

Οι ψηφοφόροι στο Καζακστάν ενέκριναν τις τροποποιήσεις στο Σύνταγμα που πρότεινε ο πρόεδρος της χώρας Κασίμ- Τζομάρτ Τοκάγεφ στο δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, το 77,1% όσων ψήφισαν χθες τάχθηκαν υπέρ των αλλαγών στο Σύνταγμα. Η συμμετοχή ανήλθε στο 68,06%.
Με αυτό το δημοψήφισμα κλείνει η εποχή του πρώην προέδρου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ και της οικογένειάς του, που κυβερνούσε τη χώρα επί 30 χρόνια, η εξουσία του οποίου όμως κλονίστηκε μετά τις ταραχές νωρίτερα φέτος.
Σύμφωνα με τον Τοκάγεφ, με το δημοψήφισμα πρόκειται να εξαλειφθεί ένα “υπερ- προεδρικό” καθεστώς, το οποίο χαρακτηριζόταν επί χρόνια από μια κουλτούρα λατρείας προς το πρόσωπο του Ναζαρμπάγεφ.
Βάσει των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων θα αλλάξει το ένα τρίτο των άρθρων του Συντάγματος και, κυρίως, θα αφαιρεθεί από τον Ναζαρμπάγεφ ο τίτλος “Ελμπασί”, “επικεφαλής του κράτους”, ένα καθεστώς που του προσέφερε σημαντικές εξουσίες.
Άλλη αλλαγή προβλέπει ότι οι συγγενείς αξιωματούχων δεν θα μπορούν να καταλαμβάνουν σημαντικές κυβερνητικές θέσεις, ένα μέτρο που φαίνεται να αφορά την οικογένεια Ναζαρμπάγεφ.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Σχετικά Νέα
Πουέρτο Ρίκο: Η κυβέρνηση απαιτεί απαντήσεις από τη Luma για το γενικό μπλακ άουτ
Σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται η ενεργειακή κρίση στο Πουέρτο Ρίκο, μετά το γενικευμένο μπλακ.
Ντόναλντ Τραμπ: Δεν θα διεξάγεται δίκη για την υπόθεση κάθε αλλοδαπού που θα απελαύνεται
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε χθες Δευτέρα μέσω Truth Social ότι η κυβέρνησή.
ΟΗΕ: Σε σημείο χωρίς επιστροφή η Αϊτή λόγω της βίας των συμμοριών – Έκκληση για άμεση διεθνή υποστήριξη
Tο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασε για να εξετάσει την επιδεινούμενη κρίση στην.
Σουδάν: Τουλάχιστον 30 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από πυρά πυροβολικού στην πόλη Ελ Φάσερ
Πυρά πυροβολικού των παραστρατιωτικών εναντίον της πολιορκημένης πόλης Ελ Φάσερ στο Νταρφούρ, στο δυτικό.