

Την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας προφανώς ανέμενε το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο “ξεσπά” σήμερα ανοδικά, φτάνοντας με ενισχυμένο, μάλιστα, τζίρο, τις 650 μονάδες, το ανώτατο όριο της μακρόσυρτης συσσώρευσης.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,91% στις 648,15 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 4,6 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 1,95% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.556,57 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 4,32% στις 331,16 μονάδες.
Όπως όλα δείχνουν το ΧΑ δείχνει να απαλλάσσεται, τουλάχιστον προσωρινά, από έναν από τους δύο μεγάλους πονοκεφάλους, ήτοι τον γεωπολιτικό κίνδυνο. Η αποχώρηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis από τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αποτέλεσε μια σημαντική εξέλιξη για τις σχέσεις των δύο χωρών. Επίσης, ούτε υπήρξε νέα Navtex που θα έφερνε τα τουρκικά σκάφη πολύ κοντά στο Καστελόριζο, με την Τουρκία να αναδιπλώνεται.
Αν και ο γεωπολιτικός κίνδυνος δεν έχει εξαλειφθεί, εντούτοις, η αγορά αποτυπώνει την ανακούφιση για τις ελληνοτουρκικές εξελίξεις, επαναπροσεγγίζοντας τα επίπεδα πέριξ των 650 μονάδων, τα οποία φαίνονταν το όριο της μεγάλης συσσώρευσης των τελευταίων εβδομάδων. Τεχνικά, χρειάζεται η διάσπαση των 646 μονάδων, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για τις 663 σε πρώτη και πιθανόν τις 682 μονάδες σε δεύτερη φάση.
Πάντως, σύμφωνα με τον Μ. Χατζηδάκη της Beta Securities, το πιο ενδιαφέρον τεχνικό στοιχείο ίσως είναι καθοδική πορεία του εκθετικού κινητού μέσου των 200 ημερών ο οποίος βρίσκεται στις 691 μονάδες, 7% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα και δεν αποκλείεται η πάροδος του χρόνου να φέρει τον κινητό μέσο στις παρυφές του εύρους διαπραγμάτευσης που είναι οι 680 μονάδες αυξάνοντας έτσι το βαθμό σημαντικότητας ενός πιθανού ανοδικού ξεσπάσματος. Κατά τα λοιπά, όσο το εύρος κίνησης (610 – 660) διατηρείται δεν αναμένεται δράση προς την μία ή την άλλη πλευρά αναθεωρώντας κάποια δυνητικά επίπεδα άμεσης προσέγγισης.
Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις πάντως, πολλά θα φανούν στο 15ο Αnnual Greek Roadshow του Χ.Α. που ξεκινά την ερχόμενη Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου. Οι 34 εισηγμένες από τη μεγάλη και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση που αποδέχθηκαν την πρόσκληση του Χρηματιστήριο Αθηνών για το 15ο Αnnual Greek Roadshow θα επιχειρήσουν να “πείσουν” τα πάνω από 130 διεθνή επενδυτικά κεφάλαια που συμμετέχουν για το επενδυτικό τους “story”. Ήδη έχουν ήδη προγραμματισθεί άνω των 600 οne to one meetings.
Ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank, η Εθνική και η Πειραιώς ηγούνται της ανόδου, με κέρδη που ξεπερνούν το 4%, ενώ άνω του +3% κινούνται οι Ελλάκτωρ, ΔΕΗ και Eurobank. Τα κέρδη σε ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Aegean, ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ και Motor Oil ξεπερνούν το 2%.
Άνω του 1% είναι η άνοδος σε ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Titan, Βιοχάλκο και Φουρλή, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Jumbo, Σαράντης, Λάμδα, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Coca Cola.
πηγή capital.gr
Σχετικά Νέα
«Ένα νέο κεφάλαιο: Η Ελλάδα μεταμορφώνεται σε πράσινη δύναμη»
Η παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση δεν αποτελεί πια απλώς ένα μακρόπνοο όραμα, αλλά μια καθοριστική.
«Λόγος και Αντίλογος» με την Ελευθερία Κοσμοπούλου 15/5/2025
Συντάξεις: Οι ημερομηνίες πληρωμής για τον Ιούνιο
Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες πληρωμής για τις συντάξεις του μηνός Ιουνίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία:.
«Σαφάρι» της ΑΑΔΕ για ανασφάλιστα, αδήλωτα και χωρίς ΚΤΕΟ οχήματα – Πρόστιμα έως 30.000 ευρώ
Στην «πρίζα» βάζει η ΑΑΔΕ ένα διευρυμένο σύστημα ελέγχων με στόχο τον εντοπισμό χιλιάδων.