Κίνα: Φθηνά δάνεια σε χρηματοπιστωτικές για στήριξη της αγοράς ακινήτων

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας θα προσφέρει φθηνά δάνεια σε χρηματοπιστωτικές εταιρείες για την αγορά ομολόγων που εκδίδονται από εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) ελπίζει ότι τα δάνεια θα τονώσουν το κλίμα στον υπερχρεωμένο κλάδο των ακινήτων και θα σώσει αρκετούς ιδιώτες.

Η Κίνα αυξάνει τις τελευταίες εβδομάδες τη στήριξη του κλάδου ακινήτων, πυλώνα που αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο. Πολλοί εμπλεκόμενοι στην αγορά αθέτησαν τις υποχρεώσεις τους και αναγκάστηκαν να διακόψουν τα κατασκευαστικά έργα.

Οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας υποσχέθηκαν πίστωση ύψους τουλάχιστον 162 δισ. δολ.

Τα δάνεια της PBOC αναμένεται να κινηθούν πολύ χαμηλότερα από το επιτόκιο αναφοράς και θα αρχίσουν να χορηγούνται τις επόμενες εβδομάδες, δίνοντας στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα περισσότερα κίνητρα να επενδύσουν σε ομόλογα του κλάδου, ανέφεραν δύο πηγές που επικαλείται το Reuters.

Επιθετική στήριξη

Ο επαναδανεισμός αποτελεί στοχευμένο εργαλείο πολιτικής που χρησιμοποιεί συνήθως η PBOC για να χορηγεί δάνεια χαμηλού κόστους σε τράπεζες προκειμένου να στηρίξει την επιβράδυνση της οικονομίας, καθώς η κεντρική τράπεζα αντιμετωπίζει περιορισμένο περιθώριο μείωσης των επιτοκίων λόγω ανησυχιών σχετικά με τη φυγή κεφαλαίων.

Το PBOC τους τελευταίους μήνες χρησιμοποίησε τη διευκόλυνση επαναδανεισμού για να υποστηρίξει τομείς όπως οι μεταφορές, η εφοδιαστική αλυσίδα και η τεχνολογική καινοτομία που επλήγησαν σκληρά από την πανδημία COVID-19.

Η επιθετική υποστήριξη του Πεκίνου στον τομέα των ακινήτων σηματοδοτεί ανατροπή σε σχέση με την πολιτική που ξεκίνησε το 2020 έναντι κερδοσκόπων και χρεωμένων «παικτών» του κλάδου σε μια ευρεία στρατηγική για μείωση των οικονομικών κινδύνων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα