Κίνα: Χρηματική αμοιβή σε όποιον καταγγέλλει παραβιάσεις των μέτρων κατά της πανδημίας

Χρηματική αμοιβή προσφέρει το κινεζικό κράτος σε όποιον καταδίδει παραβάτες των αυστηρών κανόνων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Το ποσό της αμοιβής κυμαίνεται αναλόγως της σοβαρότητας της καταγγελλόμενης παράβασης από 300 έως 11.000 γουάν (δηλαδή από 40 έως 1.520 ευρώ).

Η τοπική υγειονομική επιτροπή της κινεζικής μεγαλούπολης Σενζέν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι όποιος πολίτης καταδώσει παραβιάσεις της αυστηρότατης νομοθεσίας θα έχει λαμβάνειν χρηματική αμοιβή.

Έτσι η καταγγελία για άτομο που κυκλοφορεί ενώ έπρεπε να βρίσκεται στο σπίτι του σε επταήμερη καραντίνα αποφέρει 300 γουάν, ενώ αν πρόκειται για σοβαρό κρούσμα που πρέπει να μείνει σε απομόνωση 14 ημερών, τυχόν καταγγελία για παράβαση των κανονισμών εκ μέρους του αποφέρει στον καταγγέλλοντα 500 γουάν.

Ο… τιμοκατάλογος έχει και συνέχεια: Η καταγγελία κάποιου μετανάστη που έχει παρεισφρήσει στη χώρα, δεδομένης της σχετικής απαγόρευσης εισόδου αλλοδαπών, αποφέρει 1.000 γουάν. Εάν τώρα αυτός ο αλλοδαπός εντοπίζεται να έχει και Covid-19, τότε ο καταγγέλλων έχει χτυπήσει το τζακ ποτ: Θα πληρωθεί επιπλέον 10.000 γουάν (σύνολο δηλαδή 11.000 γουάν) για τον… κόπο του να καταγγείλει τον ασθενή αλλοδαπό.

Προσοχή όμως: Αν δύο άτομα καταδώσουν τον ίδιο παραβάτη, το χρηματικό βραβείο προλαβαίνει μόνο ο πρώτος, οπότε καλό είναι να μην καθυστερεί κανείς…

Οι αμοιβές σε καταδότες άρχισαν από τις 2 Ιανουαρίου στην επαρχία Ζετζιάνγκ και σιγά σιγά επεκτείνονται σε άλλες περιοχές της πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου.
Η Σενζέν είναι από τις πόλεις που έκλεισαν τα εκατομμύρια των κατοίκων στα σπίτια τους μόνο με μερικά κρούσματα που εντοπίστηκαν εκεί, επιβάλλοντας εξαιρετικά αυστηρά περιοριστικά μέτρα και ποινές.

 

ΠΗΓΗ: Jerusalem Post

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα