι “έτοιμη” να κάνει “ό,τι περνάει από το χέρι της” για να.
Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι σκότωσε μαχητή της Χεζμπολάχ με επίθεση από drone στο νότιο Λίβανο
Νέα αιματηρή αεροπορική επίθεση εξαπέλυσε σήμερα (16.04.2025) το Ισραήλ στο νότιο Λίβανο, με τις ισραηλινές στρατιωτικής.
Πούτιν: Συνάντηση με τον εμίρη του Κατάρ τη Μ. Πέμπτη για Ουκρανία και Μέση Ανατολή
Συνάντηση με τον εμίρη του Κατάρ σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ-Θάνι θα έχει τη.
ΗΠΑ: Ο Τραμπ ξεκινά έρευνα σε όλες τις εισαγωγές κρίσιμων ορυκτών
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την Τρίτη τη διεξαγωγή έρευνας για πιθανούς νέους.