Κέρδη στο χρηματιστήριο Αθηνών

Rebound σήμερα στο χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να κρατάει τις 630 μονάδες, αναζητώντας ωστόσο τα στηρίγματά της για να μπορέσει να βγει από το πτωτικό κανάλι και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγοραστών.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,47% στις 633,29 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 4,1 εκατ. τεμάχια. Άνοδος 0,56% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.512,43 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,11% στις 306,70 μονάδες.

Αν και το Χ.Α. κάνει προσπάθεια να δημιουργήσει ένα μαξιλάρι ασφαλείας από τα επίεπδα των 630 μονάδων, το κλίμα δεν έχει αποκατασταθεί, καθώς η αγορά παρακολουθεί την επιδείνωση της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα και τις προσπάθειες των αρχών να αποτρέψουν ένα ακόμη lockdown.

Ένα lockdown που προφανώς θα δώσει τη χαριστική βολή στην ήδη ασθμαίνουσα οικονομία, η οποία ακόμη δεν έχει ανακάμψει από τα δρακόντεια μέτρα της άνοιξης.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος μάλιστα αποκαλύπτουν το μέγεθος του πλήγματος από τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας, με το ταμείο του Τουρισμού ήδη να μετρά 8 δισ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με πέρσι.

Με βάση την πορεία των εσόδων μέχρι στιγμής, φορείς του χώρου εκτιμούν στο Capital.gr πως συνολικά φέτος δεν θα ξεπεράσουν τα τρία με τρεισήμισι δισεκατομμύρια, από 18,2 δισ. που ήταν οι περσινές εισπράξεις.

Βέβαια, όπως σημειώνει στο Capital.gr χρηματιστηριακή πηγή, το φάσμα περισσότερων μέτρων δεν βρίσκεται μόνο πάνω από την Ελλάδα, αλλά ισχύει για όλη την Ευρώπη, γεγονός που μπορεί να λειτουργήσει θετικά ως προς την επιτάχυνση των διαδικασιών για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Από το εν λόγω ταμείο η Ελλάδα αναμένει περί τα 32 δισ. ευρώ, γεγονός που όπως επεσήμανε και χτες η Morgan Stanley θα αποτρέψει την ανάγκη νέων κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες, αλλά το σημαντικότερο, θα δώσει ώθηση συνολικά στην οικονομία. Το στοίχημα του Ταμείου Ανάκαμψης, άλλωστε είναι να μειωθεί το οικονομικό χάσμα ανάμεσα στις πλουσιότερες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά και στις οικονομικά ασθενέστερες χώρες του Νότου.

Γι’ αυτό και για την Ελλάδα, για παράδειγμα, η αρχική πρόταση της Κομισιόν προβλέπει καθαρό δημοσιονομικό όφελος ύψους άνω των 32 δισ. ευρώ, το οποίο ισοδυναμεί με το 17,8% του ελληνικού ΑΕΠ.

Ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημειώνει κέρδη 2,05%, με τις Σαράντης, Aegean, Μυτιληναίος, Εθνική, ΕΥΔΑΠ και Motor Oil να ακολουθούν με άνοδο που ξεπερνά το 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Ελλάκτωρ, Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Jumbo, Titan, ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ και Λάμδα.

Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, Φουρλής και Coca Cola, με τις ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, Βιοχάλκο και Λάμδα να μην έχουν μεταβολή.

 

πηγή  capital.gr

Σχετικά Νέα