Καζακστάν: Διάλυση της βουλής και προκήρυξη εκλογών στις 19 Μαρτίου

Τη διάλυση της βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στο Καζακστάν ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της χώρας Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγεφ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της καζακική προεδρίας το μεσημέρι της Πέμπτης, ο κ. Τοκάγεφ διέλυσε την Κάτω Βουλή της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας και προκήρυξε εθνικές εκλογές για τη 19η Μαρτίου.

Ο κ. Τοκάγεφ είχε ανακοινώσει ότι θα διέλυε τη βουλή μετά τη συνταγματική αναθεώρηση στην οποία προέβησαν οι βουλευτές υπέρ μιας απαγκίστρωσης από το φιλορωσικό παρελθόν της χώρας και από τον απόλυτο έλεγχο της εξουσίας από τον κύκλο του πρώην προέδρου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ.

Νωρίτερα την Πέμπτη το Δημοκρατικό Κόμμα του Καζακστάν Ak Zhol (που σημαίνει Φωτεινό Μονοπάτι) απέβαλε τον βουλευτή Αζαμάτ Αμπιλντάεφ, ο οποίος έχει μιλήσει δημόσια υπέρ της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου του κόμματος.

Σε μια συνέντευξή του ο κ. Αμπιλντάεφ στήριξε τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία υποστηρίζοντας ότι στην εξουσία στην Ουκρανία βρίσκονται «Ναζί», όπως ακριβώς ισχυρίζεται και η Μόσχα.

Η ολομέλεια του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος εξέτασε τις δηλώσεις του και αποφάσισε ότι αντίκεινται στην κομματική και βουλευτική ηθική. Με βάση αυτό αποφασίστηκε η διαγραφή του από μέλος του κόμματος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα