Καύσωνας χωρίς προηγούμενο στη Γαλλία

Τα ιστορικά ρεκόρ θερμοκρασιών στη Γαλλία καταρρίφθηκαν αυτήν την εβδομάδα. Με 45,9 βαθμούς Κελσίου η χώρα κατέγραψε χθες το απόλυτο ρεκόρ. Σήμερα Σάββατο είναι η έκτη συνεχής μέρα καύσωνα.

Στο κλοιό καύσωνα βρίσκονται εδώ και μέρες αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Ανάμεσά τους Ελλάδα Βουλγαρία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία , αλλά και η Βόρεια Μακεδονία. Από καύσωνα χωρίς προηγούμενο πλήττεται και η Γαλλία. Οι αρχές της χώρας κάνουν λόγο για δεκάδες πυρκαγιές, ενώ οι μετεωρολόγοι κατέγραψαν για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας θερμοκρασίες σχεδόν 46 βαθμών.

Σήμερα Σάββατο είναι η έκτη συνεχής μέρα καύσωνα που σύμφωνα με τους μετεωρολόγους συνδέεται με τη ροή μιας πολύ ζεστής μάζας αέρα από της Βόρεια Αφρική που εισχωρεί στη Γαλλία μέσω του Βισκαϊκού Κόλπου στη νοτιοδυτική Γαλλία. Το κύμα καύσωνα που σαρώνει τα ¾ της χώρας, είναι πρωτόγνωρο τόσο για τον μήνα Ιούνιο, όσο και για τη διάρκειά του.

Σε συναγερμό οι πυροσβεστικές αρχές

Στη νότιο Γαλλία ο κίνδυνος πυρκαγιών παραμένει πολύ υψηλός, και ήδη είχαμε τις πρώτες πυρκαγιές με 620 εκτάρια που τυλίχθηκαν στις φλόγες από κοινού με 11 κατοικίες. Οι θερμοί άνεμοι και η ακραία ξηρασία συνέβαλαν στην ταυτόχρονη διάδοση 30 πυρκαγιών. 550 πυροσβέστες και 180 οχήματα διάσωσης, κινητοποιήθηκαν και εργάσθηκαν όλη τη χθεσινή νύχτα. Όλο το Σαββατοκύριακο οι πυροσβεστικές αρχές βρίσκονται σε συναγερμό.

Με μια σχετική ανακούφιση οι Γάλλοι άκουσαν τα νέα του G20 από την Οσάκα και τη μάχη που δόθηκε μεταξύ των ηγετών του πλανήτη για το κλίμα. Ικανοποίηση της γαλλικής κοινής γνώμης για το γεγονός ότι ο πρόεδρος Τραμπ απομονώθηκε, με τον Μακρόν να κρατά εντός της Συμφωνίας Παρισίων τους υπόλοιπους 19 ηγέτες.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά Νέα