Κέρδη της τάξης του 6% για το αργό τον Ιανουάριο λόγω Μέσης Ανατολής

παραμονή της εργοστασιακής δραστηριότητας στην Κίνα τον Ιανουάριο σε φάση συρρίκνωσης, για τέταρτο διαδοχικό μήνα, πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση πετρελαίου τους επόμενους μήνες, οδηγώντας χαμηλότερα τις τιμές του αργού την Τετάρτη, με το καύσιμο όμως να ολοκληρώνει θετικά τον μήνα, για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο, λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων.

“Τα στοιχεία για την εργοστασιακή δραστηριότητα επιβεβαίωσαν την άποψή μας ότι η Κίνα, τουλάχιστον στην παρούσα συγκυρία”, αποτελεί τροχοπέδη για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης αργού”, σημειώνει ο Tamas Varga, αναλυτής στην PVM.

Ανησυχίες που δεν κατάφεραν να κάμψουν ούτε τα μέτρα που έλαβε το Πεκίνο για την τόνωση της κινεζικής οικονομίας.

Παρά τον κινεζική σκιά που απλώνεται πάνω από την αγορά, σε επίπεδο μήνα οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν σημαντικά υψηλότερα, για πρώτη φορά σε επίπεδο μήνα, από τον Σεπτέμβριο, λόγω της ισχυρότερης από το αναμενόμενο ανάπτυξη στις ΗΠΑ, των διαταραχών στον εφοδιασμό από τις ΗΠΑ λόγω του κακού καιρού και κυρίως των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή που φαίνεται να βρίσκεται στα πρόθυρα γενίκευσης του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου με την επίθεση της παλαιστινιακής τρομοκρατικής οργάνωσης.

ΗΠΑ και Ιράν βρίσκονται πολύ κοντά στο ενδεχόμενο μια απευθείας σύγκρουσης που θα έθετε σε κίνδυνο τις προμήθειες πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή, ενδεχόμενο όμως που οι αναλυτές θεωρούν απίθανο λαμβάνοντας υπόψη τη μέχρι στιγμής στάση των δύο πλευρών.

Οι φόβοι αυτοί άλλωστε, ήταν που οδήγησαν το αργό να κλείσει τον πρώτο μήνα του 2024 με ισχυρά κέρδη της τάξης του 6%.

Ειδικότερα, το αργό τύπου West Texas Intermediate παράδοσης Μαρτίου υποχώρησε σήμερα κατά 1,97 δολάρια ή κατά 2,53% και τερμάτισε τις συναλλαγές στα 75,85 δολάρια το βαρέλι. Παρά τη σημαντική σημερινή πτώση του πάντως, το αμερικανικό αργό ολοκλήρωσε τον Ιανουάριο 5,86% υψηλότερα εν μέσω των γεωπολιτικών φόβων.

Αντίστοιχα, το πετρέλαιο τύπου Brent, παράδοσης Μαρτίου έκλεισε στα 81,71 δολάρια το βαρέλι, γράφοντας την Τετάρτη απώλειες 1,16 δολαρίου ή 1,40%. Όπως και το WTI, σε επίπεδο μήνα το Brent εμφάνισε άνοδο 6,06%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα