Καζακστάν- δημοψήφισμα: Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων ενέκριναν τις τροποποιήσεις στο Σύνταγμα

Οι ψηφοφόροι στο Καζακστάν ενέκριναν τις τροποποιήσεις στο Σύνταγμα που πρότεινε ο πρόεδρος της χώρας Κασίμ- Τζομάρτ Τοκάγεφ στο δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το 77,1% όσων ψήφισαν χθες τάχθηκαν υπέρ των αλλαγών στο Σύνταγμα. Η συμμετοχή ανήλθε στο 68,06%.

Με αυτό το δημοψήφισμα κλείνει η εποχή του πρώην προέδρου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ και της οικογένειάς του, που κυβερνούσε τη χώρα επί 30 χρόνια, η εξουσία του οποίου όμως κλονίστηκε μετά τις ταραχές νωρίτερα φέτος.

Σύμφωνα με τον Τοκάγεφ, με το δημοψήφισμα πρόκειται να εξαλειφθεί ένα “υπερ- προεδρικό” καθεστώς, το οποίο χαρακτηριζόταν επί χρόνια από μια κουλτούρα λατρείας προς το πρόσωπο του Ναζαρμπάγεφ.

Βάσει των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων θα αλλάξει το ένα τρίτο των άρθρων του Συντάγματος και, κυρίως, θα αφαιρεθεί από τον Ναζαρμπάγεφ ο τίτλος “Ελμπασί”, “επικεφαλής του κράτους”, ένα καθεστώς που του προσέφερε σημαντικές εξουσίες.

Άλλη αλλαγή προβλέπει ότι οι συγγενείς αξιωματούχων δεν θα μπορούν να καταλαμβάνουν σημαντικές κυβερνητικές θέσεις, ένα μέτρο που φαίνεται να αφορά την οικογένεια Ναζαρμπάγεφ.

 

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα