

Οι γερμανικές εργοστασιακές παραγγελίες αυξήθηκαν περισσότερο από τις προβλέψεις τον Μάρτιο, σηματοδοτώντας βελτίωση λίγο πριν τις ανακοινώσεις δασμών από πλευράς των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν θολώσει έκτοτε τις προοπτικές για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Η ζήτηση αυξήθηκε κατά 3,6% από τον Φεβρουάριο, ξεπερνώντας τη μέση εκτίμηση 1,3% σε έρευνα του Bloomberg. Χωρίς τις βασικές παραγγελίες, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 3,2%, δήλωσε η στατιστική υπηρεσία την Τετάρτη.
Η ώθηση ήταν εκτεταμένη, με τον ηλεκτρικό και μεταφορικό εξοπλισμό, τα μηχανήματα, την αυτοκινητοβιομηχανία και τα φαρμακευτικά προϊόντα να συμβάλλουν.
Τα στοιχεία ενισχύουν την πεποίθηση ότι η βιομηχανική κατάσταση της Γερμανίας έχει αρχίσει να σταθεροποιείται μετά από μια μακρά περίοδο αδυναμίας που προκλήθηκε από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022. Οι επιχειρηματικές έρευνες της S&P Global έδειξαν επίσης ότι ο τομέας αναδύεται σταδιακά από μια ύφεση τον Απρίλιο, με τη βοήθεια των παραγγελιών για εξαγωγές.
Ωστόσο, οι προοπτικές παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες μετά την επιβολή δασμών από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε μεγάλο μέρος του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το μπλοκ αντιμετωπίζει δασμούς 10% για τα περισσότερα αγαθά κατά τη διάρκεια ενός παραθύρου διαπραγμάτευσης 90 ημερών και δεν είναι σαφές τι θα συμβεί στη συνέχεια.
Οι οικονομολόγοι αναρωτιούνται αν η πιο σταθερή απόδοση των πρόσφατων δεικτών είναι απλώς ένα σημάδι ότι οι εταιρείες προσπαθούν να ξεπεράσουν αυτούς τους δασμούς. Οι αναλυτές της Goldman Sachs δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι μια τέτοια προκαταβολική επιβάρυνση μπορεί να έχει προσθέσει 15% στις εξαγωγές της ευρωζώνης προς τις ΗΠΑ μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να αναμένεται μια οπισθοδρόμηση όταν η κατάσταση αντιστραφεί.
“Μην δίνετε μεγάλη σημασία στην αύξηση αυτού του μήνα”, δήλωσε ο Michael Herzum, επικεφαλής μακροοικονομικής και στρατηγικής στην Union Investment. “Δυστυχώς, η ανάκαμψη μέχρι στιγμής δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένας κεραυνός εν αιθρία. Η απρόβλεπτη οικονομική πολιτική των ΗΠΑ θα συνεχίσει να αποτελεί βάρος προς το παρόν και εμποδίζει τη δυναμική ανάπτυξη το 2025”.
Η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας με επικεφαλής τον καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς σχεδιάζει να ξεπεράσει τη μακρά περίοδο στασιμότητας μέσω μεταρρυθμίσεων και μεγάλης κλίμακας δαπανών για την άμυνα και τις υποδομές. Το δύσκολο πολιτικό σκηνικό τονίστηκε ακόμη περισσότερο αυτή την εβδομάδα, όταν ο κεντροδεξιός πολιτικός εξασφάλισε ψήφο εμπιστοσύνης μόνο με τη δεύτερη προσπάθεια.
Σχετικά Νέα
Βόρεια Κορέα: Νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου προς την Ανατολική Θάλασσα
Ο στρατός της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι η Βόρεια Κορέα, εκτόξευσε τουλάχιστον ένα βαλλιστικό.
Ο Γκουτέρες προειδοποιεί για κλιμάκωση της βίας μετά τα πλήγματα στο Πορτ Σουδάν – Απειλή για αμάχους και υποδομές
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε την Τετάρτη ότι η επίθεση με.
Ιταλία: Απαλλάχθηκε από την κατηγορία για βιασμό ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Πολ Χάγκις
Απαλλάχθηκε από την κατηγορία της σεξουαλικής κακοποίησης ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης και σεναριογράφος.
Σκάνδαλο διαφθοράς στην Κολομβία: Εντάλματα σύλληψης για δύο πρώην Προέδρους του Κοινοβουλίου
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Κολομβίας εξέδωσε την Τετάρτη εντάλματα σύλληψης για δύο κορυφαίους πολιτικούς.